Wakacyjna wizyta w greckiej
piekarni - 04.08.2011
Czas
wakacji to nie tylko okazja do wypoczynku i odwiedzenia ciekawych i
często egzotycznych miejsc, lecz również sposobność poznania
tradycji i technologii produkcji tamtejszych zakładów piekarskich i
cukierniczych. Zapraszam na wirtualną wizytę do zakładu piekarskiego
prowadzonego przez młodego greckiego piekarza Vasilisa i jego
rodziców w miejscowości Panteleimonas w Grecji.
Panteleimonas to niewielkie, malownicze miasteczko położone na
Riwierze Olimpijskiej, niezwykle kameralne i spokojne. Piękna
piaszczysta plaża, czyste, błękitne morze, w pobliżu ruiny zamku z
okresu wypraw krzyżowych. Atrakcyjne połączenie gór, morza i
typowej, śródziemnomorskiej atmosfery oraz kuchni. Znajduje się
tutaj kilka rodzinnych zakładów piekarskich i cukierniczych, których
gościnni właściciele zapraszają przyjezdnych do zakupów regionalnego
pieczywa oraz obserwacji technik produkcji nieznanych w naszym kraju
wyrobów takich jak np. baklava, byrek, kadaifi, kulury, lucanopitaki i inne
greckie specjały.
...zobacz fotorelację
"Receptury z greckiej piekarni" -
artykuł publikowany w
"W
piekarni, W cukierni"
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seminarium technologiczne
"Produkcja lodów włoskich i sorbetów" - Katowice
29.06.2011
29.06.2011 w zakładzie firmy Wacławek w
Katowicach odbyło się seminarium technologiczne, którego tematyką były
techniki i technologie produkcji lodów włoskich i sorbetów. W seminarium
wzięli udział laureaci konkursu
cukierniczego "Igraszki z drożdżówkami" wraz ze swymi instruktorami
praktyk zawodowych.
Seminarium zorganizowano przy współpracy z
firmą
SAVPOL. Prowadzącymi szkolenie byli: mistrz lodziarstwa Pan Szymon Wolańskii
- technolog firmy Savpol oraz Pan Piotr Burzawa, laureat
ogólnopolskiego etapu konkursu o puchar Louisa Lesaffre.
Podczas sześciogodzinnych, intensywnych zajęć,
adepci Akademii mieli możliwość poznania tajników wytwarzania lodów
z zastosowaniem komponentów włoskiej firmy
FABBRI.
Każdy z uczestników
seminarium wykonał własną kompozycję smakową opartą na samodzielnie
opracowanej recepturze. Dla wszystkich uczestników była to pierwsza
możliwość czynnego udziału w produkcji tego rodzaju asortymentu.
Uczestnicy seminarium po ukończeniu szkolenia
otrzymali certyfikaty potwierdzające nabycie nowych kompetencji
zawodowych oraz cenne upominki ufundowane przez Pana Bartosza Ciska
- prezesa firmy Savpol.
...zobacz fotorelację
"Sorbetowy zawrót głowy" -
artykuł publikowany w
"Cukiernictwo i piekarstwo"
"Savpol z Akademią" -
artykuł publikowany w
"W
piekarni, W cukierni"
"Szkolenie
lodziarskie młodzieży" - relacja i fotoreportaż na
stronie internetowej firmy
Savpol
...źródło wideo:
Savpol
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Konkurs "Igraszki z drożdżówkami" -
09.06.2011
09.06.2011
odbył się konkurs cukierniczy pod nazwą "Igraszki z drożdżami", była
to kolejna impreza branżowa zorganizowana przez Małą Akademię
Mistrzostwa Zawodowego. W konkursowych zmaganiach spotkali się
przedstawiciele czterech szkół subregionu. Tematyką konkursu była
produkcja wyrobów półcukierniczych na bazie ciast drożdżowych.
Ocenie podlegał poziom umiejętności samodzielnego prowadzenia ciast,
formowania różnorodnego asortymentu, wypieku i umiejętność
atrakcyjnej prezentacji wyrobów gotowych. W
skład komisji oceniającej weszli mistrzowie cukiernictwa cieszący
się największym autorytetem w branży: Piotr Burzawa, Szymon Wolański
oraz Krzysztof Wysłucha.
Wśród laureatów konkursu w ścisłej czołówce uplasowali się: Patrycja
Pisarska, Martyna Gembalczyk, Damian Mola z Żor. Wśród pozostałych
laureatów znaleźli się kolejno: Ewelina Dawid i Magda Kamińska
wywodzące się z ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku oraz Patryk
Lubszczyk z ZS nr 1 w Żorach. Wyróżnieni uczniowie poza atrakcyjnymi
nagrodami rzeczowymi zostali zaproszeni do udziału w
specjalistycznym sympozjum technologicznym w firmie
SAVPOL, którego
tematyką będą tajniki wytwarzania lodów włoskich i sorbetów.
Konkurs był kontynuacją warsztatów technologicznych "Lekcja z
Mistrzem" - jednej z form działań edukacyjnych MAMZ, cyklicznych
zajęć dydaktycznych, których głównym celem jest rozbudzanie
aktywności zawodowej uczniów poprzez osobisty kontakt z osobami
wyróżniającymi się osobowością, talentem i będącymi uznanymi
autorytetami w branży w której młodzież pobiera naukę.
...zobacz fotorelację
Artykuł o Lekcji z Mistrzem i konkursie "Igraszki z
drożdżówkami" publikowany w
"Cukiernictwo
i piekarstwo"
"Rosną
na mistrzów jak na drożdżach" - relacja i fotoreportaż w serwisie
tuŻory.pl
"Zarażać
młodzież zapałem" - wywiad z liderem MAMZ w serwisie
tuŻory.pl
"Wspieramy
Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego!"" - relacja i fotoreportaż na
stronie internetowej firmy Savpol
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lekcja z Mistrzem -
02.06.2011
Temat:
Metody produkcji ciast półcukierniczych

Dnia 02.06.2011 w pracowni
gościnnego Zespolu Szkół nr 1 w Żorach odbyła się lekcja technologii
cukierniczo – piekarskiej poświęcona produkcji ciast pszennych –
drożdżowych i półfrancuskich. Lekcję i zajęcia praktyczne
poprowadził Pan Piotr Burzawa laureat ogólnopolskiego etapu konkursu
o puchar Louisa Lesaffre. Mistrzowi cukiernictwa asystował Damian
Mola - uczeń drugiej klasy laureat Międzyszkolnego Konkursu
Cukierniczo - Piekarskiego Subregionu Rybnickiego.
Szkolenie organizowane
przez Mała Akademię Mistrzostwa Zawodowego było drugą już edycja
cyklicznych zajęć, których głównym celem jest pobudzanie aktywności
zawodowej młodzieży poprzez bezpośredni kontakt z największymi
autorytetami w branży. W zajęciach wzięło udział 20 uczestników
wywodzących się ze szkół: Zespół Szkół nr 1 w Żorach, ZSZ Izby
Rzemieślniczej w Rybniku, Zespół Szkół Zawodowych nr 3 w Jastrzębiu
– Zdroju, Zespół Szkół nr 9 w Jastrzębiu – Zdroju.
Podsumowaniem szkolenia
będzie egzamin przeprowadzony 09.06.2011, podczas którego sprawdzony
zostanie poziom przyswojenia przez uczniów nowo nabytych
umiejętności. Po zaliczeniu zadań egzaminacyjnych uczestnicy
szkolenia otrzymają certyfikaty potwierdzające posiadanie
umiejętności w obrębie zadania zawodowego: produkcja wyrobów
półcukierniczych na bazie ciast pszennych – drożdżowych.
...zobacz fotorelację
"Lekcja z Mistrzem" - relacja i fotoreportaż w serwisie
OlzaNet.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Europejski Tydzień Młodzieży - 15-21.05.2011

Nieformalna inicjatywa
edukacyjna Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego została objęta
patronatem Komisji Europejskiej w ramach programu "Młodzież w
działaniu" i uczestniczy w Europejskim Tygodniu Młodzieży jako
inicjatywa wspierająca rozwój zawodowy młodych kadr pracowników i
której działania przyczyniają się do zwiększenia szans młodzieży na
rynku pracy i przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
"Okruchy tradycji" - Adepci Akademii na lekcji w muzeum
20.05.2011

Lekcja muzealna
"Tradycje rzemieślnicze na Śląsku". Miejsce zajęć: Muzeum
Miejskie w Rybniku. celem lekcji było przybliżenie młodzieży
tradycji i historii powstawania cechów rzemieślniczych. W zbiorach
Muzeum Miejskiego w Rybniku znajduje się bogata kolekcja eksponatów
dokumentujących powstawanie cechów rzemieślniczych oraz ich rozwój.
Najbogatszą częścią tej wystawy są pamiątki pozyskane od właścicieli
wielopokoleniowych firm piekarskich i cukierniczych z okolic
Rybnika. 15 osobowa grupa młodych piekarzy i cukierników Żorskiej
ZSZ w dniu 20 maja miała sposobność wizyty w muzeum i zapoznania się
z jego zbiorami jak również ciekawymi prezentacjami multimedialnymi
dokumentującymi historie cechów piekarzy i cukierników w subregionie
rybnickim.
Lekcja
muzealna
...zobacz fotorelację
Więcej o lekcjach muzealnych za
Cukiernictwo i Piekarstwo
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seminarium technologiczne Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i
firmy EcoTrade - 04- 05.05.2011
W
dniach 04 i 05.05.2011, w godzinach 9.00 - 14.00. odbywa się
specjalistyczne seminarium technologiczne, w którym wezmą udział
laureaci warsztatów piernikarskich "Wielkie pierniczenie"
zorganizowanych przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego w dniach
16-22.02.2011 w Zespole Szkół nr 1 w Żorach.
Tematyką seminarium były "Wiosenne inspiracje" - metody produkcji tortów, tart owocowych i ciastek bankietowych z
zastosowaniem stabilizatorów mas cukierniczych. Wzięło w nim udział
14 uczniów szkół zawodowych pobierający naukę w zawodach cukiernik,
piekarz, kucharz z Rybnika, Żor, Jastrzębia - Zdroju i Ornontowic.
Seminarium zostanie przeprowadzone w siedzibie firmy
ECO- TRADE
w
Gliwicach.
Seminarium technologiczne
EcoTrade tura I - Gliwice 04.05.2011
...zobacz fotorelację
Seminarium
technologiczne EcoTrade tura II - Gliwice 05.05.2011
...zobacz fotorelację
"Seminarium
technologiczne Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy
EcoTrade" - relacja i fotoreportaż na
stronie internetowej firmy
Eco- trade
Artykuł o seminarium publikowany w
"W
piekarni, W cukierni"
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty technologiczne "Wariacje z marcepanem" - etap konkursowy
20.04.2011
Warsztaty
"Wariacje z marcepanem" zakończyły się konkursem, który odbył się w
Zespole Szkół nr 1 w Żorach. 21 uczestników warsztatów miało
możliwość wykazania się poziomem przyswojenia wiedzy i umiejętności
nabytych podczas części szkoleniowej oraz zajęć praktycznych.
Adepci
Akademii pod nadzorem komisji oceniającej w składzie: Tomasz Kaszuba
(przewodniczący), Jolanta Gembalczyk i Piotr Niewelt, wykonali
zaprojektowane przez siebie prace.
Laureaci konkursu zostali
zaproszeni w ostatnich dniach maja, do udziału w sympozjum
technologicznym organizowanym w siedzibie firmy CREDIN w Sobótce
koło Wrocławia. W sympozjum wezmą udział wyróżnieni uczniowie
wraz z instruktorami praktycznej nauki zawodu. Podczas
konkursu przyznano również specjalne nagrody rzeczowe za pomysłowość
i inwencję twórczą, fundatorami nagród rzeczowych były Izba
Rzemieślnicza w Rybniku i Cech Rzemiosł w Rybniku.
Przeprowadzenie warsztatów było możliwe dzięki wsparciu firm
5M
oraz
CREDIN.
...zobacz fotorelację
Artykuł o warsztatach "Wariacje z marcepanem" publikowany w
"Cukiernictwo
i piekarstwo"
"Na słodko
w ZS 1" - relacja i fotogaleria w serwisie OlzaNet.pl
"Wariacje z marcepanem" - relacja z warsztatów w serwisie
JasNet.pl
"Zagrali
wariacje z marcepanem" - relacja i fotoreportaż w serwisie
tuŻory.pl
"Młodzież grała wariacje z marcepanem" - relacja w serwisie
Rybnik.com
...źródło wideo: tuZory.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty technologiczne "Wariacje z marcepanem" - etap
szkoleniowy 18.04.2011
W
dniu 18.04.2011 odbył się etap szkoleniowy warsztatów
technologicznych poświęconych metodom dekorowania wyrobów
ciastkarskich z zastosowaniem mas plastycznych "Wariacje z
marcepanem". Szkolenie zostało przeprowadzone przez Panów Zbigniewa
Drosia, Marcina Knapa, Sławomira Kotule - technologów firmy CREDIN.
Podczas sześciogodzinnych zajęć adepci Małej Akademii Mistrzostwa
Zawodowego zostali zapoznani z metodami formowania dekoracji
marcepanowych: elementów roślinnych, kwiatów i figurek. W efekcie
zajęć każdy z uczestników samodzielnie wykonał wystawkę figur i
kwiatów z marcepanu. Szkolenie było pierwszym etapem trzydniowych
warsztatów, których finałem jest konkurs, podczas którego uczniowie
wykonają dzieło wykończone dekoracją z marcepanu według własnego,
koncepcyjnego projektu.
...zobacz fotorelację
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Adepci Akademii na targach branżowych BAKEPOL - Kielce
06.04.2011
W
dniach 02 - 06.04.2011 miało miejsce największe w Polsce wydarzenie
targowego dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej -
Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL w Kielcach.
Targi zgromadziły imponującą liczbę wystawców. Wśród wystawców
znalazły się wszystkie wiodące na rynku firmy prezentujące maszyny i
urządzenia technologiczne dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego
i lodziarskiego, konfekcjonowania gotowych produktów, dodatki oraz
komponenty piekarnicze, cukiernicze i lodziarskie, aparaturę
kontrolno-pomiarową oraz urządzenia laboratoryjne, urządzenia
chłodnicze, a także środki transportu i wyposażenie magazynowe.
Podopieczni Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego gościli na targach
BAKEPOL na zaproszenie wydawnictwa branżowego "Cukiernictwo i
Piekarstwo".
...zobacz fotorelację
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Lekcja z Mistrzem - Żory
24.03.2011
Temat:
Metody produkcji ciast pszennych i żytnich
Dnia
24.03.2011 r. w Zespole Szkół nr 1 w Żorach odbyło się szkolenie dla
uczniów klasy II ZSZ w zawodzie cukiernik i piekarz z zakresu
produkcji wyrobów na bazie ciast żytnich prowadzonych na kwasach
piekarskich oraz ciast pszennych produkowanych na rozczynach
drożdży. Organizatorem szkolenia była Mała Akademia Mistrzostwa
Zawodowego. Szkolenie odbyło się w ramach projektu "Lekcja z
Mistrzem". Szkolenie przeprowadził mistrz świata w piekarnictwie,
zdobywca pucharu Louisa Lesaffre, Pan Tomasz Kaszuba, asystował
laureat konkursu Piekarsko - Cukierniczego Subregionu Rybnickiego
edycji 2010 w kategorii piekarz Sylwester Stawarczyk uczeń klasy III
ZSZ w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju.
...zobacz fotorelację
Artykuł o "Lekcji z Mistrzem" publikowany w "Cukiernictwo i Piekarstwo"
"Mistrz uczył jak piec chleb" - portal
tuŻory.pl
"Mistrzowska lekcja" - serwis
OlzaNet.pl
...źródło wideo: tuZory.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seminarium technologiczne w
Backaldrin Polska - Warszawa 15-17.03.2011
Uczniowie
uczestniczący w projekcie wspierania młodych talentów cukierniczo
- piekarskich uczestniczyli w cyklu szkoleń technologicznych
prowadzonych przez firmę Backaldrin. Seminarium przeprowadzone
zostało w studiu piekarskim w siedzibie firmy w Warszawie. Temat
seminarium to "Jakość ma pierwszeństwo". Uczestnicy wzięli
udział w szkoleniach tematycznych: pieczywo pszenne drobne, chleby,
pieczywo specjalne oraz wyroby cukiernicze. Podczas intensywnych
zajęć teoretycznych i pokazów praktycznych prowadzonych przez
głównego technologa firmy Pana Christiana Wienerroither'a z Austrii,
zaprezentowano procesy produkcyjne wybranych wyrobów oraz sposoby
zapobiegania występowaniu wad technologicznych tego asortymentu.
...zobacz fotorelację
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Z wizytą na targach cukierniczych
SweetTARG - Katowice 09.03.2011
W
dniach 9-11 marca na terenie Międzynarodowych Targów Katowickich
trwa druga edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i
Lodziarskich SweetTARG 2011. Na targach prezentuje się ponad 60
wiodących firm z całego kraju specjalizujących się w innowacyjnych
technologiach branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej.
Prezentowane są tutaj najnowsze maszyny i urządzenia, produkty i
półprodukty, dekoracje, wyroby i galanteria cukiernicze. Na
specjalne zaproszenie wydawnictwa branżowego „W piekarni, w
cukierni”, grupa uczniów zawodu cukiernik i piekarz miała
możliwość uczestnictwa w tym wydarzeniu.
...zobacz fotorelecję
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty piernikarskie
22.02.2011- etap konkursowy
Wielkie
pierniczenie zakończone! 22.02.2011 w ZS nr 1 w Żorach odbyła się
część konkursowa, będącą finałem warsztatów piernikarskich
Podsumowaniem warsztatów była część konkursowa, podczas której
zespoły uczestników warsztatów samodzielnie wykonały zaprojektowaną
przez siebie instalację. Prace zostały poddane ocenie, zwycięskie
zespoły wezmą udział w specjalistycznym szkoleniu technologicznemu z
zakresu metod produkcji ciastek bankietowych w ośrodku szkoleniowym
firmy ECOtrade w Gliwicach. Uczestnicy warsztatów uzyskali
świadectwa i certyfikaty poświadczające nabycie kwalifikacji
zawodowych w obrębie zadania zawodowego: produkcja wyrobów na bazie
ciast piernikowych.
...zobacz fotorelację
"Wielkie pierniczenie" - relacja w tygodniku
regionalnym Nowiny
"Robili cuda z piernika" - relacja i
fotoreportaż z warsztatów w tuŻory.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty piernikarskie
16.02.2011- etap szkoleniowy
Za
nami pierwszy etap warsztatów dla cukierników i piekarzy "Wielkie
pierniczenie" organizowanych przez Małą Akademię Mistrzostwa
Zawodowego.
W dniu 16.02.2011 odbył się pierwszy etap warsztatów
technologicznych dla cukierników i piekarzy - część szkoleniowa, w
której uczestniczyło 14 uczniów z 7 szkół zawodowych. Szkolenie
technologiczne prowadzone było przez technologa – specjalistę,
podczas szkolenia uczniowie zostali zapoznani z metodami produkcji
wyrobów z ciasta piernikowego. Podczas szkolenia uczestnicy nabyli
wiadomości i umiejętności konieczne do samodzielnego wytworzenia
ciasta piernikowego, procesu obróbki, formowania i wypieku. Podczas
szkolenia każdy z zespołów miał możliwość samodzielnego wykonania
dzieła w postaci domku piernikowego według gotowego schematu. Przed
uczestnikami warsztatów są jeszcze dwa etapy: zajęcia praktyczne,
podczas których zespoły muszą we własnym zakresie dopracować
umiejętność pracy z ciastem piernikowym i opracować autorską
instalację oraz część konkursowa.
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Recepta na sukces
Pan Tomasz Kaszuba w wywiadzie dla portalu
tuŻory.pl o organizacji warsztatów "Wielkie pierniczenie":
- Wszyscy uczestnicy odkryli w sobie duszę
artysty, wszystkie prace były bardzo ładne i zasługują na pierwsze
miejsce - mówił mistrz świata Tomasz Kaszuba. - Sam się czegoś
nauczyłem obserwując wasze prace, wy możecie się nauczyć o wiele
więcej i wykonywać swój zawód bardzo dobrze i osiągać dalsze
sukcesy.
...więcej na
stronie portalu tuŻory.pl
...źródło wideo: tuZory.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Konkurs Piekarsko - Ciastkarski
Subregionu Rybnickiego
Celem
konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie wyróżniającej się młodzieży
pobierającej naukę w zawodzie piekarza i cukiernika. Patronat nad
tegoroczną edycją konkursu przypadł w udziale Izbie Rzemieślniczej w
Rybniku oraz Zasadniczej Szkole Zawodowej Izby Rzemieślniczej w
Rybniku. W szranki stanęli uczniowie klas drugich i trzecich,
kształcący się w zawodzie piekarza i cukiernika. Konkurs podzielony
jest na część teoretyczną, podczas której uczniowie muszą wykazać
się wiedzą wyniesioną ze szkoły, oraz część praktyczną, polegającą
na wykonaniu określonych dzieł, poddawanych ocenie przez mistrzów –
instruktorów praktycznej nauki zawodu. Wśród uczestników konkursu
znaleźli się uczniowie siedmiu szkół zawodowych oraz podopieczni
Ochotniczego Hufca Pracy.
...zobacz fotorelację
...więcej za "Cukiernictwo i Piekarstwo"
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Wystawa na słodko - edycja XI -
03.12.2010
W siedzibie
rybnickiego cechu odbyła się słodka wystawa. Swoje prace
prezentowali na niej uczniowie zawodów ciastkarz i piekarz ze szkół
naszego subregionu. Były kolorowe gwiazdy, Mikołaje, świąteczne
domki, a nawet świątynie. Najpiękniejsze smaczne prace wybierała
publiczność. Zwyciężyły świąteczne torty przygotowane przez Annę
Krzemińską, uczennicę szkoły Izby Rzemieślniczej w Rybniku,
praktykującą w cukierni Wysłucha. Zachwyt publiczności wywołało też
świąteczne miasto z piernika, przygotowane przez Sylwię Bręczewską
z Żor. Na trzecim miejscu uplasował się wypiek Patryka Lubszczyka
z Żor.
...więcej za "W piekarni, w cukierni" |