RELACJE sezon 2010/2011 |
_______________________________________________________________________________________________ |
Wakacyjna wizyta w greckiej piekarni - 04.08.2011 Czas wakacji to nie tylko okazja do wypoczynku i odwiedzenia ciekawych i często egzotycznych miejsc, lecz również sposobność poznania tradycji i technologii produkcji tamtejszych zakładów piekarskich i cukierniczych. Zapraszam na wirtualną wizytę do zakładu piekarskiego prowadzonego przez młodego greckiego piekarza Vasilisa i jego rodziców w miejscowości Panteleimonas w Grecji. Panteleimonas to niewielkie, malownicze miasteczko położone na Riwierze Olimpijskiej, niezwykle kameralne i spokojne. Piękna piaszczysta plaża, czyste, błękitne morze, w pobliżu ruiny zamku z okresu wypraw krzyżowych. Atrakcyjne połączenie gór, morza i typowej, śródziemnomorskiej atmosfery oraz kuchni. Znajduje się tutaj kilka rodzinnych zakładów piekarskich i cukierniczych, których gościnni właściciele zapraszają przyjezdnych do zakupów regionalnego pieczywa oraz obserwacji technik produkcji nieznanych w naszym kraju wyrobów takich jak np. baklava, byrek, kadaifi, kulury, lucanopitaki i inne greckie specjały. "Receptury z greckiej piekarni" - artykuł publikowany w "W piekarni, W cukierni" ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Seminarium technologiczne "Produkcja lodów włoskich i sorbetów" - Katowice 29.06.2011
29.06.2011 w zakładzie firmy Wacławek w Katowicach odbyło się seminarium technologiczne, którego tematyką były techniki i technologie produkcji lodów włoskich i sorbetów. W seminarium wzięli udział laureaci konkursu cukierniczego "Igraszki z drożdżówkami" wraz ze swymi instruktorami praktyk zawodowych. Seminarium zorganizowano przy współpracy z firmą SAVPOL. Prowadzącymi szkolenie byli: mistrz lodziarstwa Pan Szymon Wolańskii - technolog firmy Savpol oraz Pan Piotr Burzawa, laureat ogólnopolskiego etapu konkursu o puchar Louisa Lesaffre. Podczas sześciogodzinnych, intensywnych zajęć, adepci Akademii mieli możliwość poznania tajników wytwarzania lodów z zastosowaniem komponentów włoskiej firmy FABBRI. Każdy z uczestników seminarium wykonał własną kompozycję smakową opartą na samodzielnie opracowanej recepturze. Dla wszystkich uczestników była to pierwsza możliwość czynnego udziału w produkcji tego rodzaju asortymentu. Uczestnicy seminarium po ukończeniu szkolenia otrzymali certyfikaty potwierdzające nabycie nowych kompetencji zawodowych oraz cenne upominki ufundowane przez Pana Bartosza Ciska - prezesa firmy Savpol. "Sorbetowy zawrót głowy" - artykuł publikowany w "Cukiernictwo i piekarstwo" "Savpol z Akademią" - artykuł publikowany w "W piekarni, W cukierni" "Szkolenie lodziarskie młodzieży" - relacja i fotoreportaż na stronie internetowej firmy Savpol
...źródło wideo: Savpol ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Konkurs "Igraszki z drożdżówkami" - 09.06.2011 09.06.2011 odbył się konkurs cukierniczy pod nazwą "Igraszki z drożdżami", była to kolejna impreza branżowa zorganizowana przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego. W konkursowych zmaganiach spotkali się przedstawiciele czterech szkół subregionu. Tematyką konkursu była produkcja wyrobów półcukierniczych na bazie ciast drożdżowych. Ocenie podlegał poziom umiejętności samodzielnego prowadzenia ciast, formowania różnorodnego asortymentu, wypieku i umiejętność atrakcyjnej prezentacji wyrobów gotowych. W skład komisji oceniającej weszli mistrzowie cukiernictwa cieszący się największym autorytetem w branży: Piotr Burzawa, Szymon Wolański oraz Krzysztof Wysłucha.
Artykuł o Lekcji z Mistrzem i konkursie "Igraszki z drożdżówkami" publikowany w "Cukiernictwo i piekarstwo" "Rosną na mistrzów jak na drożdżach" - relacja i fotoreportaż w serwisie tuŻory.pl "Zarażać młodzież zapałem" - wywiad z liderem MAMZ w serwisie tuŻory.pl "Wspieramy Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego!"" - relacja i fotoreportaż na stronie internetowej firmy Savpol ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Lekcja z Mistrzem - 02.06.2011 Temat: Metody produkcji ciast półcukierniczych
Dnia 02.06.2011 w pracowni gościnnego Zespolu Szkół nr 1 w Żorach odbyła się lekcja technologii cukierniczo – piekarskiej poświęcona produkcji ciast pszennych – drożdżowych i półfrancuskich. Lekcję i zajęcia praktyczne poprowadził Pan Piotr Burzawa laureat ogólnopolskiego etapu konkursu o puchar Louisa Lesaffre. Mistrzowi cukiernictwa asystował Damian Mola - uczeń drugiej klasy laureat Międzyszkolnego Konkursu Cukierniczo - Piekarskiego Subregionu Rybnickiego. Szkolenie organizowane przez Mała Akademię Mistrzostwa Zawodowego było drugą już edycja cyklicznych zajęć, których głównym celem jest pobudzanie aktywności zawodowej młodzieży poprzez bezpośredni kontakt z największymi autorytetami w branży. W zajęciach wzięło udział 20 uczestników wywodzących się ze szkół: Zespół Szkół nr 1 w Żorach, ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku, Zespół Szkół Zawodowych nr 3 w Jastrzębiu – Zdroju, Zespół Szkół nr 9 w Jastrzębiu – Zdroju. Podsumowaniem szkolenia będzie egzamin przeprowadzony 09.06.2011, podczas którego sprawdzony zostanie poziom przyswojenia przez uczniów nowo nabytych umiejętności. Po zaliczeniu zadań egzaminacyjnych uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty potwierdzające posiadanie umiejętności w obrębie zadania zawodowego: produkcja wyrobów półcukierniczych na bazie ciast pszennych – drożdżowych. "Lekcja z Mistrzem" - relacja i fotoreportaż w serwisie OlzaNet.pl ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Europejski Tydzień Młodzieży - 15-21.05.2011
________________________________________________________________________________________________________________________________________ "Okruchy tradycji" - Adepci Akademii na lekcji w muzeum 20.05.2011
Lekcja muzealna "Tradycje rzemieślnicze na Śląsku". Miejsce zajęć: Muzeum Miejskie w Rybniku. celem lekcji było przybliżenie młodzieży tradycji i historii powstawania cechów rzemieślniczych. W zbiorach Muzeum Miejskiego w Rybniku znajduje się bogata kolekcja eksponatów dokumentujących powstawanie cechów rzemieślniczych oraz ich rozwój. Najbogatszą częścią tej wystawy są pamiątki pozyskane od właścicieli wielopokoleniowych firm piekarskich i cukierniczych z okolic Rybnika. 15 osobowa grupa młodych piekarzy i cukierników Żorskiej ZSZ w dniu 20 maja miała sposobność wizyty w muzeum i zapoznania się z jego zbiorami jak również ciekawymi prezentacjami multimedialnymi dokumentującymi historie cechów piekarzy i cukierników w subregionie rybnickim. Lekcja muzealna ...zobacz fotorelację Więcej o lekcjach muzealnych za Cukiernictwo i Piekarstwo ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Seminarium technologiczne Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy EcoTrade - 04- 05.05.2011
W
dniach 04 i 05.05.2011, w godzinach 9.00 - 14.00. odbywa się
specjalistyczne seminarium technologiczne, w którym wezmą udział
laureaci warsztatów piernikarskich "Wielkie pierniczenie"
zorganizowanych przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego w dniach
16-22.02.2011 w Zespole Szkół nr 1 w Żorach. Seminarium technologiczne EcoTrade tura I - Gliwice 04.05.2011 ...zobacz fotorelację Seminarium technologiczne EcoTrade tura II - Gliwice 05.05.2011 ...zobacz fotorelację "Seminarium technologiczne Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy EcoTrade" - relacja i fotoreportaż na stronie internetowej firmy Eco- trade Artykuł o seminarium publikowany w "W piekarni, W cukierni" ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Warsztaty technologiczne "Wariacje z marcepanem" - etap konkursowy 20.04.2011 Warsztaty "Wariacje z marcepanem" zakończyły się konkursem, który odbył się w Zespole Szkół nr 1 w Żorach. 21 uczestników warsztatów miało możliwość wykazania się poziomem przyswojenia wiedzy i umiejętności nabytych podczas części szkoleniowej oraz zajęć praktycznych. Adepci Akademii pod nadzorem komisji oceniającej w składzie: Tomasz Kaszuba (przewodniczący), Jolanta Gembalczyk i Piotr Niewelt, wykonali zaprojektowane przez siebie prace. Laureaci konkursu zostali zaproszeni w ostatnich dniach maja, do udziału w sympozjum technologicznym organizowanym w siedzibie firmy CREDIN w Sobótce koło Wrocławia. W sympozjum wezmą udział wyróżnieni uczniowie wraz z instruktorami praktycznej nauki zawodu. Podczas konkursu przyznano również specjalne nagrody rzeczowe za pomysłowość i inwencję twórczą, fundatorami nagród rzeczowych były Izba Rzemieślnicza w Rybniku i Cech Rzemiosł w Rybniku. Przeprowadzenie warsztatów było możliwe dzięki wsparciu firm 5M oraz CREDIN. Artykuł o warsztatach "Wariacje z marcepanem" publikowany w "Cukiernictwo i piekarstwo" "Na słodko w ZS 1" - relacja i fotogaleria w serwisie OlzaNet.pl "Wariacje z marcepanem" - relacja z warsztatów w serwisie JasNet.pl "Zagrali wariacje z marcepanem" - relacja i fotoreportaż w serwisie tuŻory.pl "Młodzież grała wariacje z marcepanem" - relacja w serwisie Rybnik.com
________________________________________________________________________________________________________________________________________ Warsztaty technologiczne "Wariacje z marcepanem" - etap szkoleniowy 18.04.2011 W dniu 18.04.2011 odbył się etap szkoleniowy warsztatów technologicznych poświęconych metodom dekorowania wyrobów ciastkarskich z zastosowaniem mas plastycznych "Wariacje z marcepanem". Szkolenie zostało przeprowadzone przez Panów Zbigniewa Drosia, Marcina Knapa, Sławomira Kotule - technologów firmy CREDIN. Podczas sześciogodzinnych zajęć adepci Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego zostali zapoznani z metodami formowania dekoracji marcepanowych: elementów roślinnych, kwiatów i figurek. W efekcie zajęć każdy z uczestników samodzielnie wykonał wystawkę figur i kwiatów z marcepanu. Szkolenie było pierwszym etapem trzydniowych warsztatów, których finałem jest konkurs, podczas którego uczniowie wykonają dzieło wykończone dekoracją z marcepanu według własnego, koncepcyjnego projektu. ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Adepci Akademii na targach branżowych BAKEPOL - Kielce 06.04.2011 W dniach 02 - 06.04.2011 miało miejsce największe w Polsce wydarzenie targowego dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej - Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL w Kielcach. Targi zgromadziły imponującą liczbę wystawców. Wśród wystawców znalazły się wszystkie wiodące na rynku firmy prezentujące maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i lodziarskiego, konfekcjonowania gotowych produktów, dodatki oraz komponenty piekarnicze, cukiernicze i lodziarskie, aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia laboratoryjne, urządzenia chłodnicze, a także środki transportu i wyposażenie magazynowe. Podopieczni Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego gościli na targach BAKEPOL na zaproszenie wydawnictwa branżowego "Cukiernictwo i Piekarstwo". ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Lekcja z Mistrzem - Żory 24.03.2011 Temat: Metody produkcji ciast pszennych i żytnich Dnia 24.03.2011 r. w Zespole Szkół nr 1 w Żorach odbyło się szkolenie dla uczniów klasy II ZSZ w zawodzie cukiernik i piekarz z zakresu produkcji wyrobów na bazie ciast żytnich prowadzonych na kwasach piekarskich oraz ciast pszennych produkowanych na rozczynach drożdży. Organizatorem szkolenia była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego. Szkolenie odbyło się w ramach projektu "Lekcja z Mistrzem". Szkolenie przeprowadził mistrz świata w piekarnictwie, zdobywca pucharu Louisa Lesaffre, Pan Tomasz Kaszuba, asystował laureat konkursu Piekarsko - Cukierniczego Subregionu Rybnickiego edycji 2010 w kategorii piekarz Sylwester Stawarczyk uczeń klasy III ZSZ w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju. Artykuł o "Lekcji z Mistrzem" publikowany w "Cukiernictwo i Piekarstwo" "Mistrz uczył jak piec chleb" - portal tuŻory.pl "Mistrzowska lekcja" - serwis OlzaNet.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________ Seminarium technologiczne w Backaldrin Polska - Warszawa 15-17.03.2011 Uczniowie uczestniczący w projekcie wspierania młodych talentów cukierniczo - piekarskich uczestniczyli w cyklu szkoleń technologicznych prowadzonych przez firmę Backaldrin. Seminarium przeprowadzone zostało w studiu piekarskim w siedzibie firmy w Warszawie. Temat seminarium to "Jakość ma pierwszeństwo". Uczestnicy wzięli udział w szkoleniach tematycznych: pieczywo pszenne drobne, chleby, pieczywo specjalne oraz wyroby cukiernicze. Podczas intensywnych zajęć teoretycznych i pokazów praktycznych prowadzonych przez głównego technologa firmy Pana Christiana Wienerroither'a z Austrii, zaprezentowano procesy produkcyjne wybranych wyrobów oraz sposoby zapobiegania występowaniu wad technologicznych tego asortymentu. ________________________________________________________________________________________________________________________________________
Z wizytą na targach cukierniczych
SweetTARG - Katowice 09.03.2011
________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty piernikarskie
22.02.2011- etap konkursowy "Wielkie pierniczenie" - relacja w tygodniku regionalnym Nowiny "Robili cuda z piernika" - relacja i fotoreportaż z warsztatów w tuŻory.pl ________________________________________________________________________________________________________________________________________
Warsztaty piernikarskie
16.02.2011- etap szkoleniowy ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Recepta na sukces Pan Tomasz Kaszuba w wywiadzie dla portalu tuŻory.pl o organizacji warsztatów "Wielkie pierniczenie": - Wszyscy uczestnicy odkryli w sobie duszę artysty, wszystkie prace były bardzo ładne i zasługują na pierwsze miejsce - mówił mistrz świata Tomasz Kaszuba. - Sam się czegoś nauczyłem obserwując wasze prace, wy możecie się nauczyć o wiele więcej i wykonywać swój zawód bardzo dobrze i osiągać dalsze sukcesy.
...więcej na
stronie portalu tuŻory.pl
________________________________________________________________________________________________________________________________________ Konkurs Piekarsko - Ciastkarski Subregionu Rybnickiego Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie wyróżniającej się młodzieży pobierającej naukę w zawodzie piekarza i cukiernika. Patronat nad tegoroczną edycją konkursu przypadł w udziale Izbie Rzemieślniczej w Rybniku oraz Zasadniczej Szkole Zawodowej Izby Rzemieślniczej w Rybniku. W szranki stanęli uczniowie klas drugich i trzecich, kształcący się w zawodzie piekarza i cukiernika. Konkurs podzielony jest na część teoretyczną, podczas której uczniowie muszą wykazać się wiedzą wyniesioną ze szkoły, oraz część praktyczną, polegającą na wykonaniu określonych dzieł, poddawanych ocenie przez mistrzów – instruktorów praktycznej nauki zawodu. Wśród uczestników konkursu znaleźli się uczniowie siedmiu szkół zawodowych oraz podopieczni Ochotniczego Hufca Pracy. ...więcej za "Cukiernictwo i Piekarstwo" ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Wystawa na słodko - edycja XI - 03.12.2010 W siedzibie rybnickiego cechu odbyła się słodka wystawa. Swoje prace prezentowali na niej uczniowie zawodów ciastkarz i piekarz ze szkół naszego subregionu. Były kolorowe gwiazdy, Mikołaje, świąteczne domki, a nawet świątynie. Najpiękniejsze smaczne prace wybierała publiczność. Zwyciężyły świąteczne torty przygotowane przez Annę Krzemińską, uczennicę szkoły Izby Rzemieślniczej w Rybniku, praktykującą w cukierni Wysłucha. Zachwyt publiczności wywołało też świąteczne miasto z piernika, przygotowane przez Sylwię Bręczewską z Żor. Na trzecim miejscu uplasował się wypiek Patryka Lubszczyka z Żor.
|
________________________________________________________________________________________________________________________________________ |
|
|