Mała Akademia Mistrzostwa
Zawodowego podejęła się organizacji imprez towarzyszących IV Śląskim
Targom Cukiernictwa, Piekarnictwa i Lodziarstwa "SweetTARG", które
odbyły się w dniach 3 - 5 marca 2013 roku w Katowicach. Podczas
trwania targów zorganizowano II Zespołowe Mistrzostwa Młodych
Cukierników i Piekarzy oraz Konfrontacje Mistrzów.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
W pierwszych dniach marca, w Katowicach odbyły się jedne z
największych i najbardziej prestiżowych targów cukierniczych,
piekarskich i lodziarskich SweetTARG. W ciągu trzech dni od 3 do 5
marca Katowice stały się branżową stolicą polski. Dla środowiska
branżowego SweetTarg to miejsce gdzie koniecznie trzeba zaistnieć.
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego na targach Sweet Targ w
Katowicach
Targi to jednak nie tylko ekspozycje i stanowiska wystawiennicze
lecz również spotkania panelowe, pokazy profesjonalistów i
rywalizacja o miano mistrzów w gronie uczniów w zawodach cukiernika
i piekarza.
Konferencje i panele
Wzorem lat ubiegłych targi są sposobnością nie tylko do
zaprezentowania się wszystkim wiodącym na rynku firmom produkcyjnym
i handlowych lesz również do przeprowadzenia licznych konferencji,
paneli i spotkań z osobami znaczącymi w środowisku, dla którego
kierowane są Targi. W tym roku przeprowadzono między innymi
spotkania panelowe o bardzo szeroko ujętej tematyce. Na szczególną
uwagę zasługuje prelekcja zatytułowana „Zastosowania technologii
teleinformatycznych w produkcji piekarskiej, cukierniczej i
lodziarskiej” przygotowana przez Tomasza Kostka z Raciborza, który
przedstawił możliwości jakie niosą ze sobą najnowocześniejsze
zdobycze cyfryzacji wprowadzane do procesów produkcyjnych. Należy
nadmienić że związany z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego zespół
programistów Ai-Solution, któremu przewodniczy Tomasz Kostka jest
zaangażowany w projekt Almanach Cukierniczo Piekarski, którego celem
jest opracowanie aplikacji pierwszego e-podręcznika do nauki zawodu
cukiernika i piekarza.
Konfrontacje Mistrzów
Pierwszy dzień targowy był sposobnością do uczestnictwa w
nadzwyczajnym wydarzeniu jakim były prezentacje technologiczne
przeprowadzane przez przedstawicieli wiodących na polskim rynku firm
produkcyjnych, handlowych oraz wybitnych rzemieślników. Podczas
sześciu godzin pokazów zaprezentowali się mistrzowie współpracujący
z MAMZ w latach 2010 – 2012. W tym unikalnym spotkaniu wzięli:
udział Dariusz Kowalczewski, Robert Zych, Zbigniew Droś, Aleksander
Granieczny, Krzysztof Wysłucha oraz Piotr Burzawa. Wśród wykonanych
przez mistrzów cukierniczych dzieł sztuki znalazły się torty w stylu
angielskim, rzeźby w czekoladzie, kompozycje przestrzenne czy
czekoladowe graffiti.
Młodzieżowa rywalizacja
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego kolejny już raz zagościła na
katowickich targach. MAMZ została wytypowana do organizacji
ogólnopolskiego konkursu kierowanego do uczniów kształcących się w
zawodzie cukiernik i piekarz. Partnerami MAMZ, współorganizującymi
tegoroczne prezentacje są portal branżowy DlaPiekarzy.pl oraz firma
Savpol. Konkurs „II Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i
Piekarzy” miał miejsce w dniach 4 - 5 marca 2013 czyli podczas
drugiego i trzeciego dnia Targów. Organizowane przez Akademię
konkursy przyciągnęły rzesze zwiedzających, a prezentowane na
konkursowym stoisku uczniowskie prace zapierały dech nawet
doświadczonym cukiernikom i piekarzom. Na wysoki poziom Mistrzostw
bez watpienia wpłynęły bardzo atrakcyjne nagrody, którymi były
wycieczki zagraniczne ufundowane przez Piotra Wiktorkę właściciela
biura podróży Polan Travel z Bielska – Białej. Jury składzie:
Zuzanna Bernacka, Joanna Synoradzka, Szymon Wolański, Bogusław
Tatarczyk, oceniające pracę startujących i jej efekty, miało spory
kłopot by wytypować laureatów. Ostatecznie za najlepsze zespoły
uznano:
Kategoria zawodowa – cukiernik
Miejsce I:
Iwona Wołek, Małgorzata Klimek - Cukiernia Krzysztof Wilk i Tomasz
Wilk s.c. / Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Miejsce II:
Izabela Doleżych, Maria Firla - ZPC Wysłucha / ZSZ Izby
Rzemieślniczej w Rybniku)
Miejsce III:
Angelika Gamon - Piekarnia- cukiernia Budny S.C. , Kamil
Zdziebłowski - Piekarnia „Bochen” / Zespół Szkół Spożywczych w
Zabrzu
Kategoria zawodowa – piekarz
Wyróżnienie:
Łukasz Kołodziejczyk – PHU Broda, Sebastian Biernat – Piekarnia A.
Jaworski / OHP Rybnik
...Informacje
organizacyjne
...SweetTARG 2013 - fotorelacja
________________________________________________________________________________________________________________________________________
|