W dniach
04-06.2012 w Katowicach odbywały się jedne z większych targów
branżowych kierowanych do cukierników, piekarzy i lodziarzy
SweetTARG. Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego podjęła się
trudnego wyzwania jakim była organizacja pokazów cukierniczych
na terenach targowych. Podczas każdego dnia trwania targów
przeprowadzano pokazy sztuki cukierniczej w ramach dwóch
konkursów: Konfrontacje Mistrzów oraz Zespołowe Mistrzostwa
Młodych Cukierników.
Konfrontacje Mistrzów
Pierwszy
dzień targów upłynął w blasku talentów profesjonalistów w
branży. W prezentacjach uczestniczyli mistrzowie cukiernictwa
współpracujący z MAMZ. Publika odwiedzających targi miała okazję
podziwiać kilkugodzinny proces powstawania niecodziennych dzieł
cukierniczych. Konfrontacje były również sposobnością do
nagrodzenia Mistrzów MAMZ - Krzysztofa Wysłuchy i Piotra Burzawy
za ich wkład w edukację młodzieży kształcącej się w zawodach
cukiernika i piekarza.
Wydawca renomowanego czasopisma Cukiernictwo i Piekarstwo
uhonorował obu Panów statuetkami Wysoki Poziom - najbardziej
prestiżową nagrodą przyznawaną profesjonalistom z różnych branż
za ich znaczący dorobek i wkład w rozwój branży.
Obaj nagrodzeni przygotowali specjalny pokaz cukierniczy,
podczas którego powstały dwie niecodzienne prace. Niecodzienne
zarówno w swej formie jak i tematyce. Dzieła te miały wspólny
mianownik, którym było przesłanie wolności przekonań i poglądów.
Do tematu podeszli jednak w zupełnie odrębny sposób...
Krzysztof Wysłucha wykonał pracę z karmelu przedstawiającą skutą
łańcuchami statuę wolności, której twarz zasłania znana już
pewnie wszystkim maska Anonimusa. Temat nawiązywał do niedawnego
protestu społecznego wobec wprowadzenia w Polsce zapisów ACTA.
Piotr Burzawa natomiast stworzył marcepanowy tort w kształcie
fragmentu muru z osmalonymi pozostałościami tynku, na którym
umieszczono graffiti przedstawiające postać
południowoamerykańskiego rewolucjonisty Ernesto Che Guewary.
Obie prace, wystawione w specjalnie podświetlonej witrynie
Italia Futuro zachwycały i zadziwiały odwiedzających targi w
kolejnych dniach ich trwania.
Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników
Podczas
kolejnych dni targowych miejsce w centralnej części hali
udostępniono młodzieży pretendującej do miana przyszłych
mistrzów w zawodzie. Wśród cukierniczych teamów znaleźli się
przedstawiciele szkół i zakładów cukierniczych oraz OHP i szkół
gastronomicznych. W konkursie o puchar czasopisma Cukiernictwo i
Piekarstwo wystąpiło osiem dwuosobowych zespołów w składach:
Patrycja Piotrowska i Mateusz Puzyno (zakład cukierniczo –
piekarski Wysłucha z Rybnika), Mateusz Dypczak i Dawid Dyrka
(zakład cukierniczo – piekarski Wocławek z Katowic), Marzena
Kajzerek i Joanna Konojacka (Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu –
Zdroju), Beata Sztwiorok i Natalia Gunia (zakład cukierniczo –
piekarski Król z Rybnika), Damian Mola i Daniel Kubasiak (Zespół
Szkół nr 1 w Żorach), Angelika Gamon i Justyna Indyk (Zespół
Szkół Spożywczych w Zabrzu), Adam Wachtarczyk i Krzysztof
Ulbrych (OHP w Rybniku)
Zadaniem młodych cukierników było wykonanie tortu o dowolnej
formie w dowolnym stylu i dowolnej tematyce. Swoboda w wyborze
prezentowanej pracy, w zamyśle organizatorów, miała umożliwić
startującym wykazanie się własna pomysłowością i kreatywnością.
Cel ten został zrealizowany nad wyraz pomyślnie, czego obrazem
były torty o najbardziej zaskakujących formach tematach i
smakach. Również forma konkursu odbiegała od wzorca tradycyjnie
przeprowadzanych imprez tego typu na rzecz pokazu technik
wykonania określonego dzieła publiczności zwiedzających Targi.
W gronie jurorów oceniających uczniowskie prezentacje znaleźli
się: Zuzanna Bernacka-Jaroszewicz (redaktor prowadząca
czasopisma Cukiernictwo i Piekarstwo), Joanna Synoradzka
(redaktor naczelna portalu DlaPiekarzy.pl), Szymon Wolański
(Brand Menager przedsiębiorstwa Savpol. Sp. z o.o.). Zadaniem
komisji była nie tylko ocena pracy zespołów lecz również
obserwacja kontaktu uczestników z publicznością. Przed jurorami
stanęło niezwykle trudne zadanie wyłonienia czołówki wśród
wszystkich rewelacyjnie prezentujących się zespołów. Po
przedłużających się naradach za zwycięzców Zespołowych
Mistrzostw Młodych Cukierników u znano:
- miejsce pierwsze: Adam Wachtarczyk i
Krzysztof Ulbrych, za tort – koszulkę piłkarską Euro 2012
- miejsce drugie: Patrycja Piotrowska i
Mateusz Puzyno, za tort yin i yang z miętą i chili
- miejsce trzecie: Damian Mola i Daniel
Kubasiak.za tort weselny z marcepanowymi różami
Laureaci konkursu stali się posiadaczami pucharów Cukiernictwa i
Piekarstwa a członkowie najlepszego zespołu otrzymali ponadto
ufundowane przez Biuro Podróży Polan Travel z Bielska vouchery
uprawniające do nieodpłatnego uczestnictwa w zagranicznej
wycieczce turystycznej indywidualnie wybranej z oferty biura.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali stosowne dyplomy i
upominki ufundowane przez firmę Savpol Sp z o.o. oraz portal
DlaPiekarzy.pl
Organizacja Konfrontacji Mistrzów oraz Zespołowych Mistrzostw
Młodych Cukierników była możliwa dzięki współpracy partnerów:
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, czasopismo Cukiernictwo i
Piekarstwo, przedsiębiorstwo Savpol Sp. z o.o., portal
DlaPiekarzy.pl, Zespół Szkół nr 1 w Żorach, Cech Rzemiosł
Różnych w Rybniku.
|