RELACJE                                                                                                                     sezon 2010/2011
_______________________________________________________________________________________________

 

Wakacyjna wizyta w greckiej piekarni - 04.08.2011

Czas wakacji to nie tylko okazja do wypoczynku i odwiedzenia ciekawych i często egzotycznych miejsc, lecz również sposobność poznania tradycji i technologii produkcji tamtejszych zakładów piekarskich i cukierniczych. Zapraszam na wirtualną wizytę do zakładu piekarskiego prowadzonego przez młodego greckiego piekarza Vasilisa i jego rodziców w miejscowości  Panteleimonas w Grecji.

Panteleimonas to niewielkie, malownicze miasteczko położone na Riwierze Olimpijskiej, niezwykle kameralne i spokojne. Piękna piaszczysta plaża, czyste, błękitne morze, w pobliżu ruiny zamku z okresu wypraw krzyżowych. Atrakcyjne połączenie gór, morza i typowej, śródziemnomorskiej atmosfery oraz kuchni. Znajduje się tutaj kilka rodzinnych zakładów piekarskich i cukierniczych, których gościnni właściciele zapraszają przyjezdnych do zakupów regionalnego pieczywa oraz obserwacji technik produkcji nieznanych w naszym kraju wyrobów takich jak np. baklava, byrek, kadaifi, kulury, lucanopitaki i inne greckie specjały.

...zobacz fotorelację

"Receptury z greckiej piekarni" - artykuł publikowany w  "W piekarni, W cukierni"

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Seminarium technologiczne "Produkcja lodów włoskich i sorbetów" - Katowice 29.06.2011

29.06.2011 w zakładzie firmy Wacławek w Katowicach odbyło się seminarium technologiczne, którego tematyką były techniki i technologie produkcji lodów włoskich i sorbetów. W seminarium wzięli udział laureaci konkursu cukierniczego "Igraszki z drożdżówkami" wraz ze swymi instruktorami praktyk zawodowych.

Seminarium zorganizowano przy współpracy z firmą SAVPOL. Prowadzącymi szkolenie byli: mistrz lodziarstwa Pan Szymon Wolańskii - technolog firmy Savpol oraz Pan Piotr Burzawa, laureat ogólnopolskiego etapu konkursu o puchar Louisa Lesaffre.

Podczas sześciogodzinnych, intensywnych zajęć, adepci Akademii mieli możliwość poznania tajników wytwarzania lodów z zastosowaniem komponentów włoskiej firmy FABBRI. Każdy z uczestników seminarium wykonał własną kompozycję smakową opartą na samodzielnie opracowanej recepturze. Dla wszystkich uczestników była to pierwsza możliwość czynnego udziału w produkcji tego rodzaju asortymentu.

Uczestnicy seminarium po ukończeniu szkolenia otrzymali certyfikaty potwierdzające nabycie nowych kompetencji zawodowych oraz cenne upominki ufundowane przez Pana Bartosza Ciska - prezesa firmy Savpol.

...zobacz fotorelację

"Sorbetowy zawrót głowy" - artykuł publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

"Savpol z Akademią" - artykuł  publikowany w  "W piekarni, W cukierni"

 "Szkolenie lodziarskie młodzieży" - relacja i fotoreportaż na stronie internetowej firmy Savpol

 

 

...źródło wideo: Savpol

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Konkurs "Igraszki z drożdżówkami" - 09.06.2011

09.06.2011 odbył się konkurs cukierniczy pod nazwą "Igraszki z drożdżami", była to kolejna impreza branżowa zorganizowana przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego. W konkursowych zmaganiach spotkali się przedstawiciele czterech szkół subregionu. Tematyką konkursu była produkcja wyrobów półcukierniczych na bazie ciast drożdżowych. Ocenie podlegał poziom umiejętności samodzielnego prowadzenia ciast, formowania różnorodnego asortymentu, wypieku i umiejętność atrakcyjnej prezentacji wyrobów gotowych. W skład komisji oceniającej weszli mistrzowie cukiernictwa cieszący się największym autorytetem w branży: Piotr Burzawa, Szymon Wolański oraz Krzysztof Wysłucha.


Wśród laureatów konkursu w ścisłej czołówce uplasowali się: Patrycja Pisarska, Martyna Gembalczyk, Damian Mola z Żor. Wśród pozostałych laureatów znaleźli się kolejno: Ewelina Dawid i Magda Kamińska wywodzące się z ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku oraz Patryk Lubszczyk z ZS nr 1 w Żorach. Wyróżnieni uczniowie poza atrakcyjnymi nagrodami rzeczowymi zostali zaproszeni do udziału w specjalistycznym sympozjum technologicznym w firmie SAVPOL, którego tematyką będą tajniki wytwarzania lodów włoskich i sorbetów.

Konkurs był kontynuacją warsztatów technologicznych "Lekcja z Mistrzem" - jednej z form działań edukacyjnych MAMZ, cyklicznych zajęć dydaktycznych, których głównym celem jest rozbudzanie aktywności zawodowej uczniów poprzez osobisty kontakt z osobami wyróżniającymi się osobowością, talentem i będącymi uznanymi autorytetami w branży w której młodzież pobiera naukę.

...zobacz fotorelację

Artykuł o Lekcji z Mistrzem i konkursie "Igraszki z drożdżówkami" publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

  "Rosną na mistrzów jak na drożdżach" - relacja i fotoreportaż w serwisie tuŻory.pl

  "Zarażać młodzież zapałem" - wywiad z liderem MAMZ w serwisie tuŻory.pl

 "Wspieramy Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego!"" - relacja i fotoreportaż na stronie internetowej firmy Savpol

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Lekcja z Mistrzem - 02.06.2011

Temat: Metody produkcji ciast półcukierniczych

Dnia 02.06.2011 w pracowni gościnnego Zespolu Szkół nr 1 w Żorach odbyła się lekcja technologii cukierniczo – piekarskiej poświęcona produkcji ciast pszennych – drożdżowych i półfrancuskich. Lekcję i zajęcia praktyczne poprowadził Pan Piotr Burzawa laureat ogólnopolskiego etapu konkursu o puchar Louisa Lesaffre. Mistrzowi cukiernictwa asystował Damian Mola - uczeń drugiej klasy  laureat Międzyszkolnego Konkursu Cukierniczo - Piekarskiego Subregionu Rybnickiego.

Szkolenie organizowane przez Mała Akademię Mistrzostwa Zawodowego było drugą już edycja cyklicznych zajęć, których głównym celem jest pobudzanie aktywności zawodowej młodzieży poprzez bezpośredni kontakt z największymi autorytetami w branży. W zajęciach wzięło udział 20 uczestników wywodzących się ze szkół: Zespół Szkół nr 1 w Żorach, ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku, Zespół Szkół Zawodowych nr 3 w Jastrzębiu – Zdroju, Zespół Szkół nr 9 w Jastrzębiu – Zdroju.

Podsumowaniem szkolenia będzie egzamin przeprowadzony 09.06.2011, podczas którego sprawdzony zostanie poziom przyswojenia przez uczniów nowo nabytych umiejętności. Po zaliczeniu zadań egzaminacyjnych uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikaty potwierdzające posiadanie umiejętności w obrębie zadania zawodowego: produkcja wyrobów półcukierniczych na bazie ciast pszennych – drożdżowych.

...zobacz fotorelację

  "Lekcja z Mistrzem" - relacja i fotoreportaż w serwisie OlzaNet.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Europejski Tydzień Młodzieży - 15-21.05.2011

Nieformalna inicjatywa edukacyjna Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego została objęta patronatem Komisji Europejskiej w ramach programu "Młodzież w działaniu" i uczestniczy w Europejskim Tygodniu Młodzieży jako inicjatywa wspierająca rozwój zawodowy młodych kadr pracowników i której działania przyczyniają się do zwiększenia szans młodzieży na rynku pracy i przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

"Okruchy tradycji" - Adepci Akademii na lekcji w muzeum 20.05.2011

Lekcja muzealna "Tradycje rzemieślnicze na Śląsku". Miejsce zajęć: Muzeum Miejskie w Rybniku. celem lekcji było przybliżenie młodzieży tradycji i historii powstawania cechów rzemieślniczych. W zbiorach Muzeum Miejskiego w Rybniku znajduje się bogata kolekcja eksponatów dokumentujących powstawanie cechów rzemieślniczych oraz ich rozwój. Najbogatszą częścią tej wystawy są pamiątki pozyskane od właścicieli wielopokoleniowych firm piekarskich i cukierniczych z okolic Rybnika. 15 osobowa grupa młodych piekarzy i cukierników Żorskiej ZSZ w dniu 20 maja miała sposobność wizyty w muzeum i zapoznania się z jego zbiorami jak również ciekawymi prezentacjami multimedialnymi  dokumentującymi historie cechów piekarzy i cukierników w subregionie rybnickim.   

Lekcja muzealna  ...zobacz fotorelację

Więcej o lekcjach muzealnych za Cukiernictwo i Piekarstwo

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Seminarium technologiczne Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy EcoTrade - 04- 05.05.2011

W dniach 04 i 05.05.2011, w godzinach 9.00 - 14.00. odbywa się specjalistyczne seminarium technologiczne, w którym wezmą udział laureaci warsztatów piernikarskich "Wielkie pierniczenie" zorganizowanych przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego w dniach 16-22.02.2011 w Zespole Szkół nr 1 w Żorach.

Tematyką seminarium były "Wiosenne inspiracje" - metody produkcji tortów, tart owocowych i ciastek bankietowych z zastosowaniem stabilizatorów mas cukierniczych. Wzięło w nim udział 14 uczniów szkół zawodowych pobierający naukę w zawodach cukiernik, piekarz, kucharz z Rybnika, Żor, Jastrzębia - Zdroju i Ornontowic. Seminarium zostanie przeprowadzone w siedzibie firmy ECO- TRADE w Gliwicach.

Seminarium technologiczne EcoTrade tura I - Gliwice 04.05.2011  ...zobacz fotorelację

Seminarium technologiczne EcoTrade tura II - Gliwice 05.05.2011 ...zobacz fotorelację

 "Seminarium technologiczne Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy EcoTrade" - relacja i fotoreportaż na stronie internetowej firmy Eco- trade

Artykuł o seminarium publikowany w  "W piekarni, W cukierni"

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty technologiczne "Wariacje z marcepanem" - etap konkursowy 20.04.2011

Warsztaty "Wariacje z marcepanem" zakończyły się konkursem, który odbył się w Zespole Szkół nr 1 w Żorach. 21 uczestników warsztatów miało możliwość wykazania się poziomem przyswojenia wiedzy i umiejętności nabytych podczas części szkoleniowej oraz zajęć praktycznych.

Adepci Akademii pod nadzorem komisji oceniającej w składzie: Tomasz Kaszuba (przewodniczący), Jolanta Gembalczyk i Piotr Niewelt, wykonali  zaprojektowane przez siebie prace.

Laureaci konkursu zostali zaproszeni w ostatnich dniach maja, do udziału w sympozjum technologicznym organizowanym w siedzibie firmy CREDIN w Sobótce koło Wrocławia. W sympozjum  wezmą udział wyróżnieni uczniowie wraz z instruktorami praktycznej nauki zawodu. Podczas  konkursu przyznano również specjalne nagrody rzeczowe za pomysłowość i inwencję twórczą, fundatorami nagród rzeczowych były Izba Rzemieślnicza w Rybniku i Cech Rzemiosł w Rybniku.

Przeprowadzenie warsztatów było możliwe dzięki wsparciu firm 5M oraz CREDIN.       

...zobacz fotorelację

Artykuł o warsztatach "Wariacje z marcepanem" publikowany w  "Cukiernictwo i piekarstwo"

  "Na słodko w ZS 1" - relacja i fotogaleria w serwisie OlzaNet.pl

  "Wariacje z marcepanem" - relacja z warsztatów w serwisie JasNet.pl

  "Zagrali wariacje z marcepanem" - relacja i fotoreportaż w serwisie tuŻory.pl

  "Młodzież grała wariacje z marcepanem" - relacja w serwisie Rybnik.com

...źródło wideo: tuZory.pl

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty technologiczne "Wariacje z marcepanem" - etap szkoleniowy 18.04.2011

W dniu 18.04.2011 odbył się etap szkoleniowy warsztatów technologicznych poświęconych metodom dekorowania wyrobów ciastkarskich z zastosowaniem mas plastycznych  "Wariacje z marcepanem". Szkolenie zostało przeprowadzone przez Panów Zbigniewa Drosia, Marcina Knapa, Sławomira Kotule - technologów firmy CREDIN. Podczas sześciogodzinnych zajęć adepci Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego zostali zapoznani z metodami formowania dekoracji marcepanowych: elementów roślinnych, kwiatów i figurek. W efekcie zajęć każdy z uczestników samodzielnie wykonał wystawkę figur i kwiatów z marcepanu. Szkolenie było pierwszym etapem trzydniowych warsztatów, których finałem jest konkurs, podczas którego uczniowie wykonają dzieło wykończone dekoracją z marcepanu według własnego, koncepcyjnego projektu.        

...zobacz fotorelację

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Adepci Akademii na targach branżowych BAKEPOL - Kielce 06.04.2011

W dniach 02 - 06.04.2011 miało miejsce największe w Polsce wydarzenie targowego dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej - Targi Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego BAKEPOL w Kielcach. Targi zgromadziły imponującą liczbę wystawców.  Wśród wystawców znalazły się wszystkie wiodące na rynku firmy prezentujące maszyny i urządzenia technologiczne dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i lodziarskiego, konfekcjonowania gotowych produktów, dodatki oraz komponenty piekarnicze, cukiernicze i lodziarskie, aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia laboratoryjne, urządzenia chłodnicze, a także środki transportu i wyposażenie magazynowe. Podopieczni Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego gościli na targach BAKEPOL na zaproszenie wydawnictwa branżowego "Cukiernictwo i Piekarstwo".

...zobacz fotorelację

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Lekcja z Mistrzem - Żory 24.03.2011

Temat: Metody produkcji ciast pszennych i żytnich

Dnia 24.03.2011 r. w Zespole Szkół nr 1 w Żorach odbyło się szkolenie dla uczniów klasy II ZSZ w zawodzie cukiernik i piekarz z zakresu produkcji wyrobów na bazie ciast żytnich prowadzonych na kwasach piekarskich oraz ciast pszennych produkowanych na rozczynach drożdży. Organizatorem szkolenia była Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego. Szkolenie odbyło się w ramach projektu "Lekcja z Mistrzem". Szkolenie przeprowadził mistrz świata w piekarnictwie, zdobywca pucharu Louisa Lesaffre, Pan Tomasz Kaszuba, asystował laureat konkursu Piekarsko - Cukierniczego Subregionu Rybnickiego edycji 2010 w kategorii piekarz Sylwester Stawarczyk uczeń klasy III ZSZ w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju.   

 ...zobacz fotorelację

Artykuł o "Lekcji z Mistrzem" publikowany w "Cukiernictwo i Piekarstwo"

  "Mistrz uczył jak piec chleb" - portal tuŻory.pl

  "Mistrzowska lekcja" - serwis OlzaNet.pl

...źródło wideo: tuZory.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Seminarium technologiczne w Backaldrin Polska - Warszawa 15-17.03.2011

Uczniowie uczestniczący w projekcie wspierania młodych talentów cukierniczo - piekarskich uczestniczyli w cyklu szkoleń technologicznych prowadzonych przez firmę Backaldrin. Seminarium przeprowadzone zostało w studiu piekarskim w siedzibie firmy w Warszawie. Temat seminarium to "Jakość ma pierwszeństwo". Uczestnicy wzięli udział w szkoleniach tematycznych: pieczywo pszenne drobne, chleby, pieczywo specjalne oraz wyroby cukiernicze. Podczas intensywnych zajęć teoretycznych i pokazów praktycznych prowadzonych przez głównego technologa firmy Pana Christiana Wienerroither'a z Austrii, zaprezentowano procesy produkcyjne wybranych wyrobów oraz sposoby zapobiegania występowaniu wad technologicznych tego asortymentu.         

...zobacz fotorelację

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Z wizytą na targach cukierniczych SweetTARG - Katowice 09.03.2011

W dniach 9-11 marca na terenie Międzynarodowych Targów Katowickich trwa druga edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2011. Na targach prezentuje się ponad 60 wiodących firm z całego kraju specjalizujących się w innowacyjnych technologiach branży piekarniczej, cukierniczej i lodziarskiej. Prezentowane są tutaj najnowsze maszyny i urządzenia, produkty i półprodukty, dekoracje, wyroby i galanteria cukiernicze. Na specjalne zaproszenie wydawnictwa branżowego „W piekarni, w cukierni”, grupa uczniów zawodu cukiernik i piekarz miała możliwość uczestnictwa w tym wydarzeniu.

 

...zobacz fotorelecję

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty piernikarskie 22.02.2011- etap konkursowy

Wielkie pierniczenie zakończone! 22.02.2011 w ZS nr 1 w Żorach odbyła się część konkursowa, będącą finałem warsztatów piernikarskich

Podsumowaniem warsztatów była część konkursowa, podczas której zespoły uczestników warsztatów samodzielnie wykonały zaprojektowaną przez siebie instalację. Prace zostały poddane ocenie, zwycięskie zespoły wezmą udział w specjalistycznym szkoleniu technologicznemu z zakresu metod produkcji ciastek bankietowych w ośrodku szkoleniowym firmy ECOtrade w Gliwicach. Uczestnicy warsztatów uzyskali świadectwa i certyfikaty poświadczające nabycie kwalifikacji zawodowych w obrębie zadania zawodowego: produkcja wyrobów na bazie ciast piernikowych.
 

...zobacz fotorelację

"Wielkie pierniczenie" - relacja w tygodniku regionalnym Nowiny

"Robili cuda z piernika" - relacja i fotoreportaż z warsztatów w  tuŻory.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Warsztaty piernikarskie 16.02.2011- etap szkoleniowy

Za nami pierwszy etap warsztatów dla cukierników i piekarzy "Wielkie pierniczenie" organizowanych przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego.

W dniu 16.02.2011 odbył się pierwszy etap warsztatów technologicznych dla cukierników i piekarzy - część szkoleniowa, w której uczestniczyło 14 uczniów z 7 szkół zawodowych. Szkolenie technologiczne prowadzone było przez technologa – specjalistę, podczas szkolenia uczniowie zostali zapoznani z metodami produkcji wyrobów z ciasta piernikowego. Podczas szkolenia uczestnicy nabyli wiadomości i umiejętności konieczne do samodzielnego wytworzenia ciasta piernikowego, procesu obróbki, formowania i wypieku. Podczas szkolenia każdy z zespołów miał możliwość samodzielnego wykonania dzieła w postaci domku piernikowego według gotowego schematu. Przed uczestnikami warsztatów są jeszcze dwa etapy: zajęcia praktyczne, podczas których zespoły muszą we własnym zakresie dopracować umiejętność pracy z ciastem piernikowym i opracować autorską instalację oraz część konkursowa
.

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Recepta na sukces

Pan Tomasz Kaszuba w wywiadzie dla portalu tuŻory.pl o organizacji warsztatów "Wielkie pierniczenie":

- Wszyscy uczestnicy odkryli w sobie duszę artysty, wszystkie prace były bardzo ładne i zasługują na pierwsze miejsce - mówił mistrz świata Tomasz Kaszuba. - Sam się czegoś nauczyłem obserwując wasze prace, wy możecie się nauczyć o wiele więcej i wykonywać swój zawód bardzo dobrze i osiągać dalsze sukcesy.

...więcej na stronie portalu tuŻory.pl
 

...źródło wideo: tuZory.pl

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Konkurs Piekarsko - Ciastkarski Subregionu Rybnickiego

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie wyróżniającej się młodzieży pobierającej naukę w zawodzie piekarza i cukiernika. Patronat nad tegoroczną edycją konkursu przypadł w udziale Izbie Rzemieślniczej w Rybniku oraz Zasadniczej Szkole Zawodowej Izby Rzemieślniczej w Rybniku. W szranki stanęli uczniowie klas drugich i trzecich, kształcący się w zawodzie piekarza i cukiernika. Konkurs podzielony jest na część teoretyczną, podczas której uczniowie muszą wykazać się wiedzą wyniesioną ze szkoły, oraz część praktyczną, polegającą na wykonaniu określonych dzieł, poddawanych ocenie przez mistrzów – instruktorów praktycznej nauki zawodu. Wśród uczestników konkursu znaleźli się uczniowie siedmiu szkół zawodowych oraz podopieczni Ochotniczego Hufca Pracy.

...zobacz fotorelację

...więcej za "Cukiernictwo i Piekarstwo"

________________________________________________________________________________________________________________________________________

Wystawa na słodko - edycja XI - 03.12.2010

W siedzibie rybnickiego cechu odbyła się słodka wystawa. Swoje prace prezentowali na niej uczniowie zawodów ciastkarz i piekarz ze szkół naszego subregionu. Były kolorowe gwiazdy, Mikołaje, świąteczne domki, a nawet świątynie. Najpiękniejsze smaczne prace wybierała publiczność. Zwyciężyły świąteczne torty przygotowane przez Annę Krzemińską, uczennicę szkoły Izby Rzemieślniczej w Rybniku, praktykującą w cukierni Wysłucha. Zachwyt publiczności wywołało też świąteczne miasto z piernika, przygotowane przez Sylwię Bręczewską z Żor. Na trzecim miejscu uplasował się wypiek Patryka Lubszczyka z Żor.

 

 

...więcej za "W piekarni, w cukierni"   

________________________________________________________________________________________________________________________________________

stat4u