Tradycyjnie raz w
roku organizowany jest w Rybniku międzyszkolny konkurs piekarsko
- ciastkarski. Konkurs składa się z dwóch części: część
praktyczna i część teoretyczna.
Część praktyczna konkursu przeprowadzana jest w zakładach
produkcyjnych. Uczestnicy wykonują pod nadzorem komisji
konkursowej określone w regulaminie prace. Ocenie zostają
poddane: organizacja stanowiska pracy, techniki wykonania
wyrobów, wykonanie elementów zdobniczych, parametry i prezencja
wyrobów gotowych, omówienie procesu wykonania i prezentacja
(wystawka)
W części teoretycznej uczniowie obu zawodów udzielają odpowiedzi
na pytania testowe obejmujące zakres wiadomości przedmiotów
zawodowych właściwych dla swego kierunku kształcenia zawodowego.
Zadania testowe rozwiązywane są z wykorzystaniem technik
informacyjno – komunikacyjnych z zastosowaniem technologii
Moodle. Przykładowe testy sprawdzające i materiały pomocnicze
dostępne są na platformie e-learningowej. cześć teoretyczna
odbywa się w wytypowanej szkole zawodowej regionu. |