AKTUALNOŚCI                                                                                                                      sezon 2011/2012
_______________________________________________________________________________________________
 

Zakończenie roku szkolnego - Wręczenie dyplomów Mistrza Branży, Żory 29.06.2012

29 czerwca br., na zakończenie roku szkolnego w Zespole Szkół nr 1 w Żorach, Klaudia Kolano i Dorota Wowra oprócz świadectw ukończenia II klasy otrzymały specjalne dyplomy Mistrza Branży. Dyrektor szkoły Andrzej Pierchała wręczył je laureatkom na forum szkoły. Nagrodzone uczennice wzięły udział w ogólnopolskim, internetowym plebiscycie "Produkty i Receptury Wielkanocne", w którym zajęły wysokie miejsca w kategorii "Receptura Ucznia". Klaudia Kolano uplasowała się na 2. miejscu za recepturę: Babka marmurkowa, natomiast Dorota Wowra zajęła 3. miejsce za recepturę: Muffiny czekoladowo-brzoskwiniowe. Laureatki reprezentowały w konkursie zarówno szkołę, do której uczęszczają jak i Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego, w ramach której uczestniczą w warsztatach i seminariach doskonalenia zawodowego.

 ..."Rozdanie świadectw w ZS nr 1 w Żorach z Mistrzem Branży!" relacja w portalu MistrzBranży.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Święto chleba - Jarmark Śląski, Rybnik 15.06.2012

Pierwsze w historii Święto Chleba w Rybniku było imprezą otwierającą Dni Rybnika. jedną z atrakcji tego wydarzenia była plenerowa prezentacja technik dekoracji chlebów z zastosowaniem ciasta martwego. Mistrzowie Krzysztof Wysłucha i Robert Zych w asyście uczniów - adeptów małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego zachwycili publiczność swym artystycznym zacięciem wyczarowując na oczach publiczności chleby dekoracyjne o różnorakiej tematyce. Kolejną atrakcją była prezentacja makiety rybnickiego ratusza  specjalnie na te okazję wykonanej z ciasta martwego. Prezentacjom piekarskiej towarzyszył pokaz produkcji lodów włoskich przeprowadzony przez Szymona Wolańskiego. Przy tej okazji nie mogło zabraknąć degustacji lodów, która przyciągała na stoiska MAMZ niezliczone rzesze Rybniczan i goszczących w Rybniku przyjezdnych z różnych części polski i obcokrajowców.  Świetno chleba było również doskonała sposobnością do promocji szkolnictwa zawodowego w profilu piekarskim. Na rybnickim rynku zaprezentowały się szkoły zawodowe kształcące młodzież w zawodzie piekarza. Poza pokazami organizowanymi przez MAMZ odbyło się wiele innych imprez i konkursów. Do najciekawszego zaliczyć można Konkurs o Najlepszą Sznitę Chleba, podczas którego wybierano najsmaczniejszy tradycyjny wyrób piekarski.  Prezentacje piekarskie i lodziarskie przeprowadzone podczas Jarmarku odbyły się dzięki wsparciu firm Savpol oraz Eco Trade. Obecność MAMZ na Rybnickim Dniu Chleba była sposobnością do podsumowania i zamknięcia sezonu 2011/2012 działalności Akademii.

...Święto Chleba w Rybniku - fotorelacja

...Skomentuj wydarzenie na forum MAMZ w portalu MistrzBrznży.pl

..."Święto chleba na rybnickim rynku" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm

 ..."Wypieki z Rybnika" relacja w portalu DlaPiekarzy.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Przedszkolaki na start! - sześciolatki wypiekały muffinki, Żory 05.06.2012

W ramach warsztatów "Poznaję zawody świata" grupa przedszkolaków pod kierunkiem przeszkolonych w MAMZ uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Żorach została wtajemniczona w arkana sztuki cukierniczej. Sześciolatki wypiekały muffinki. W dniu 5 czerwca klasa 2 Technikum o profilu kucharz współpracowała z panią Joanną Hetman przy warsztatach pt. „ Poznaję zawody świata”, w których brały udział przedszkolaki z Żor. Zajęcia trwały od godziny 9 do 11 w Zespole Szkół nr 1. Polegały na samodzielnym pieczeniu i dekorowaniu muffinek przez dzieci. Uczniowie Technikum, którzy chętnie pracowali, wykazali się opanowaniem, opiekuńczością i cierpliwością, a 6-latki poprzez zabawę zdobyły nową wiedzę i umiejętności. ;)                                                     

Tekst: Klaudia Kolano i Halina Myrczek


 ..."Niecodzienna wizyta" relacja i fotogaleria na stronie internetowej ZS nr 1 w Żorach

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Seminarium "Pikantne kawałki" - Eco Trade, Gliwice 09.05.2012

Uczestnicy warsztatów pt. "Robimy sobie jaja z czekolady" zostali zaproszeni przez firmę Eco Trade do udziału w seminarium technologicznym, którego tematyką były pikantne i słone wyroby półgastronomiczne. W wizycie studyjnej w siedzibie firmy Eco Trade w Gliwicach wzięło udział 12 uczniów ze szkół: ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku, OHP w Rybniku, ZS nr 1 w Żorach oraz ZS nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju pobierający naukę w zawodach cukiernik, piekarz oraz kucharz w zasadniczej szkole zawodowej i technikum.  Zajęcia  przeprowadził mistrz Daniel Waliszewski. W tematyce zajęć praktycznych znalazły się technologie produkcji wyrobów półgastronomicznych na bazie ciast drożdżowych i półfrancuskich takich jak paszteciki, nadziewane rogale, smażone w głębokim tłuszczu calzone, pizzeriny i pizze. Podczas kilkugodzinnych zajęć młodzież miała sposobność przetestowania nowoczesnych, innowacyjnych mieszanek ciast, farszów i sosów produkcji Eco Trade. Seminarium "Pikantne kawałki" było kolejnym już przedsięwzięciem zrealizowanym dzięki współpracy Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy Eco Trade, która wspiera działania edukacyjne Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego od chwili jej powstania.

...Seminarium technologiczne "Pikantne kawałki" - fotorelacja

...Skomentuj wydarzenie na forum MAMZ w portalu MistrzBrznży.pl

 ..."Pikantne kawałki - czyli MAMZ & Eco Trade" relacja w portalu MistrzBranży.pl

 ..."Pikantne kawałki" relacja w portalu DlaPiekarzy.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Happening " Wesele na ulicy Moniuszki" - Żory 29.04.2012

29 kwietnia na żorskiej starówce miejsce miała pierwsza edycja cyklu imprez plenerowych i pokazów pt. "Moda z ulicy Moniuszki", organizowanego pod patronatem Cechu Rzemiosł Różnych w Żorach. Na ul. Moniuszki w Żorach można było podziwiać pokazy mody ślubnej oraz specjalne prezentacje: florystyczny i cukierniczy. jedną z głównych atrakcji ślubnego iventu był pokaz cukierniczy. Sztukmistrzów cukiernictwa  reprezentował mistrz, instruktor Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego Krzysztof Wysłucha, laureat prestiżowego wyróżnienia branżowego "Statuetki Wysoki Poziom" przyznanej za znaczący wkład w edukację młodych kadr - uczniów branży cukierniczo - piekarskiej. Mistrz Wysłucha wspólnie z uczniami Zespołu Szkół nr 1 w Żorach Patrycją Piotrowską i Mateuszem Puzno przeprowadził pokaz najwyższego kunsztu strojenia tortów weselnych. Na oczach zgromadzonych widzów powstał  tort weselny w stylu angielskim wykończony masą cukrową i udekorowany misternymi marcepanowymi różami. Dla widzów nie zabrakło również degustacji weselnych słodkości.

..."Wesele na ulicy Moniuszki" - fotorelacja

...Plakat promocyjny

 ..."Wesele na Moniuszki" relacja w serwisie WirtualneŻory.pl

 ..."Moda ślubna z ulicy Moniuszki" relacja w serwisie TuŻory.pl

 ..."Impreza weselna na ulicy Moniuszki" relacja i wideo na stronie Dziennika Zachodniego NaszeMiasto.pl

 ..."Wesele na ulicy Moniuszki w Żorach" relacja w portalu MistrzBranży.pl

 

Źródło wideo: TuŻory.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Warsztaty "Robimy sobie jaja z czekolady" 03- 11.04.2012

W dniach 03-11.04.2012 przeprowadzono warsztaty technologiczne pt. "Robimy sobie jaja z czekolady. Szkolenie odbyło sie dzieki współpracy z firmami Brunner GmbH i Eco Trade Sp. z o.o. 20 uczniów z Żor, Rybnika i Jastrzębia wzięło udział w nietypowych zajęciach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, jakie odbywały się w pracowni Zespołu Szkół nr 1 w Żorach. Warsztaty pod hasłem "Robimy sobie jaja z czekolady" prowadził mistrz cukiernictwa Daniel Waliszewski. W ciągu trwania tygodniowych warsztatów młodzież zużyła ogółem 45 kilogramów czekolady ufundowanej przez firmę EcoTrade. Podczas części szkoleniowej adepci Akademii poznali tajniki wytwarzania wyrobów z czekolady; takich jak tabliczki czekolady, nadziewane praliny i figury przestrzenne. Każdy uczeń wykonał  trzy rodzaje tabliczek czekolady: z aromatem pomarańczy, nutką alkoholu i chili. Uzyskanie tak wyrafinowanych wyrobów było możliwe dzięki udostępnieniu przez firmę Brunner specjalistycznych form do czekolady i pralin. Firma Eco Trade wyposażyła wszystkich uczestników warsztatów w surowce konieczne do samodzielnego przygotowania prac konkursowych, które zostały wykonane i zaprezentowane podczas finału warsztatów, w dniu 11.04.2012.  Jury w składzie: Daniel Waliszewski, Robert Zych, Wojciech Sławiński, jednogłośną decyzją postanowiło nagrodzić wszystkich uczestników konkursu. Zamiast przyznawać wyłącznie trzy pierwsze wyróżnienia wszyscy otrzymali zaproszenie na profesjonalne szkolenie w siedzibie firmy EcoTrade.

...Warsztaty "Robimy sobie jaja z czekolady" - część szkoleniowa 03.04.2012 - fotorelacja

...Warsztaty "Robimy sobie jaja z czekolady" - część konkursowa 11.04.2012 - fotorelacja

 ..."Zabawy z czekoladą" artykuł i galeria w portalu DlaPiekarzy.pl

 ..."Jak w MAMZ-ie robili sobie jaja z czekolady" artykuł i galeria w portalu MistrzBranzy.pl

 ..."Robili sobie niezłe jaja" artykuł i galeria w portalu WirtualneŻory.pl

 ..."W MAMZ robili sobie jaja z czekolady" artykuł i galeria w portalu TuŻory.pl

 ..."Jaja z czekolady" relacja na stronie OHP

 ..."20 uczniów w Żorach wzięło udział w zajęciach Robimy sobie jaja z czekolady" - artykuł i fotorelacja w serwisie Zory.NaszeMiasto.pl

... "Żory. Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm

„Robimy sobie jaja z czekolady”, czyli nasi uczniowie pokazali mistrzostwo - artykuł w Dzienniku Zachodnim

„Czekoladowa Wielkanoc” - artykuł w Żorskim dodatku lokalnym Dziennika Zachodniego

„Jaja z czekolady” - artykuł w czasopiśmie branżowym W piekarni, w cukierni

 

 

W ramach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego w Zespole Szkół nr 1 Żorach odbyły się czekoladowe warsztaty. Z Szymonem Konkolem, jednym z organizatorów Akademii, rozmawiał Arkadiusz Żabka.

Źródło wideo: Radio 90FM, autor: Arkadiusz Żabka

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty technologiczne "Fajne babki i niezłe ciacha" 09- 15.03.2012

W dniach 09- 15.03.2012 odbywają się warsztaty technologiczne poswiecone technikom produkcji babek i mufinek z zastosowaniem grupy surowców z linii AlfaPro i dodatków owocowych. Warsztaty tradycyjnie składają się z trzech etapów: szkolenie, ćwiczenia praktyczne oraz część konkursowa. Etap szkoleniowy przeprowadzony został przez technologa firmy Savpol Sp.z o.o. Pana Dariusza Kowalczewskiego. W warsztatach uczestniczy grupa 17 uczniów zawodów cukiernik i kucharz. Podczas zajęć pierwszego etapu warsztatów młodzież została zaznajomiona z właściwościami nowych mieszanek ciast  biszkoptowych oraz poznała metody produkcji wybranego asortymentu wyrobów. Po zakończeniu sześciogodzinnego szkolenia uczestnicy otrzymali próbki surowców, na bazie których przygotowane zostaną projekty prac konkursowych. Zadaniem części konkursowej jest samodzielne wykonanie wyrobów prezentowanych na szkoleniu oraz produktu własnego według autorskiej receptury i w indywidualnej formie. na zwycięzców konkursu czekaja atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Savpol Sp.z o.o. Wszyscy uczestnicy warsztatów, po zaliczeniu wszystkich etapów otrzymają certyfikaty potwierdzajace pozion opanowania umiejetności zawodowych w obrębie zadania zawodowego: produkcja wyrobów cukierniczych na bazie ciast biszkoptowych.

...Warsztaty z AlfaPro- etap szkoleniowy 09.03.2012- fotorelacja

...Warsztaty z AlfaPro- etap konkursowy 15.03.2012- fotorelacja

 ..."Fajne babki i niezłe ciacha" artykuł w portalu MistrzBranży.pl

 ..."fajne babki, niezłe ciacha..." artykuł w portalu WirtualneŻory.pl

 ..."Warsztaty wielkanocne" artykuł w portalu DlaPiekarzy.pl

 ..."Fajne babki i niezłe ciacha" artykuł w serwisie firmy Savpol

"Fajne babki, no i niezłe ciacha!" - artykuł publikowany w tygodniku  Nowiny

"Wielkanocne warsztaty w MAMZ"" - artykuł publikowany w czasopiśmie branzowym Cukiernictwo i Piekarstwo

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG- Katowice 04 - 06.03.2012

Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego jest organizatorem konkursó i pokazów organizowanych podczas trwania targów branżowych Sweet TARG w Katowicach - Zespołowe Mistrzostwach Młodych Cukierników o puchar Cukiernictwa i Piekarstwa oraz w Konfrontacje Mistrzów. W konkursowych zmaganiach spotka się 18 uczniów wywodzących się z różnych środowisk edukacyjnych reprezentujących szkoły, OHP, zakłady praktyk lub sponsorów. W Konfrontacjach Mistrzów spotkali się instruktorzy MAMZ Krzysztof Wysłucha i Piotr Burzawa. Wśród uczniowskich teamów znaleźli się przedstawiciele szkół i zakładów cukierniczych oraz OHP i szkół gastronomicznych. W konkursie o puchar czasopisma Cukiernictwo i Piekarstwo wystąpiło osiem dwuosobowych zespołów w składach: Patrycja Piotrowska i Mateusz Puzyno (zakład cukierniczo – piekarski Wysłucha z Rybnika), Mateusz Dypczak i Dawid Dyrka (zakład cukierniczo – piekarski Wocławek z Katowic), Marzena Kajzerek i Joanna Konojacka (Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju), Beata Sztwiorok i Natalia Gunia (zakład cukierniczo – piekarski Król z Rybnika), Damian Mola i Daniel Kubasiak (Zespół Szkół nr 1 w Żorach), Angelika Gamon i Justyna Indyk (Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu), Adam Wachtarczyk i Krzysztof Ulbrych (OHP w Rybniku).                                                                                                                           ...czytaj więcej

...Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG 2012- dzień 1- fotorelacja

...Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG 2012- dzień 2- fotorelacja

...Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG 2012- dzień 3- fotorelacja

 ..."MAMZ organizatorem konkursów cukierniczych..." artykuł w Edukatorze Zawodowym KOWEZiU

 ..."Żorscy uczniowie na pokazach cukierniczych SweetTARG" artykuł i galeria w portalu TuŻory.pl

 ..."Cukiernicy z MAMZ na SweetTARG" artykuł w portalu WirtualneŻory.pl

 ..."Słodki sukces młodzieży z Rybnika" artykuł w portalu Nowiny.pl

 ..."Słodki sukces młodzieży z Rybnika" artykuł w portalu Nowiny.pl

"Pamiętajcie, ze najlepsi cukiernicy są właśnie z Rybnika!" - artykuł publikowany w tygodniku  Nowiny

"Rywalizacja na Sweet Targ" - artykuł publikowany w czasopiśmie branżowym Cukiernictwo i Piekarstwo

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wizytacja targów branżowych Expo Sweet - Warszawa 22.02.2012

22 lutego adepci Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego mieli okazję odwiedzić targi branżowe Expo Sweet w Warszawie. Expo Sweet to największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej. Wizyta młodzieży przypadła na drugi dzień trwania targów. Dzień ten upłynął pod znakiem czekolady. Uczniowie mieli możliwość podziwiania występów elity polskich cukierników i chocolatierów zmagających się w konkursie o najlepsze dzieło cukiernicze wykonane z czekolady. Targi są tradycyjnie miejscem spotkań większości  firm, mediów i osób zaangażowanych w życie branży co dało możliwość odwiedzenia przyjaciół wspierających MAMZ mających tu swe stanowiska wystawiennicze. Młodzież miała również sposobność poznać nowinki ze świata techniki przemysłu cukierniczego i lodziarskiego oraz nowe trendy w formowaniu i dekorowani wyrobów. Nowy zasób doświadczeń z pewnością zaowocuje  nowymi inspiracjami w pracy zawodowej. Należy nadmienić że uczniom w wycieczce towarzyszyli ich mistrzowie praktyk zawodowych, którzy finansowali  koszty podróży swych podopiecznych- za co pragniemy w tym miejscu serdecznie podziękować.

...Wizytacja targów branżowych Expo Sweet 2012 - fotorelacja

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Treningi zespołów startujących w konkursie o Puchar Cukiernictwa i Piekarstwa podczas Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników SweetTARG

Okres ferii jest czasem wypoczynku od szkolnej rutyny. Te kilkanaście dni wolnych od zajęć szkolnych zostało intensywnie wykorzystanych na zajęcia przygotowujące cukiernicze teamy startujące w konkursie Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników o Puchar Cukiernictwa i Piekarstwa, które są imprezą towarzysząca Śląskim Targom Cukierniczym, Piekarskim I Lodziarskim SweetTARG w Katowicach. Organizatorem Mistrzostw jest Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, która wspomagają: organizator targów SweetTarg, firma Savpol sp. z o.o., Zespół Szkół nr 1 w Żorach, Cech Rzemiosł Różnych w Rybniku oraz wydawca czasopisma branżowego Cukiernictwo i Piekarstwo. W kolejnych fotorelacjach przedstawiamy przebieg przygotowań do Konkursu zespołów w składzie: Mateusz Puzyno i Patrycja Piotrowska - mistrz prowadzący: Krzysztof Wysłucha, Mateusz Dypczak i  (...) - mistrz prowadzący Piotr Burzawa, Damian Mola i Daniel Kubasiak - mistrz prowadzący: Marek Przybyła. Ze względu na ochronę utajnianych informacji, nie zdradzamy receptur ani metod wykonania i wykończenia konkursowych prac. Prezentowane w galeriach zdjęcia obrazują wyłącznie próbne prace warsztatowe. Tematy prac są orientacyjne i nie musza byc identyczne względem tych prezentowanych na Mistrzostwach.

...Mateusz Puzyno i Patrycja Piotrowska - mistrz prowadzący: Krzysztof Wysłucha. Temat pracy: "Hot & Fresh"

 ..."Ferie młodych mistrzów" artykuł w portalu WirtualneŻory.pl

 ..."Trening młodych mistrzów" artykuł i fotogaleria w portalu branżowym MistrzBranży.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kurs w ramach projektu "Egzamin kluczem do przyszłości" 08- 22.01.2012

Celem projektu jest między innymi podniesienie kompetencji zawodowych osób dorosłych z nabytymi umiejętnościami zawodowymi, które chcą formalnie potwierdzić kwalifikacje poprzez egzamin zewnętrzny na tytuł zawodowy odpowiadający kwalifikacjom czeladnika lub tytuł mistrza oraz upowszechnienie informacji o korzyściach płynących z uczestnictwa w kształceniu ustawicznym. W ramach Projektu przeprowadzane są szkolenia zawodowe oraz egzaminy czeladnicze i mistrzowskie.

 

 

...informacje o projekcie

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty technologiczne "Francuskie ciasteczka" 17- 23.01.2012

W dniach 17 - 23.012011 organizowane były warsztaty technologiczne dla uczniów w zawodach cukiernik, piekarz, kucharz i zawodach pokrewnych. Tematyka szkoleń obejmowała techniki i technologie produkcji ciastek półfrancuskich. Warsztaty organizowane były przy współpracy z firmą Dossche Mills, przy wsparciu firmy Savpol. Dossche jest belgijską firmą specjalizującą się między innymi w produkcji produktów młynarskich, ciast mrożonych i komponentów cukierniczych i piekarskich. Uczestnikami warsztatów było 23 uczniów ze szkół: Zespół Szkół nr 1 w Żorach, Zasadnicza Szkoła Zawodowa Izby Rzemieślniczej w Rybniku, Zespół Szkół nr 5 w Rybniku, Zespół Szkół Zawodowych w Jastrzębiu - Zdroju, Zespół Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju. Zajęcia szkoleniowe przeprowadził technolog firmy Dossche Mills Pan Karol Nowicki. Adepci Akademii zostali zaznajomieni z nowymi surowcami oraz mieli możliwość przećwiczenia kilku technik produkcji ciasta półfrancuskiego i formowania szerokiej gamy wyrobów tego asortymentu. Program warsztatów obejmował ponadto zajęcia praktyczne utrwalające nabyte umiejętności oraz sprawdzenie poziomu przyswojenia nowych kwalifikacji, które miało formę konkursu. Konkurs zamykający warsztaty odbył się 23.01.2012. W pracowni MAMZ w ZS nr 1 w Żorach uczniowie, tym razem samodzielnie, pod okiem komisji, wykonali serię ciastek własnego pomysłu. W śród prac konkursowych znalazły się zarówno wyroby słodkie jak i słone, pikantne oraz półgastronomiczne. Jednym z zadań konkursowych było przygotowanie dekoracyjnej wystawki. Uczestnicy prześcigali się w pomysłach i tematyce, jednak na jurorach największe wrażenie zrobiła przestrzenna instalacja przedstawiająca zawieszone na drzewie słodkie gniazdo pszczół.  Ostatecznie komisja oceniająca jako najbardziej wyróżniających się cukierników uznała kolejno: Marzenę Kajzerek z Jastrzębia - Zdroju, Beatę Sztwiorok z Rybnika oraz Damiana Molę z Żor. Ponadto wyróżnienia otrzymali: Dominika Drach z Rybnika oraz Patrycja Pisarska i Mateusz Puzyno z Żor Uczestnicy po zaliczeniu wszystkich etapów warsztatów otrzymali certyfikaty poświadczające nabycie kwalifikacji w ramach zadania zawodowego: produkcja wyrobów z ciast półfrancuskich i francuskich. Przyznano również nagrody rzeczowe dla uczniów którzy osiągnęli  najlepsze wyniki. Patronat nad organizacją warsztatów pełnił portal branżowy DlaPiekarzy.pl,  który jest również fundatorem nagród rzeczowych dla zwycięzców konkursu.

...informacje organizacyjne

...Francuskie ciasteczka - etap szkoleniowy - fotorelacja

...Francuskie ciasteczka - etap konkursowy - fotorelacja

...Okiem uczestnika warsztatów - zdjęcia z konkursu w galerii Mateusza Puzyno

 ..."Warsztaty z ciasteczek" artykuł w portalu WirtualneZory.pl

 ...informacja o warsztatach w portalu branżowym DlaPiekarzy.pl

 ..."Wypiekamy francuskie ciasteczka" artykuł i galeria w portalu TuZory.pl

 ..."Mały inkubator mistrzów" artykuł w portalu JasNet.pl

 ...informacja o warsztatach w portalu OlzaNet.pl

 ..."Francuskie bez tajemnic" artykuł w portalu WirtualneZory.pl

 ...relacja i fotorelacja z części konkursowej warsztatów w portalu branżowym DlaPiekarzy.pl

 ..."Kołoczyki..." artykuł i fotogaleria w portalu branżowym MistrzBranży.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Seminarium technologiczne "Karnawałowe kreacje" - EcoTrade, Gliwice 04 - 05.01.2012

Inauguracją działań Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego na rok 2012 było styczniowe seminarium, którego organizatorem była firma Eco Trade. Eco Trade jako jedna z nielicznych firm w branży jest rdzennie polskim producentem dodatków technologicznych dla branży piekarniczej i cukierniczej. Firma ta wspiera działalność MAMZ od momentu jej powstania i wielokrotnie była już organizatorem szkoleń dla młodzieży objętej opieką Akademii. Seminarium miało postać dwóch wizyt studyjnych w siedzibie firmy w Gliwicach. Szkolenie podzielone zostało na dwie tury, podczas których 20 osobowa grupa uczniów w towarzystwie swych mistrzów praktycznej nauki zawodu i nauczycieli uczestniczyła w zajęciach poświęconych produkcji deserów i torcików inspirowanych karnawałowymi balami i bankietami. Mistrzem prowadzącym zajęcia był Daniel Waliszewski, który nie pierwszy już raz oczarował uczniów swą osobowością i cukierniczym talentem. Warty podkreślenia jest fakt że uczestnikami seminarium byli głównie uczniowie klas pierwszych, stawiający dopiero pierwsze kroki w swej zawodowej karierze i na co dzień nie mający jeszcze styczności z tak wyrafinowaną sztuką cukierniczą. Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom uczestników szkolenia przeprowadzono również pokaz możliwości jakie daje praca z czekoladą. Młodzież pod kierunkiem prowadzącego wykonywała ażurowe dekoracje, róże z czekolady plastycznej i próbowała swych sił w trudnej sztuce pisania i rysowania czekoladą.

...Seminarium technologiczne Eco Trade - tura 1, 04.01.2012- fotorelacja

...Seminarium technologiczne Eco Trade - tura 2, 05.01.2012 - fotorelacja

 ..."Cukiernicze Karnawałowe kreacje" artykuł w portalu WirtualneZory.pl

 ...informacje o seminarium na łamach portalu branżowego DlaPiekarzy.pl

 ..."Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego- sezon 2012" artykuł w portalu branżowym MistrzBranży.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Międzyszkolny Konkurs Cukierniczy i Piekarski o Puchar MAMZ

W dniach 12 -13.12.2011 odbył się Międzyszkolny Konkurs Cukierniczy i Piekarski o Puchar Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. W konkursie wzięło 14 uczniów z 7 szkół kształcących w zawodach cukiernik i piekarz w Rybniku, Jastrzębiu - Zdroju, Żorach, Zabrzu oraz reprezentacje zakładów produkcyjnych. Współorganizatorem konkursu była Izba Rzemieślnicza w Rybniku. Problematyka Konkursu obejmowała materiał nauczania z zakresu praktyki i teorii zawodu zgodnie z programem nauczania szkoły zawodowej, obowiązującego dla zawodów cukiernik i piekarz. Dla obu zawodów Konkurs składał się z części praktycznej oraz części teoretycznej. W części praktycznej w kategorii cukiernik uczestnicy mieli do wykonania dzieło cukiernicze o tematyce świat, zimy lub karnawału. Zadaniem młodych piekarzy w części praktycznej konkursy było wykonanie pieczywa zdobionego ciastem martwym, serii chałek oraz koncepcyjnego wyrobu artystycznego. Sprawdzianem teoretycznym był przekrojowy, multimedialny test wiadomości z zakresu przedmiotów zawodowych. Część praktyczna konkursu zorganizowana była przy współpracy firm piekarnia NIEWELT  oraz cukiernia BULINEK. Gospodarzem etapu teoretycznego była Zasadnicza Szkoła Zawodowa Izby Rzemieślniczej w Rybniku. Surowce w części praktycznej zabezpieczała oraz nagrody dla wyróżnionych uczestników konkursu ufundowała firma SAVPOL. Patronat nad konkursem objął portal branżowy  DlaPiekarzy.pl. Podczas konkursu przyznano również specjalne wyróżnienia czasopism branżowych Cukiernictwo i Piekarstwo oraz  Przegląd Piekarski i Cukierniczy. .

...regulamin konkursu

...poznaj laureatów - wyniki konkursu

...Konkurs o Puchar MAMZ - etap praktyczny - fotorelacja

...Konkurs o Puchar MAMZ - etap teoretyczny - fotorelacja

..."Chleb trzeba robić z sercem" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm

..."Karp z biszkoptu, oblany lukrem z migdałami" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm

  ...Informacja o konkursie w serwisie Nowiny

 ...Informacja o konkursie w serwisie firmy Savpol

 ...Informacja o konkursie w portalu DlaPiekarzy.pl

  ...Informacja o konkursie w serwisie Nowiny

 ..."Najlepszy z młodych piekarzy" artykuł w portalu WirtualneZory.pl

 ..."Sukces młodych piekarzy i cukierników..." artykuł w portalu TuZory.pl

 ...Informacja o konkursie na stronie ZS 1 w Żorach

 ...Informacja o konkursie na stronie ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku

"Wielkie świąteczne pierniczenie" - artykuł publikowany w tygodniku  Nowiny

"Popatrz, oto prawdziwi mistrzowie..." - artykuł publikowany w tygodniku  Nowiny

"Zmagania o puchar MAMZ" - artykuł publikowany czasopiśmie branżowym  Cukiernictwo i Piekarstwo

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty technologiczne "Wielkie pierniczenie - edycja 2"  07-13.12.2011

W dniu 07.12.2011 przeprowadzone zostało szkolenie w ramach warsztatów technologicznych poświęconych produkcji wyrobów na bazie ciast piernikowych. Szkolenie było pierwszym etapem drugiej juz edycji warsztatów "Wielkie pierniczenie".

Szkolenie przeprowadził mistrz cukiernictwa Pan Daniel Waliszewski przedstawiciel firmy ECOtrade. W szkoleniu wzięło udział 22 uczniów z sześciu szkół kształcących młodzież w zawodzie cukiernik i piekarz z Żor, Rybnika i Jastrzębia - Zdroju. Podczas szkolenia uczestnicy nabyli wiadomości i umiejętności konieczne do samodzielnego wytworzenia ciasta piernikowego, procesu obróbki, formowania i wypieku. Każdy z dwuosobowych zespołów miał możliwość samodzielnego wykonania dzieła w postaci domku piernikowego według gotowego schematu. Szkolenie technologiczne było pierwszym etapem tygodniowych warsztatów, których finałem jest egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych w zakresie zadania zawodowego: produkcja wyrobów z ciast piernikowych. Egzamin, który odbędzie się 14.12.2011 będzie miał formę konkursu podczas którego zespoły uczestników będą miały sposobność wykazania się nabytymi umiejętnościami zawodowymi  samodzielnie wykonując zaprojektowaną przez siebie, autorską instalację cukierniczą z ciasta piernikowego. Warsztaty organizowane są przy współpracy z firmą ECOtrade. Surowce podstawowe na potrzeby tych zajęć udostępnia firma SAVPOL.

...informacje organizacyjne

...szablon domku z piernika

...Wielkie pierniczenie - etap szkoleniowy - fotorelacja

...Wielkie pierniczenie - etap konkursowy- fotorelacja

...Galeria z warsztatów na stronie ZS nr 5 w Rybniku

..."Pierniki w Żorach" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm

  Informacja o warsztatach w tygodniku Nowiny

  Informacja o warsztatach w serwisie miasta Żory tuZory

  Informacja o szkoleniu w portalu regionalnym OlzaNet

  Sprawozdanie ze szkolenia i galeria na stronie ZS1 w Żorach

"Wielkie świąteczne pierniczenie" - artykuł publikowany w tygodniku  Nowiny

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Seminarium technologiczne w firmie Credin - 08 - 09.11.2011

Dzięki zaproszeniu firmy Credin, najzdolniejsi adepci Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego mieli możliwości uczestnictwa w specjalnie zorganizowanym, dwudniowym seminarium technologicznym w siedzibie firmy w Sobótce. Credin Polska jest producentem mieszanek piekarsko-cukierniczych dla producentów rzemieślniczych i przemysłowych.
W piekarni szkoleniowej Credin'u uczniowie przeszli intensywne szkolenie z zakresu technik i technologii wytwarzania wyrobów cukierniczych i piekarskich. Szkolenie przeprowadzili technolodzy firmy: Marcin Knap i Zbigniew Droś. W seminarium uczestniczyła 15 osobowa grupa składająca się zarówno z uczniów jak i mistrzów w zawodzie cukiernik i piekarz. Podczas seminarium odbyły się zajęcia teoretyczne i ćwiczenia praktyczne, podczas których młodzież przyswoiła wiadomości i opanowała umiejętności z zakresu wytwarzania rolad biszkoptowych, babek, pieczywa pszennego, ciastek półfrancuskich, pierników oraz tortów w stylu angielskim.
Uczestnicy seminarium mieli również możliwość skonfrontowania swych umiejętności podczas spontanicznego konkursu na najciekawszy torcik. Jurorzy, w skład których weszli technolodzy i szefowie firmy wyłonili, po burzliwych naradach, najzdolniejszego cukiernika – którym okazała się Marzena Kajzerek - co ciekawe cukiernik nie z zawodu lecz z zamiłowania, a na co dzień młoda kucharka, uczennica technikum gastronomicznego w Jastrzębiu – Zdroju.
Seminarium jest kolejnym przedsięwzięciem zrealizowanym wspólnie przez MAMZ i Credin. Dzięki współpracy z firmą Credin przeprowadzono już w ubiegłym roku stacjonarne warsztaty technologiczne, których tematyką było zastosowanie mas plastycznych w dekorowaniu wyrobów cukierniczych.
 

...Seminarium technologiczne w firmie Credin - fotorelacja

  Informacja o seminarium w serwisie miasta Żory tuZory

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________

Lekcja z Mistrzem - 03.11.2011

Temat: Piekarskie wyroby artystyczne

Odbyła się kolejna edycja szkoleń technologicznych z cyklu "Lekcja z Mistrzem. W dniu 03.11.2011 odbyło się szkolenie technologiczne przeznaczone dla uczniów w zawodzie cukiernik i piekarz.

Tematem pokazu i szkolenia praktycznego były wyroby artystyczne na bazie ciasta martwego. Podczas zajęć młodzież została zapoznana z metodami wytwarzania zdobionych chlebów okolicznościowych oraz opanowała umiejętności wykonywania eksponatów artystycznych płaskich i przestrzennych z wykorzystaniem ciasta z dodatkiem drożdży oraz ciasta martwego.

Zajęcia poprowadził Pan Wiesław Kucia - mistrz świata w kategorii wyroby artystyczne, laureat wielu europejskich i światowych konkursów piekarskich oraz założyciel Szkoły Artystycznej.

Wiesław Kucia posiada wieloletnie doświadczenie w branży piekarniczej. Jest absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie ukończył kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Przynależy do Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej oraz do Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie.

Zajęcia odbyły się w pracowni MAMZ przy Zespole Szkół nr 1 w Żorach. W lekcji wzieło udział 25 uczniów z Rybnika, Żor, Jastrzębia - Zdroju i Katowic.

  Informacje o prowadzącym ma stronie Szkoły Artystycznej

...Lekcja z Mistrzem 03.11.201 - zobacz fotorelację

"Wyroby artystyczne" - artykuł publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________

"Okruchy tradycji" - wizyta w stuletnim młynie - 19.10.2011

Dzięki zaproszeniu Pana  Franciszka Pawlika, uczniowie klas pierwszych mieli możliwość zwiedzenia przedsiębiorstwa młynarskiego, będącego zabytkiem techniki. Młyn został zbudowany w 1914 roku w miejsce poprzedniego, drewnianego, wodnego, napędzanego kołem wodnym o średnicy 2,9 m wzmiankowanego w źródłach już w 1703 roku. Wraz z rozwojem przemysłowo-technologicznym młyn konsekwentnie modernizowano. W 1914 roku stary młyn rozebrano i wzniesiono budynek murowany z cegły klinkierowej, z napędem turbinowym. Obecnie wydajność młyna wynosi 3 tony na dobę.

Od dziesięciu pokoleń młyn jest własnością rodziny Pawlik, którzy do dziś go użytkują, świadcząc usługi dla miejscowej ludności. Po młynie oprowadzał sam właściciel, pan Franciszek Pawlik, który barwnie opowiadał o fascynujących tajnikach trudnego zawodu młynarza oraz omawiał proces przemiału zbóż i wyjaśniła zasady funkcjonowania maszyn młynarskich. Tworkowski młyn to jeden z ostatnich młynów w Polsce, w których produkuje się mąkę na małą skalę tradycyjnymi metodami. Wycieczka była kontynuacją zajęć z cyklu "Okruchy tradycji" poświęconych tradycji zawodu.

...wycieczka do młyna 19.10.2011 - zobacz fotorelację

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty technologiczne "Naturalne kwasy i specjalne fermentacje" - 27.09. - 30.09.2011

W dniach 27.09 do 30.09, przy współpracy z firmami Malmon i Böcker zorganizowane zostały warsztaty technologiczne dla uczniów szkolących się w zawodach cukiernik i piekarz. tematyka warsztatów obejmowała procesy mikrobiologiczne i biochemiczne zachodzące podczas produkcji pieczywa oraz zastosowanie drożdży i kwasów piekarskich w produkcji cukierniczej i piekarskiej. W cyklu szkoleń wzięło udział 20 uczestników ze szkół w Rybniku, Żorach, Jastrzębiu - Zdroju i Katowicach. Warsztaty składały się z trzech etapów - szkolenie, ćwiczenia praktyczne oraz cześć konkursowa..

Podczas etapu szkoleniowego uczestnicy warsztatów zapoznani zostali ze specyfiką procesów zachodzących podczas ukwaszania i fermentacji ciast żytnich i pszennych. zajęcia teoretyczne i ćwiczenia praktyczne przeprowadził Pan Radosław Malmon. Kolejnym etapem szkolenia było utrwalenie nowonabytych umiejętności i przećwiczenie poznanych technik z zastosowaniem udostępnionych próbek surowców. Ta część zajęć odbyła się indywidualnie na terenie zakładów praktyk pod nadzorem mistrzów prowadzących. Podsumowaniem warsztatów był egzamin kompetencji, który odbył się w formie konkursu. Celem konkursu było sprawdzenie poziomu opanowania wiadomości i umiejętności nabytych podczas szkolenia. Zadaniem uczestników było wykonanie wyrobów na bazie ciast pszennych i żytnich o dowolnej formie i tematyce z zastosowaniem surowców udostępnionych przez organizatorów. Ocenie podlegał wybór asortymentu, techniki wykonania, sposób dekoracji oraz przygotowana wystawka.

W skład jurorów weszli: Radosław Malmon, Piotr Burzawa  i Szymon Wolański. W pierwszej trójce laureatów znaleźli się: Patryk Klozak, Daniel Kubasiak oraz Damian Mola wywodzący się z ZS nr 1 w Żorach. Surowce na potrzeby warsztatów zapewniła firma SAVPOL.

  ...część szkoleniowa warsztatów 27.09.2011 - zobacz fotorelację

...część konkursowa warsztatów 30.09.2011 - zobacz fotorelację

  Informacja o warsztatach w serwisie miasta Jastrzębie - Zdrój JasNet

  Informacja o warsztatach w serwisie miasta Żory tuZory

  Informacja o warsztatach w przygranicznym portalu informacyjnym OlzaNet

  Informacja o warsztatach w serwisie firmy Savpol

  Informacja o warsztatach na stronie internetowej ZS1 w Żorach

"Naturalne kwasy i nowoczesne fermentacje" - artykuł publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Maestro Rialto - wielki finał - 24.09.2011

Tort Maestro Rialto przygotowany został na konkurs organizowany przez firmę SAVPOL. Pod kierunkiem Pana Krzysztofa Wysłychy powstało oryginalne cukiernicze dzieło inspirowane nastrojem Wenecji. Pięciopiętrowy tort weselny utrzymany był w kompozycji smaków wiśni, czekolady i brandy. Dekoracja tortu nawiązuje do nastroju weneckiej nocy, głównym elementem dekoracji są weneckie maski o kształcie słońca i księżyca.  W wykończeniu tortu wykorzystano kilka technik dekoracji: róże wykonane z marcepanu  powleczone czarnym i metalicznym barwnikiem z zastosowaniem areografu, przestrzenna instalacja wykonana z karmelu na której wspierają się maski wykonane z masy czekoladowej.

Zgodnie z planem tort uświetnił przyjęcie weselne. Forma tortu i jego oprawa wzbudziły zachwyt pary młodej i zgromadzonych gości. Również wyrachowane połączenie wyśmienitego smaku i  niecodziennego wyglądu tortu spotkało się z uznaniem. Specjalnie na te okazje opracowana choreografia, na która złożyły się stroje i maski rodem z weneckiego karnawału oraz nastrojowy magiczny podkład muzyczny podkreśliły artystyczne walory tego cukierniczego arcydzieła.

Celem tego eksperymentu było ukazanie cukierniczego fachu w aspekcie sztuki artystycznej i cel ten zdecydowanie został zrealizowany. Bowiem przedsięwzięcie to było połączeniem, pracy, pasji i artystycznego zacięcia wszystkich osób zaangażowanych w powstanie dzieła i  równie niecodzienną, wspaniałą oprawę "wielkiego finału". Mamy nadzieję ze nasze starania spotkają się również z uznaniem jurorów konkursu, na których werdykt z niecierpliwością  oczekujemy...

  ...zobacz fotorelację

  Więcej informacji o konkursie na stronie organizatora

"Tort Maestro Ponte di Rialto" - artykuł publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Maestro Rialto - próba generalna - 20.09.2011

W miesiącach letnich, w Polsce ma miejsce najwięcej uroczystości ślubnych. fakt ten stał się sposobnością do ogłoszenia przez firmę SAVPOL konkursu na najbardziej oryginalne weselne torty. Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego podjęła wyzwanie stając w szranki z profesjonalistami! Troje adeptów MAMZ, uczniów ZS nr 1 w Żorach pod kierunkiem mistrza cukiernictwa i przyjaciela Akademii Pana Krzysztofa Wysłuchy podjęło się próby stworzenia cukierniczego arcydzieła.

Konkursowy tort "Maestro Rialto" inspirowany jest klimatem Wenecji - miasta zakochanych. Chociaż efekt końcowy naszych starań podziwiać będzie można dopiero za kilka dni, juz teraz uchylamy rąbka tajemnicy - zdradzając niektóre sekrety przygotowywanej pracy konkursowej.

20.09.2011 w pracowni MAMZ w Zespole Szkół nr 1 w Żorach, odbyła się "próba generalna" naszego projektu. Podczas kilku żmudnych godzin pracy wypróbowano opracowaną specjalnie na tę okazję recepturę  tortu, formę wykończenia i sposób dekoracji. Miejsce miała również "próba kostiumowa" bowiem tort ten zostanie przekazany zaprzyjaźnionym z Akademią nowożeńcom podczas przyjęcia weselnego!

  ...zobacz fotorelację

  Więcej informacji o konkursie na stronie organizatora

"Maestro Ponte di Rialto" - artykuł publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Inauguracja nowego sezonu MAMZ - 07.09.2011

Firma SAVPOL pełniąca rolę partnera Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego przekazała w użytkowanie cenny profesjonalny sprzęt produkcyjny, dzięki któremu możliwe jest  poszerzenie dotychczasowych działań edukacyjnych prowadzonych przez MAMZ. Park maszynowy pracowni udostępnionej MAMZ w Zespole Szkół nr 1 w Żorach został wzbogacony o cukierniczy piec konwekcyjny i mieszarko - ubijarkę uniwersalną. Ponadto firma Almar electronics przekazała niezwykłe urządzenie - receptor, będące równocześnie komputerem, elektroniczną bazą receptur, przelicznikiem namiaru surowcowego oraz wagą elektroniczną. Podczas inauguracji sezonu 2011/2012 odbył się próbny rozruch nowych maszyn, której towarzyszył pokaz technologiczny przeprowadzony przez jednego z inicjatorów powstania Akademii - mistrza cukierniczego Pana Krzysztofa Wysłuchę. Wydarzenie uświetniła obecność przyjaciół i dotychczasowych sponsorów MAMZ, dyrekcji ZS nr 1 w Żorach oraz władz oświatowych i miejskich miasta Żory. Wszystkim wspierającym działalność Akademii składamy serdeczne podziękowania, podkreślając że bez bezinteresownego zaangażowania wielu osób fizycznych, firm i instytucji działania edukacyjne Akademii nie były by możliwe.

...zobacz fotorelację

  "Zapachniało goracym chlebem" - relacja i fotoreportaż na stronie internetowej ZS nr 1 w Zorach

  "Inauguracja sezonu w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego" - tuŻory.pl

  "Nowy sezon Akademii" - artykuł publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

 

... żródło wideo: tuŻory.pl

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

RSS

 

stat4u