Zakończenie roku szkolnego - Wręczenie
dyplomów Mistrza Branży, Żory 29.06.2012
29
czerwca br., na zakończenie roku szkolnego w Zespole Szkół nr 1
w Żorach, Klaudia Kolano i Dorota Wowra oprócz świadectw
ukończenia II klasy otrzymały specjalne dyplomy Mistrza Branży.
Dyrektor szkoły Andrzej Pierchała wręczył je laureatkom na forum
szkoły. Nagrodzone uczennice wzięły udział w ogólnopolskim,
internetowym plebiscycie "Produkty i Receptury Wielkanocne", w
którym zajęły wysokie miejsca w kategorii "Receptura Ucznia".
Klaudia Kolano uplasowała się na 2. miejscu za recepturę: Babka
marmurkowa, natomiast Dorota Wowra zajęła 3. miejsce za
recepturę: Muffiny czekoladowo-brzoskwiniowe. Laureatki
reprezentowały w konkursie zarówno szkołę, do której uczęszczają
jak i Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego, w ramach której
uczestniczą w warsztatach i seminariach doskonalenia zawodowego.
..."Rozdanie
świadectw w ZS nr 1 w Żorach z Mistrzem Branży!" relacja w portalu MistrzBranży.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Święto chleba - Jarmark Śląski, Rybnik
15.06.2012
Pierwsze
w historii Święto Chleba w Rybniku było imprezą otwierającą Dni
Rybnika. jedną z atrakcji tego wydarzenia była plenerowa
prezentacja technik dekoracji chlebów z zastosowaniem ciasta
martwego. Mistrzowie Krzysztof Wysłucha i Robert Zych w asyście
uczniów - adeptów małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego
zachwycili publiczność swym artystycznym zacięciem wyczarowując
na oczach publiczności chleby dekoracyjne o różnorakiej
tematyce. Kolejną atrakcją była prezentacja makiety rybnickiego
ratusza specjalnie na te okazję wykonanej z ciasta
martwego. Prezentacjom piekarskiej towarzyszył pokaz produkcji
lodów włoskich przeprowadzony przez Szymona Wolańskiego. Przy
tej okazji nie mogło zabraknąć degustacji lodów, która
przyciągała na stoiska MAMZ niezliczone rzesze Rybniczan i
goszczących w Rybniku przyjezdnych z różnych części polski i
obcokrajowców. Świetno chleba było również doskonała
sposobnością do promocji szkolnictwa zawodowego w profilu
piekarskim. Na rybnickim rynku zaprezentowały się szkoły
zawodowe kształcące młodzież w zawodzie piekarza. Poza pokazami
organizowanymi przez MAMZ odbyło się wiele innych imprez i
konkursów. Do najciekawszego zaliczyć można Konkurs o Najlepszą
Sznitę Chleba, podczas którego wybierano najsmaczniejszy
tradycyjny wyrób piekarski. Prezentacje piekarskie i
lodziarskie przeprowadzone podczas Jarmarku odbyły się dzięki
wsparciu firm Savpol oraz Eco Trade. Obecność MAMZ na Rybnickim
Dniu Chleba była sposobnością do podsumowania i zamknięcia
sezonu 2011/2012 działalności Akademii.
...Święto Chleba w Rybniku - fotorelacja
...Skomentuj wydarzenie na forum MAMZ w
portalu MistrzBrznży.pl
..."Święto chleba na
rybnickim rynku"
- słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm
..."Wypieki
z Rybnika" relacja w portalu DlaPiekarzy.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Przedszkolaki na start! - sześciolatki
wypiekały muffinki, Żory 05.06.2012
W
ramach warsztatów "Poznaję zawody świata" grupa
przedszkolaków pod kierunkiem przeszkolonych w MAMZ uczniów
Zespołu Szkół nr 1 w Żorach została wtajemniczona w arkana sztuki cukierniczej.
Sześciolatki wypiekały muffinki. W dniu 5 czerwca
klasa 2 Technikum o profilu kucharz współpracowała z panią
Joanną Hetman przy warsztatach pt. „ Poznaję zawody świata”, w
których brały udział przedszkolaki z Żor. Zajęcia trwały od
godziny 9 do 11 w Zespole Szkół nr 1. Polegały na samodzielnym
pieczeniu i dekorowaniu muffinek przez dzieci. Uczniowie
Technikum, którzy chętnie pracowali, wykazali się opanowaniem,
opiekuńczością i cierpliwością, a 6-latki poprzez zabawę zdobyły
nową wiedzę i umiejętności. ;)
Tekst: Klaudia Kolano i Halina Myrczek
..."Niecodzienna
wizyta" relacja i fotogaleria na stronie internetowej ZS nr
1 w Żorach
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seminarium "Pikantne kawałki" - Eco Trade,
Gliwice 09.05.2012
Uczestnicy
warsztatów pt. "Robimy sobie jaja z czekolady" zostali
zaproszeni przez firmę Eco Trade do udziału w seminarium
technologicznym, którego tematyką były pikantne i słone wyroby
półgastronomiczne. W wizycie studyjnej w siedzibie firmy Eco
Trade w Gliwicach wzięło udział 12 uczniów ze szkół: ZSZ Izby
Rzemieślniczej w Rybniku, OHP w Rybniku, ZS nr 1 w Żorach oraz
ZS nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju pobierający naukę w zawodach
cukiernik, piekarz oraz kucharz w zasadniczej szkole zawodowej i
technikum. Zajęcia przeprowadził mistrz Daniel
Waliszewski. W tematyce zajęć praktycznych znalazły się
technologie produkcji wyrobów półgastronomicznych na bazie ciast
drożdżowych i półfrancuskich takich jak paszteciki, nadziewane
rogale, smażone w głębokim tłuszczu calzone, pizzeriny i pizze.
Podczas kilkugodzinnych zajęć młodzież miała sposobność
przetestowania nowoczesnych, innowacyjnych mieszanek ciast,
farszów i sosów produkcji Eco Trade. Seminarium "Pikantne
kawałki" było kolejnym już przedsięwzięciem zrealizowanym dzięki
współpracy Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy Eco
Trade, która wspiera działania edukacyjne Małej Akademii
Mistrzostwa Zawodowego od chwili jej powstania.
...Seminarium technologiczne "Pikantne
kawałki" - fotorelacja
...Skomentuj wydarzenie na forum MAMZ w
portalu MistrzBrznży.pl
..."Pikantne
kawałki - czyli MAMZ & Eco Trade" relacja w portalu MistrzBranży.pl
..."Pikantne
kawałki" relacja w portalu DlaPiekarzy.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Happening " Wesele na ulicy Moniuszki" - Żory
29.04.2012
29
kwietnia na żorskiej starówce miejsce miała pierwsza
edycja cyklu imprez plenerowych i pokazów pt. "Moda z ulicy
Moniuszki", organizowanego pod patronatem Cechu Rzemiosł
Różnych w Żorach.
Na ul. Moniuszki
w Żorach można było podziwiać pokazy mody ślubnej oraz specjalne
prezentacje: florystyczny i cukierniczy. jedną z głównych
atrakcji ślubnego iventu był pokaz cukierniczy. Sztukmistrzów
cukiernictwa reprezentował mistrz, instruktor Małej
Akademii Mistrzostwa Zawodowego Krzysztof Wysłucha, laureat
prestiżowego wyróżnienia branżowego "Statuetki Wysoki Poziom"
przyznanej za znaczący wkład w
edukację młodych kadr - uczniów branży cukierniczo -
piekarskiej. Mistrz Wysłucha wspólnie z uczniami Zespołu Szkół
nr 1 w Żorach Patrycją Piotrowską i Mateuszem Puzno
przeprowadził pokaz najwyższego kunsztu strojenia tortów
weselnych. Na oczach zgromadzonych widzów powstał tort
weselny w stylu angielskim wykończony masą cukrową i udekorowany
misternymi marcepanowymi różami. Dla widzów nie zabrakło również
degustacji weselnych słodkości.
..."Wesele na ulicy Moniuszki" -
fotorelacja
...Plakat
promocyjny
..."Wesele
na Moniuszki" relacja w serwisie WirtualneŻory.pl
..."Moda
ślubna z ulicy Moniuszki" relacja w serwisie TuŻory.pl
..."Impreza
weselna na ulicy Moniuszki" relacja i wideo na stronie Dziennika
Zachodniego NaszeMiasto.pl
..."Wesele
na ulicy Moniuszki w Żorach" relacja w portalu
MistrzBranży.pl
Źródło wideo: TuŻory.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty "Robimy sobie jaja z
czekolady" 03- 11.04.2012
W
dniach 03-11.04.2012 przeprowadzono warsztaty technologiczne pt.
"Robimy sobie jaja z czekolady. Szkolenie odbyło sie dzieki
współpracy z firmami Brunner GmbH i Eco Trade Sp. z o.o. 20
uczniów z Żor, Rybnika i Jastrzębia wzięło udział w nietypowych
zajęciach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, jakie odbywały
się w pracowni Zespołu Szkół nr 1 w Żorach. Warsztaty pod hasłem
"Robimy sobie jaja z czekolady" prowadził mistrz cukiernictwa
Daniel Waliszewski. W ciągu trwania tygodniowych warsztatów
młodzież zużyła ogółem 45 kilogramów czekolady ufundowanej przez
firmę EcoTrade. Podczas części szkoleniowej adepci Akademii
poznali tajniki wytwarzania wyrobów z czekolady; takich jak
tabliczki czekolady, nadziewane praliny i figury przestrzenne.
Każdy uczeń wykonał trzy rodzaje tabliczek czekolady: z
aromatem pomarańczy, nutką alkoholu i chili. Uzyskanie tak
wyrafinowanych wyrobów było możliwe dzięki udostępnieniu przez
firmę Brunner specjalistycznych form do czekolady i pralin.
Firma Eco Trade wyposażyła wszystkich uczestników warsztatów w
surowce konieczne do samodzielnego przygotowania prac
konkursowych, które zostały wykonane i zaprezentowane podczas finału warsztatów,
w dniu 11.04.2012. Jury w składzie: Daniel Waliszewski,
Robert Zych, Wojciech Sławiński, jednogłośną decyzją postanowiło
nagrodzić wszystkich uczestników konkursu. Zamiast przyznawać
wyłącznie trzy pierwsze wyróżnienia wszyscy otrzymali
zaproszenie na profesjonalne szkolenie w siedzibie firmy
EcoTrade.
...Warsztaty "Robimy sobie jaja z
czekolady" - część szkoleniowa 03.04.2012 - fotorelacja
...Warsztaty "Robimy sobie jaja z
czekolady" - część konkursowa 11.04.2012 - fotorelacja
..."Zabawy
z czekoladą" artykuł i galeria w portalu DlaPiekarzy.pl
..."Jak
w MAMZ-ie robili sobie jaja z czekolady" artykuł i galeria w portalu
MistrzBranzy.pl
..."Robili
sobie niezłe jaja" artykuł i galeria w portalu
WirtualneŻory.pl
..."W
MAMZ robili sobie jaja z czekolady" artykuł i galeria w portalu
TuŻory.pl
..."Jaja
z czekolady" relacja na stronie OHP
..."20
uczniów w Żorach wzięło udział w zajęciach Robimy sobie jaja z
czekolady" - artykuł i fotorelacja w serwisie
Zory.NaszeMiasto.pl
... "Żory. Mała Akademia
Mistrzostwa Zawodowego" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm
„Robimy
sobie jaja z czekolady”, czyli nasi uczniowie pokazali
mistrzostwo - artykuł w Dzienniku Zachodnim
„Czekoladowa
Wielkanoc” - artykuł w Żorskim dodatku lokalnym Dziennika Zachodniego
„Jaja z czekolady” - artykuł w
czasopiśmie branżowym W piekarni,
w cukierni
W ramach
Małej Akademii Mistrzostwa
Zawodowego w Zespole Szkół
nr 1 Żorach odbyły się
czekoladowe warsztaty. Z
Szymonem Konkolem, jednym z
organizatorów Akademii,
rozmawiał Arkadiusz Żabka.
Źródło wideo: Radio 90FM, autor: Arkadiusz Żabka
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty
technologiczne "Fajne babki i niezłe ciacha" 09- 15.03.2012
W
dniach 09- 15.03.2012 odbywają się warsztaty technologiczne
poswiecone technikom produkcji babek i mufinek z zastosowaniem grupy
surowców z linii AlfaPro i dodatków owocowych.
Warsztaty tradycyjnie składają się z trzech etapów: szkolenie,
ćwiczenia praktyczne oraz część konkursowa. Etap szkoleniowy
przeprowadzony został przez technologa firmy Savpol Sp.z o.o. Pana
Dariusza Kowalczewskiego. W warsztatach uczestniczy grupa 17 uczniów
zawodów cukiernik i kucharz. Podczas zajęć pierwszego etapu
warsztatów młodzież została zaznajomiona z właściwościami nowych
mieszanek ciast biszkoptowych oraz poznała metody produkcji
wybranego asortymentu wyrobów. Po zakończeniu sześciogodzinnego
szkolenia uczestnicy otrzymali próbki surowców, na bazie których
przygotowane zostaną projekty prac konkursowych. Zadaniem części
konkursowej jest samodzielne wykonanie wyrobów prezentowanych na
szkoleniu oraz produktu własnego według autorskiej receptury i w
indywidualnej formie. na zwycięzców konkursu czekaja atrakcyjne
nagrody ufundowane przez firmę Savpol Sp.z o.o. Wszyscy uczestnicy
warsztatów, po zaliczeniu wszystkich etapów otrzymają certyfikaty
potwierdzajace pozion opanowania umiejetności zawodowych w obrębie
zadania zawodowego: produkcja wyrobów cukierniczych na bazie ciast
biszkoptowych.
...Warsztaty
z AlfaPro- etap szkoleniowy 09.03.2012- fotorelacja
...Warsztaty
z AlfaPro- etap konkursowy 15.03.2012- fotorelacja
..."Fajne
babki i niezłe ciacha" artykuł w portalu MistrzBranży.pl
..."fajne
babki, niezłe ciacha..." artykuł w portalu WirtualneŻory.pl
..."Warsztaty
wielkanocne" artykuł w portalu DlaPiekarzy.pl
..."Fajne
babki i niezłe ciacha" artykuł w serwisie firmy Savpol
"Fajne babki, no i niezłe ciacha!" -
artykuł
publikowany w tygodniku Nowiny
"Wielkanocne warsztaty w MAMZ"" -
artykuł
publikowany w czasopiśmie branzowym Cukiernictwo i Piekarstwo
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet
TARG-
Katowice 04 - 06.03.2012
Mała
Akademia Mistrzostwa Zawodowego jest organizatorem konkursó i
pokazów organizowanych podczas trwania targów branżowych Sweet
TARG w Katowicach - Zespołowe Mistrzostwach Młodych Cukierników
o puchar Cukiernictwa i Piekarstwa oraz w Konfrontacje Mistrzów.
W konkursowych zmaganiach spotka się 18 uczniów wywodzących się
z różnych środowisk edukacyjnych reprezentujących szkoły, OHP,
zakłady praktyk lub sponsorów. W Konfrontacjach Mistrzów
spotkali się instruktorzy MAMZ Krzysztof Wysłucha i Piotr
Burzawa. Wśród uczniowskich teamów znaleźli się przedstawiciele
szkół i zakładów cukierniczych oraz OHP i szkół gastronomicznych. W
konkursie o puchar czasopisma Cukiernictwo i Piekarstwo wystąpiło
osiem dwuosobowych zespołów w składach: Patrycja Piotrowska i
Mateusz Puzyno (zakład cukierniczo – piekarski Wysłucha z Rybnika),
Mateusz Dypczak i Dawid Dyrka (zakład cukierniczo – piekarski
Wocławek z Katowic), Marzena Kajzerek i Joanna Konojacka (Zespół
Szkół nr 2 w Jastrzębiu – Zdroju), Beata Sztwiorok i Natalia Gunia
(zakład cukierniczo – piekarski Król z Rybnika), Damian Mola i
Daniel Kubasiak (Zespół Szkół nr 1 w Żorach), Angelika Gamon i
Justyna Indyk (Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu), Adam Wachtarczyk
i Krzysztof Ulbrych (OHP w Rybniku).
...czytaj więcej
...Zespołowe
Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG 2012- dzień 1- fotorelacja
...Zespołowe
Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG 2012- dzień 2- fotorelacja
...Zespołowe
Mistrzostwa Młodych Cukierników Sweet TARG 2012- dzień 3- fotorelacja
..."MAMZ
organizatorem konkursów cukierniczych..." artykuł w Edukatorze
Zawodowym KOWEZiU
..."Żorscy
uczniowie na pokazach cukierniczych SweetTARG" artykuł i
galeria w portalu TuŻory.pl
..."Cukiernicy
z MAMZ na SweetTARG" artykuł w portalu WirtualneŻory.pl
..."Słodki
sukces młodzieży z Rybnika" artykuł w portalu Nowiny.pl
..."Słodki
sukces młodzieży z Rybnika" artykuł w portalu Nowiny.pl
"Pamiętajcie, ze najlepsi cukiernicy
są właśnie z Rybnika!" -
artykuł
publikowany w tygodniku Nowiny
"Rywalizacja na Sweet Targ" -
artykuł
publikowany w czasopiśmie branżowym Cukiernictwo i Piekarstwo
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wizytacja targów branżowych Expo Sweet -
Warszawa 22.02.2012
22
lutego adepci Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego mieli okazję
odwiedzić targi branżowe Expo Sweet w Warszawie. Expo Sweet to
największe w Polsce targi branży cukierniczej i lodziarskiej.
Wizyta młodzieży przypadła na drugi dzień trwania targów. Dzień
ten upłynął pod znakiem czekolady. Uczniowie mieli możliwość
podziwiania występów elity polskich cukierników i chocolatierów
zmagających się w konkursie o najlepsze dzieło cukiernicze
wykonane z czekolady. Targi są tradycyjnie miejscem spotkań
większości firm, mediów i osób zaangażowanych w życie
branży co dało możliwość odwiedzenia przyjaciół wspierających
MAMZ mających tu swe stanowiska wystawiennicze. Młodzież miała
również sposobność poznać nowinki ze świata techniki przemysłu
cukierniczego i lodziarskiego oraz nowe trendy w formowaniu i
dekorowani wyrobów. Nowy zasób doświadczeń z pewnością zaowocuje
nowymi inspiracjami w pracy zawodowej. Należy nadmienić że
uczniom w wycieczce towarzyszyli ich mistrzowie praktyk
zawodowych, którzy finansowali koszty podróży swych
podopiecznych- za co pragniemy w tym miejscu serdecznie
podziękować.
...Wizytacja
targów branżowych Expo Sweet 2012 -
fotorelacja
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Treningi
zespołów startujących w konkursie o Puchar Cukiernictwa i
Piekarstwa podczas Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników
SweetTARG
Okres
ferii jest czasem wypoczynku od szkolnej rutyny. Te kilkanaście
dni wolnych od zajęć szkolnych zostało intensywnie
wykorzystanych na zajęcia przygotowujące cukiernicze teamy
startujące w konkursie Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników
o Puchar Cukiernictwa i Piekarstwa, które są imprezą
towarzysząca Śląskim Targom Cukierniczym, Piekarskim I
Lodziarskim SweetTARG w Katowicach. Organizatorem Mistrzostw
jest Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego, która wspomagają:
organizator targów SweetTarg, firma Savpol sp. z o.o., Zespół
Szkół nr 1 w Żorach, Cech Rzemiosł Różnych w Rybniku oraz
wydawca czasopisma branżowego Cukiernictwo i Piekarstwo. W
kolejnych fotorelacjach przedstawiamy przebieg przygotowań do
Konkursu zespołów w składzie: Mateusz Puzyno i Patrycja
Piotrowska - mistrz prowadzący: Krzysztof Wysłucha, Mateusz
Dypczak i (...) - mistrz prowadzący Piotr Burzawa, Damian
Mola i Daniel Kubasiak - mistrz prowadzący: Marek Przybyła. Ze
względu na ochronę utajnianych informacji, nie zdradzamy
receptur ani metod wykonania i wykończenia konkursowych prac.
Prezentowane w galeriach zdjęcia obrazują wyłącznie próbne prace
warsztatowe. Tematy prac są orientacyjne i nie musza byc
identyczne względem tych prezentowanych na Mistrzostwach.
...Mateusz Puzyno i Patrycja
Piotrowska - mistrz prowadzący: Krzysztof Wysłucha. Temat pracy:
"Hot & Fresh"
..."Ferie
młodych mistrzów" artykuł w portalu
WirtualneŻory.pl
..."Trening
młodych mistrzów" artykuł i fotogaleria w portalu branżowym
MistrzBranży.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kurs w ramach
projektu "Egzamin kluczem do przyszłości" 08- 22.01.2012
Celem
projektu jest między innymi podniesienie kompetencji zawodowych
osób dorosłych z nabytymi umiejętnościami zawodowymi, które chcą
formalnie potwierdzić kwalifikacje poprzez egzamin zewnętrzny na
tytuł zawodowy odpowiadający kwalifikacjom czeladnika lub tytuł
mistrza oraz upowszechnienie informacji o korzyściach płynących
z uczestnictwa w kształceniu ustawicznym. W ramach Projektu
przeprowadzane są szkolenia zawodowe oraz egzaminy czeladnicze i
mistrzowskie.
...informacje
o projekcie
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty
technologiczne "Francuskie ciasteczka" 17- 23.01.2012
W
dniach 17 - 23.012011 organizowane były warsztaty technologiczne
dla uczniów w zawodach cukiernik, piekarz, kucharz i zawodach
pokrewnych. Tematyka szkoleń obejmowała techniki i technologie produkcji ciastek półfrancuskich. Warsztaty
organizowane były przy współpracy z firmą
Dossche Mills, przy wsparciu firmy Savpol. Dossche jest
belgijską firmą specjalizującą się między innymi w produkcji
produktów młynarskich, ciast mrożonych i komponentów
cukierniczych i piekarskich. Uczestnikami warsztatów było 23
uczniów ze szkół: Zespół Szkół nr 1 w Żorach, Zasadnicza Szkoła
Zawodowa Izby Rzemieślniczej w Rybniku, Zespół Szkół nr 5 w
Rybniku, Zespół Szkół Zawodowych w Jastrzębiu - Zdroju, Zespół
Szkół nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju. Zajęcia szkoleniowe
przeprowadził technolog firmy Dossche Mills Pan Karol
Nowicki. Adepci Akademii zostali zaznajomieni z nowymi surowcami oraz
mieli możliwość przećwiczenia kilku technik produkcji ciasta
półfrancuskiego i formowania szerokiej gamy wyrobów tego
asortymentu. Program warsztatów obejmował ponadto zajęcia praktyczne
utrwalające nabyte umiejętności oraz sprawdzenie poziomu
przyswojenia nowych kwalifikacji, które miało formę
konkursu. Konkurs zamykający warsztaty odbył się 23.01.2012. W
pracowni MAMZ w ZS nr 1 w Żorach uczniowie, tym razem
samodzielnie, pod okiem komisji, wykonali serię ciastek własnego
pomysłu. W śród prac konkursowych znalazły się zarówno wyroby
słodkie jak i słone, pikantne oraz półgastronomiczne. Jednym z
zadań konkursowych było przygotowanie dekoracyjnej wystawki.
Uczestnicy prześcigali się w pomysłach i tematyce, jednak na
jurorach największe wrażenie zrobiła przestrzenna instalacja
przedstawiająca zawieszone na drzewie słodkie gniazdo pszczół.
Ostatecznie komisja oceniająca jako najbardziej wyróżniających
się cukierników uznała kolejno: Marzenę Kajzerek z Jastrzębia
- Zdroju, Beatę Sztwiorok z Rybnika oraz Damiana Molę z Żor.
Ponadto wyróżnienia otrzymali: Dominika Drach z Rybnika oraz
Patrycja Pisarska i Mateusz Puzyno z Żor Uczestnicy po
zaliczeniu wszystkich etapów warsztatów otrzymali certyfikaty poświadczające nabycie kwalifikacji w
ramach zadania zawodowego: produkcja wyrobów z ciast
półfrancuskich i francuskich. Przyznano również nagrody
rzeczowe dla uczniów którzy osiągnęli najlepsze wyniki.
Patronat nad organizacją warsztatów pełnił portal
branżowy
DlaPiekarzy.pl, który
jest również fundatorem nagród rzeczowych dla zwycięzców
konkursu.
...informacje
organizacyjne
...Francuskie ciasteczka - etap szkoleniowy - fotorelacja
...Francuskie ciasteczka - etap konkursowy - fotorelacja
...Okiem uczestnika warsztatów - zdjęcia z
konkursu w galerii Mateusza Puzyno
..."Warsztaty
z ciasteczek" artykuł w portalu
WirtualneZory.pl
...informacja
o warsztatach w portalu branżowym
DlaPiekarzy.pl
..."Wypiekamy
francuskie ciasteczka" artykuł i galeria w portalu TuZory.pl
..."Mały
inkubator mistrzów" artykuł
w portalu JasNet.pl
...informacja
o warsztatach w portalu OlzaNet.pl
..."Francuskie
bez tajemnic" artykuł w portalu
WirtualneZory.pl
...relacja
i fotorelacja z części konkursowej warsztatów w portalu
branżowym
DlaPiekarzy.pl
..."Kołoczyki..."
artykuł i fotogaleria w portalu branżowym MistrzBranży.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seminarium
technologiczne "Karnawałowe kreacje" - EcoTrade, Gliwice 04 -
05.01.2012
Inauguracją
działań Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego na rok 2012 było
styczniowe seminarium, którego organizatorem była firma Eco
Trade. Eco Trade jako jedna z nielicznych firm w branży
jest rdzennie polskim producentem dodatków technologicznych dla
branży piekarniczej i cukierniczej. Firma ta wspiera działalność
MAMZ od momentu jej powstania i wielokrotnie była już
organizatorem szkoleń dla młodzieży objętej opieką Akademii.
Seminarium miało postać dwóch wizyt studyjnych w siedzibie firmy
w Gliwicach. Szkolenie podzielone zostało na dwie tury, podczas
których 20 osobowa grupa uczniów w towarzystwie swych mistrzów
praktycznej nauki zawodu i nauczycieli uczestniczyła w zajęciach
poświęconych produkcji deserów i torcików inspirowanych
karnawałowymi balami i bankietami. Mistrzem prowadzącym
zajęcia był Daniel Waliszewski, który nie pierwszy już raz
oczarował uczniów swą osobowością i cukierniczym talentem. Warty
podkreślenia jest fakt że uczestnikami seminarium byli głównie
uczniowie klas pierwszych, stawiający dopiero pierwsze kroki w
swej zawodowej karierze i na co dzień nie mający jeszcze
styczności z tak wyrafinowaną sztuką cukierniczą. Wychodząc
naprzeciw zainteresowaniom uczestników szkolenia przeprowadzono
również pokaz możliwości jakie daje praca z czekoladą. Młodzież
pod kierunkiem prowadzącego wykonywała ażurowe dekoracje, róże z
czekolady plastycznej i próbowała swych sił w trudnej sztuce
pisania i rysowania czekoladą.
...Seminarium technologiczne Eco Trade -
tura 1, 04.01.2012- fotorelacja
...Seminarium
technologiczne Eco Trade - tura 2, 05.01.2012 - fotorelacja
..."Cukiernicze
Karnawałowe kreacje" artykuł w portalu
WirtualneZory.pl
...informacje
o seminarium na łamach portalu branżowego
DlaPiekarzy.pl
..."Mała
Akademia Mistrzostwa Zawodowego- sezon 2012" artykuł w portalu
branżowym MistrzBranży.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Międzyszkolny Konkurs Cukierniczy i Piekarski o Puchar MAMZ
W
dniach 12 -13.12.2011 odbył się Międzyszkolny Konkurs
Cukierniczy i Piekarski o Puchar Małej Akademii Mistrzostwa
Zawodowego. W konkursie wzięło 14 uczniów z 7 szkół kształcących
w zawodach cukiernik i piekarz w Rybniku, Jastrzębiu - Zdroju,
Żorach, Zabrzu oraz reprezentacje zakładów produkcyjnych.
Współorganizatorem konkursu była Izba Rzemieślnicza w Rybniku.
Problematyka Konkursu
obejmowała materiał nauczania z zakresu praktyki i teorii zawodu
zgodnie z programem nauczania szkoły zawodowej, obowiązującego
dla zawodów cukiernik i piekarz. Dla obu zawodów Konkurs
składał się z części praktycznej oraz części teoretycznej. W
części praktycznej w kategorii cukiernik uczestnicy mieli do
wykonania dzieło cukiernicze o tematyce świat, zimy lub
karnawału. Zadaniem młodych piekarzy w części praktycznej
konkursy było wykonanie pieczywa zdobionego ciastem martwym,
serii chałek oraz koncepcyjnego wyrobu artystycznego.
Sprawdzianem teoretycznym był przekrojowy, multimedialny test
wiadomości z zakresu przedmiotów zawodowych. Część praktyczna
konkursu zorganizowana była przy współpracy firm piekarnia
NIEWELT oraz cukiernia BULINEK. Gospodarzem
etapu teoretycznego była Zasadnicza Szkoła Zawodowa Izby
Rzemieślniczej w Rybniku. Surowce w części praktycznej
zabezpieczała oraz nagrody dla wyróżnionych uczestników konkursu
ufundowała firma SAVPOL. Patronat nad konkursem objął
portal branżowy
DlaPiekarzy.pl. Podczas
konkursu przyznano również specjalne wyróżnienia czasopism
branżowych Cukiernictwo i Piekarstwo oraz
Przegląd Piekarski i Cukierniczy. .
...regulamin
konkursu
...poznaj
laureatów - wyniki konkursu
...Konkurs
o Puchar MAMZ - etap praktyczny - fotorelacja
...Konkurs
o Puchar MAMZ - etap teoretyczny - fotorelacja
..."Chleb trzeba robić z sercem"
- słuchaj fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm
..."Karp z biszkoptu, oblany
lukrem z migdałami" - słuchaj fragmentów audycji emitowanych na
antenie Radia 90.fm
...Informacja
o konkursie w serwisie Nowiny
...Informacja
o konkursie w serwisie firmy Savpol
...Informacja
o konkursie w portalu DlaPiekarzy.pl
...Informacja
o konkursie w
serwisie Nowiny
..."Najlepszy
z młodych piekarzy" artykuł w portalu
WirtualneZory.pl
..."Sukces
młodych piekarzy i cukierników..." artykuł w portalu TuZory.pl
...Informacja
o konkursie na stronie ZS 1 w Żorach
...Informacja
o konkursie na stronie ZSZ
Izby Rzemieślniczej w Rybniku
"Wielkie świąteczne pierniczenie" -
artykuł
publikowany w tygodniku Nowiny
"Popatrz, oto prawdziwi mistrzowie..." -
artykuł
publikowany w tygodniku Nowiny
"Zmagania o puchar MAMZ" -
artykuł
publikowany czasopiśmie branżowym Cukiernictwo i Piekarstwo
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty
technologiczne "Wielkie pierniczenie - edycja 2"
07-13.12.2011
W
dniu 07.12.2011 przeprowadzone zostało szkolenie w ramach
warsztatów technologicznych poświęconych produkcji wyrobów na
bazie ciast piernikowych. Szkolenie było pierwszym etapem
drugiej juz edycji warsztatów "Wielkie pierniczenie".
Szkolenie przeprowadził mistrz cukiernictwa Pan Daniel
Waliszewski przedstawiciel firmy ECOtrade. W szkoleniu
wzięło udział 22 uczniów z sześciu szkół kształcących młodzież w
zawodzie cukiernik i piekarz z Żor, Rybnika i Jastrzębia -
Zdroju. Podczas szkolenia uczestnicy nabyli wiadomości i
umiejętności konieczne do samodzielnego wytworzenia ciasta
piernikowego, procesu obróbki, formowania i wypieku. Każdy z
dwuosobowych zespołów miał możliwość samodzielnego wykonania
dzieła w postaci domku piernikowego według gotowego schematu.
Szkolenie technologiczne było pierwszym etapem tygodniowych
warsztatów, których finałem jest egzamin potwierdzający nabycie
kwalifikacji zawodowych w zakresie zadania zawodowego: produkcja
wyrobów z ciast piernikowych. Egzamin, który odbędzie się
14.12.2011 będzie miał formę konkursu podczas którego zespoły
uczestników będą miały sposobność wykazania się nabytymi
umiejętnościami zawodowymi samodzielnie wykonując
zaprojektowaną przez siebie, autorską instalację cukierniczą z
ciasta piernikowego. Warsztaty organizowane są przy współpracy z
firmą ECOtrade. Surowce podstawowe na potrzeby tych zajęć
udostępnia firma SAVPOL.
...informacje
organizacyjne
...szablon
domku z piernika
...Wielkie
pierniczenie - etap szkoleniowy - fotorelacja
...Wielkie
pierniczenie - etap konkursowy- fotorelacja
...Galeria z warsztatów na stronie ZS nr 5
w Rybniku
..."Pierniki w Żorach" - słuchaj
fragmentów audycji emitowanych na antenie Radia 90.fm
Informacja o warsztatach w
tygodniku Nowiny
Informacja o warsztatach w
serwisie miasta Żory tuZory
Informacja o szkoleniu w
portalu regionalnym
OlzaNet
Sprawozdanie ze szkolenia i
galeria na stronie ZS1 w Żorach
"Wielkie świąteczne pierniczenie" -
artykuł
publikowany w tygodniku Nowiny
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seminarium technologiczne w firmie Credin - 08 - 09.11.2011
Dzięki
zaproszeniu firmy Credin, najzdolniejsi adepci Małej Akademii
Mistrzostwa Zawodowego mieli możliwości uczestnictwa w
specjalnie zorganizowanym, dwudniowym seminarium technologicznym
w siedzibie firmy w Sobótce. Credin Polska jest
producentem mieszanek piekarsko-cukierniczych dla producentów
rzemieślniczych i przemysłowych.
W piekarni szkoleniowej Credin'u uczniowie przeszli intensywne
szkolenie z zakresu technik i technologii wytwarzania wyrobów
cukierniczych i piekarskich. Szkolenie przeprowadzili
technolodzy firmy: Marcin Knap i Zbigniew Droś. W
seminarium uczestniczyła 15 osobowa grupa składająca się zarówno
z uczniów jak i mistrzów w zawodzie cukiernik i piekarz. Podczas
seminarium odbyły się zajęcia teoretyczne i ćwiczenia
praktyczne, podczas których młodzież przyswoiła wiadomości i
opanowała umiejętności z zakresu wytwarzania rolad
biszkoptowych, babek, pieczywa pszennego, ciastek
półfrancuskich, pierników oraz tortów w stylu angielskim.
Uczestnicy seminarium mieli również możliwość skonfrontowania
swych umiejętności podczas spontanicznego konkursu na
najciekawszy torcik. Jurorzy, w skład których weszli technolodzy
i szefowie firmy wyłonili, po burzliwych naradach,
najzdolniejszego cukiernika – którym okazała się Marzena
Kajzerek - co ciekawe cukiernik nie z zawodu lecz z
zamiłowania, a na co dzień młoda kucharka, uczennica technikum
gastronomicznego w Jastrzębiu – Zdroju.
Seminarium jest kolejnym przedsięwzięciem zrealizowanym wspólnie
przez MAMZ i Credin. Dzięki współpracy z firmą Credin
przeprowadzono już w ubiegłym roku stacjonarne warsztaty
technologiczne, których tematyką było zastosowanie mas
plastycznych w dekorowaniu wyrobów cukierniczych.
...Seminarium
technologiczne w firmie Credin - fotorelacja
Informacja o seminarium w
serwisie miasta Żory
tuZory
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
Lekcja z Mistrzem - 03.11.2011
Temat:
Piekarskie wyroby
artystyczne
Odbyła
się kolejna edycja szkoleń technologicznych z cyklu "Lekcja z
Mistrzem. W dniu 03.11.2011 odbyło się szkolenie
technologiczne przeznaczone dla uczniów w zawodzie cukiernik i
piekarz.
Tematem pokazu
i szkolenia praktycznego były wyroby artystyczne na bazie ciasta
martwego. Podczas zajęć młodzież została zapoznana z metodami
wytwarzania zdobionych chlebów okolicznościowych oraz opanowała
umiejętności wykonywania eksponatów artystycznych płaskich i
przestrzennych z wykorzystaniem ciasta z dodatkiem drożdży oraz
ciasta martwego.
Zajęcia
poprowadził Pan Wiesław Kucia - mistrz świata w kategorii
wyroby artystyczne, laureat wielu europejskich i światowych
konkursów piekarskich oraz założyciel Szkoły Artystycznej.
Wiesław Kucia
posiada wieloletnie doświadczenie w branży piekarniczej. Jest
absolwentem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, gdzie
ukończył kierunek Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
Przynależy do Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa
Rzeczypospolitej Polskiej oraz do Cechu Rzemiosł Spożywczych w
Lublinie.
Zajęcia odbyły
się w pracowni MAMZ przy Zespole Szkół nr 1 w Żorach. W lekcji
wzieło udział 25 uczniów z Rybnika, Żor, Jastrzębia - Zdroju i
Katowic.
Informacje o prowadzącym ma
stronie Szkoły
Artystycznej
...Lekcja z Mistrzem 03.11.201 -
zobacz fotorelację
"Wyroby artystyczne" -
artykuł
publikowany w
"Cukiernictwo i piekarstwo"
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
"Okruchy tradycji" - wizyta w stuletnim młynie - 19.10.2011
Dzięki
zaproszeniu Pana Franciszka Pawlika, uczniowie klas
pierwszych mieli możliwość zwiedzenia przedsiębiorstwa
młynarskiego, będącego zabytkiem techniki. Młyn został zbudowany
w 1914 roku w miejsce poprzedniego, drewnianego, wodnego,
napędzanego kołem wodnym o średnicy 2,9 m wzmiankowanego w
źródłach już w 1703 roku. Wraz z rozwojem
przemysłowo-technologicznym młyn konsekwentnie modernizowano. W
1914 roku stary młyn rozebrano i wzniesiono budynek murowany z
cegły klinkierowej, z napędem turbinowym. Obecnie wydajność
młyna wynosi 3 tony na dobę.
Od
dziesięciu pokoleń młyn jest własnością rodziny Pawlik, którzy
do dziś go użytkują, świadcząc usługi dla miejscowej ludności.
Po młynie oprowadzał sam właściciel, pan Franciszek Pawlik,
który barwnie opowiadał o fascynujących tajnikach trudnego
zawodu młynarza oraz omawiał proces przemiału zbóż i wyjaśniła
zasady funkcjonowania maszyn młynarskich. Tworkowski młyn to
jeden z ostatnich młynów w Polsce, w których produkuje się mąkę
na małą skalę tradycyjnymi metodami. Wycieczka była kontynuacją
zajęć z cyklu "Okruchy tradycji" poświęconych tradycji zawodu.
...wycieczka do młyna 19.10.2011
- zobacz fotorelację
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty technologiczne "Naturalne kwasy i specjalne
fermentacje" - 27.09. - 30.09.2011
W
dniach 27.09 do 30.09, przy współpracy z firmami Malmon i
Böcker zorganizowane zostały warsztaty technologiczne dla
uczniów szkolących się w zawodach cukiernik i piekarz. tematyka
warsztatów obejmowała procesy mikrobiologiczne i biochemiczne
zachodzące podczas produkcji pieczywa oraz zastosowanie drożdży
i kwasów piekarskich w produkcji cukierniczej i piekarskiej. W
cyklu szkoleń wzięło udział 20 uczestników ze szkół w Rybniku,
Żorach, Jastrzębiu - Zdroju i Katowicach. Warsztaty składały się
z trzech etapów - szkolenie, ćwiczenia praktyczne oraz cześć
konkursowa..
Podczas etapu szkoleniowego uczestnicy warsztatów zapoznani
zostali ze specyfiką procesów zachodzących podczas ukwaszania i
fermentacji ciast żytnich i pszennych. zajęcia teoretyczne i
ćwiczenia praktyczne przeprowadził Pan Radosław Malmon.
Kolejnym etapem szkolenia było utrwalenie nowonabytych
umiejętności i przećwiczenie poznanych technik z zastosowaniem
udostępnionych próbek surowców. Ta część zajęć odbyła się
indywidualnie na terenie zakładów praktyk pod nadzorem mistrzów
prowadzących. Podsumowaniem warsztatów był egzamin kompetencji,
który odbył się w formie konkursu. Celem konkursu było
sprawdzenie poziomu opanowania wiadomości i umiejętności
nabytych podczas szkolenia. Zadaniem uczestników było wykonanie
wyrobów na bazie ciast pszennych i żytnich o dowolnej formie i
tematyce z zastosowaniem surowców udostępnionych przez
organizatorów. Ocenie podlegał wybór asortymentu, techniki
wykonania, sposób dekoracji oraz przygotowana wystawka.
W
skład jurorów weszli: Radosław Malmon, Piotr Burzawa i
Szymon Wolański. W pierwszej trójce laureatów znaleźli się:
Patryk Klozak, Daniel Kubasiak oraz Damian Mola wywodzący się z
ZS nr 1 w Żorach. Surowce na potrzeby warsztatów zapewniła firma
SAVPOL.
...część szkoleniowa warsztatów
27.09.2011 - zobacz fotorelację
...część konkursowa warsztatów
30.09.2011 - zobacz fotorelację
Informacja o warsztatach w
serwisie miasta Jastrzębie - Zdrój
JasNet
Informacja o warsztatach w
serwisie miasta Żory
tuZory
Informacja o warsztatach w
przygranicznym portalu informacyjnym
OlzaNet
Informacja o warsztatach w
serwisie firmy Savpol
Informacja o warsztatach na
stronie internetowej
ZS1 w Żorach
"Naturalne kwasy i nowoczesne fermentacje" -
artykuł
publikowany w
"Cukiernictwo i piekarstwo"
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Maestro Rialto - wielki finał - 24.09.2011
Tort
Maestro Rialto przygotowany został na konkurs organizowany przez
firmę SAVPOL. Pod kierunkiem Pana Krzysztofa Wysłychy
powstało oryginalne cukiernicze dzieło inspirowane nastrojem
Wenecji. Pięciopiętrowy tort weselny utrzymany był w kompozycji
smaków wiśni, czekolady i brandy. Dekoracja tortu nawiązuje do
nastroju weneckiej nocy, głównym elementem dekoracji są weneckie
maski o kształcie słońca i księżyca. W wykończeniu tortu
wykorzystano kilka technik dekoracji: róże wykonane z marcepanu
powleczone czarnym i metalicznym barwnikiem z zastosowaniem
areografu, przestrzenna instalacja wykonana z karmelu na której
wspierają się maski wykonane z masy czekoladowej.
Zgodnie z planem tort uświetnił przyjęcie weselne. Forma tortu i
jego oprawa wzbudziły zachwyt pary młodej i zgromadzonych gości.
Również wyrachowane połączenie wyśmienitego smaku i
niecodziennego wyglądu tortu spotkało się z uznaniem. Specjalnie
na te okazje opracowana choreografia, na która złożyły się
stroje i maski rodem z weneckiego karnawału oraz nastrojowy
magiczny podkład muzyczny podkreśliły artystyczne walory tego
cukierniczego arcydzieła.
Celem tego eksperymentu było ukazanie cukierniczego fachu w
aspekcie sztuki artystycznej i cel ten zdecydowanie został
zrealizowany. Bowiem przedsięwzięcie to było połączeniem, pracy,
pasji i artystycznego zacięcia wszystkich osób zaangażowanych w
powstanie dzieła i równie niecodzienną, wspaniałą oprawę
"wielkiego finału". Mamy nadzieję ze nasze starania spotkają się
również z uznaniem jurorów konkursu, na których werdykt z
niecierpliwością oczekujemy...
...zobacz fotorelację
Więcej informacji o konkursie na
stronie organizatora
"Tort Maestro Ponte di Rialto" -
artykuł
publikowany w
"Cukiernictwo i piekarstwo"
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Maestro Rialto - próba generalna - 20.09.2011
W
miesiącach letnich, w Polsce ma miejsce najwięcej uroczystości
ślubnych. fakt ten stał się sposobnością do ogłoszenia przez
firmę SAVPOL konkursu na najbardziej oryginalne weselne torty.
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego podjęła wyzwanie stając w
szranki z profesjonalistami! Troje adeptów MAMZ, uczniów ZS nr 1
w Żorach pod kierunkiem mistrza cukiernictwa i przyjaciela
Akademii Pana Krzysztofa Wysłuchy podjęło się próby stworzenia
cukierniczego arcydzieła.
Konkursowy tort "Maestro Rialto" inspirowany jest
klimatem Wenecji - miasta zakochanych. Chociaż efekt końcowy
naszych starań podziwiać będzie można dopiero za kilka dni, juz
teraz uchylamy rąbka tajemnicy - zdradzając niektóre sekrety
przygotowywanej pracy konkursowej.
20.09.2011 w pracowni MAMZ w Zespole Szkół nr 1 w Żorach, odbyła
się "próba generalna" naszego projektu. Podczas kilku żmudnych
godzin pracy wypróbowano opracowaną specjalnie na tę okazję
recepturę tortu, formę wykończenia i sposób dekoracji.
Miejsce miała również "próba kostiumowa" bowiem tort ten
zostanie przekazany zaprzyjaźnionym z Akademią nowożeńcom
podczas przyjęcia weselnego!
...zobacz fotorelację
Więcej informacji o konkursie na
stronie organizatora
"Maestro Ponte di Rialto" -
artykuł
publikowany w
"Cukiernictwo i piekarstwo"
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Inauguracja nowego sezonu MAMZ -
07.09.2011
Firma
SAVPOL pełniąca rolę
partnera Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego przekazała w
użytkowanie cenny profesjonalny sprzęt produkcyjny, dzięki
któremu możliwe jest poszerzenie dotychczasowych działań
edukacyjnych prowadzonych przez MAMZ. Park maszynowy pracowni
udostępnionej MAMZ w
Zespole Szkół nr 1 w Żorach
został wzbogacony o cukierniczy piec konwekcyjny i mieszarko -
ubijarkę uniwersalną. Ponadto firma Almar electronics
przekazała niezwykłe urządzenie - receptor, będące równocześnie
komputerem, elektroniczną bazą receptur, przelicznikiem namiaru
surowcowego oraz wagą elektroniczną. Podczas inauguracji sezonu
2011/2012 odbył się próbny rozruch nowych maszyn, której
towarzyszył pokaz technologiczny przeprowadzony przez jednego z
inicjatorów powstania Akademii - mistrza cukierniczego Pana
Krzysztofa Wysłuchę. Wydarzenie uświetniła obecność przyjaciół i
dotychczasowych sponsorów MAMZ, dyrekcji ZS nr 1 w Żorach oraz
władz oświatowych i miejskich miasta Żory. Wszystkim
wspierającym działalność Akademii składamy serdeczne
podziękowania, podkreślając że bez bezinteresownego
zaangażowania wielu osób fizycznych, firm i instytucji działania
edukacyjne Akademii nie były by możliwe.
...zobacz fotorelację
"Zapachniało goracym chlebem" -
relacja i fotoreportaż na stronie internetowej
ZS nr 1 w Zorach
"Inauguracja sezonu w Małej
Akademii Mistrzostwa Zawodowego" -
tuŻory.pl
"Nowy sezon Akademii" -
artykuł
publikowany w "Cukiernictwo i piekarstwo"
...
żródło wideo: tuŻory.pl
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
|