28
października odbyła się IV edycję wojewódzkiego konkursu
piekarskiego pn. „Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie
Piekarza”. Organizatorem zmagań młodych piekarzy byli: Śląska
Wojewódzka Komenda OHP, Hufiec Pracy w Rybniku oraz Mała
Akademia Mistrzostwa Zawodowego. Głównymi celami przedsięwzięcia
były: promocja zawodu piekarza wśród młodzieży OHP oraz
rozwijanie kwalifikacji zawodowych na poziomie wiedzy,
umiejętności i kompetencji społecznych. Ważnym elementem
konkursu była również integracja uczestników oraz wymiana
doświadczeń zawodowych. Do zmagań konkursowych przystąpiło 12
uczestników z pięciu jednostek ŚWK OHP: Jaworzna, Bielska
Białej, Siemianowic, Gliwic i Rybnika. Konkurs składał się z
dwóch części: teoretycznej (test wiedzy) oraz praktycznej
(samodzielne przeprowadzanie procesu formowania, rozrostu i
wypieku bułek poznańskich). Jury oceniało poziom opanowania
wiadomości z zakresu teoretycznej wiedzy i umiejętności
praktycznych uczestników. Na końcowy sukces wpłynęły m.in.:
ilość zdobytych punktów w części teoretycznej, techniki
wykonania wyrobów oraz parametry i powtarzalność partii wyrobu
gotowego oraz prezentacja wyrobów gotowych. Największą wiedzą i
umiejętnościami wykazał się Łukasz Harasiuk reprezentant Hufca
Pracy w Rybniku, a dalej kolejno Łukasz Kołodziejczyk (Rybnik)
oraz Mateusz Janoszka (Gliwice). Jury przyznało również jedno
wyróżnienie, które otrzymał Kamil Iwański z Siemianowic
Śląskich. Wszyscy laureaci otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane
przez ŚWK OHP.
Szkolenie
technologiczne dla cukierników "100% cukru"
Dnia 18.10.2013, w Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego odbyło
się szkolenie dla uczniów w zawodzie cukiernik i kucharz.
Tematyką szkolenia były techniki wytwarzania dekoracji i wyrobów
cukierniczych z zastosowaniem cukru kryształu, pomad, glazur
cukrowych oraz mas dragantowych. Zajęcia poprowadzi Krzysztof
Krawczyński - technolog firmy Savpol Sp. z o.o. W
czterogodzinnym szkoleniu wzięło udział 17 uczniów szkół
zawodowych i techników z Katowic, Krakowa, Żor, Jastrzębia -
Zdroju i Rybnika. Młodzież poznała zanikającą już sztukę
produkcji wyrobów jednorodnych z mas powstałych na bazie cukru
kryształu oraz metody produkcji dekoracji na torty oraz wyroby
sezonowe i okolicznościowe z zastosowaniem pomad cukrowych i mas
dragantowych. Dzięki współpracy z firmą Food Color - producentem
wysokiej jakości barwników do żywności, uczniowie przeszli
również szkolenie z zakresu zastosowania barwników spożywczych w
sztuce dekoracji wyrobów cukierniczych.
Rybnickie Mistrzostwa
Szkół Cukierniczych i Piekarskich 14.06.2013
W
piątek 14.06.2013 rynek w Rybniku opanowali pasjonaci sztuki
cukierniczej i piekarskiej oraz smakosze słodkości... Podczas
Dni Rybnika odbyły się dwie słodkie imprezy: Konkurs na
nojlypszy konsek rybnickigo kołocza oraz Rybnickie
Mistrzostwa Szkół Cukierniczych i Piekarskich organizowane przez
Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego. Prezentacje Małej Akademii
Mistrzostwa Zawodowego to tradycyjnie już, jedna z imprez
uświetniających obchody Dni Rybnika a zarazem podsumowująca i
zamykająca sezon szkoleniowy MAMZ. Na plenerowym konkursie o
statuetkę Prezydenta Miasta Rybnika spotkali się
najzdolniejsi adepci Małej Akademii z okręgu rybnickiego,
których popisy mogliśmy niedawno podziwiać również podczas
Zespołowych Mistrzostw Młodych Cukierników i Piekarzy
rozgrywanych na targach branżowych SweetTARG w Katowicach. W
namiocie rozbitym w centralnej części rynku spotkały się cztery
zespoły reprezentujące Zasadniczą Szkołę Zawodową w Rybniku
(oraz zakład cukierniczo - piekarski Wysłucha), Zespół Szkół nr
1 w Żorach, Ochotniczy Hufiec Pracy oddział w Rybniku oraz
zespół w barwach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego.
Przez cztery godziny na obleganych przez publiczność stoiskach
powstawały cukiernicze i piekarskie dzieła sztuki: kompozycja
kobiecych tortów w kształcie kapelusza, torebki oraz
pantofelków, wykonana z biszkoptu i masy cukrowej oryginalnych
rozmiarów gitara basowa, kolekcja chlebów zdobnych których
dekoracja nawiązywała do tematyki Rybnika, kwiatowa instalacja z
karmelu z abstrakcyjnymi dodatkami. Konkursowe zmagania przez
cały czas czujnie obserwowali jurorzy wywodzący się ze
środowiska członków Cechu Rzemiosł Różnych w Rybniku. Wyrównany
wysoki poziom prac oraz kreatywność i zaangażowanie uczestników
konkursu nie pozwoliły komisji wyłonić kolejnych miejsc w
związku z czym postanowiono przyznać cztery równoważne
wyróżnienia. Statuetka Prezydenta Miasta powędrowała jednak do
zespołu Teresy Trzaskalik i Małgorzaty Samel reprezentujących
MAMZ, które podjęły się wyjątkowo trudnego zadania jakim była
praca z karmelem. Kompozycja z karmelu wzbudziła tez najwięcej
emocji i zainteresowania publiczności wiec ostateczny werdykt
był jak najbardziej uzasadniony.
Zamykająca trzeci sezon działalności MAMZ plenerowa impreza
możliwa była do zrealizowania dzięki pomocy Urzędu Miasta
Rybnika oraz firm: Savpol, Baker Polska i Food Colours.
Miejmy nadzieję ze już
we wrześniu MAMZ rozpocznie lejny, czwarty sezon a wraz z nim
realizację nowej, jeszcze bogatszej oferty edukacyjnej dla
młodych mistrzów w rzemiośle cukiernika i piekarza. W tym
miejscu należy złożyć podziękowania tegorocznym sponsorom i
mecenasom Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, do grona
których zaliczamy firmy: Savpol, ZPC Wysłucha, EcoTrade, Fair
Expo, Credin, Almar Electroniks, Baker Polska, Food Colours.
dziękujemy przedstawicielom mediów branżowych, którzy zawsze są
przy nas i wspierają nasza inicjatywę. Dziękujemy KOWEZiU i
innym przedstawicielom systemu oświaty za promowanie idei MAMZ i
innych form niezależnej i obokszkolnej edukacji. Dziękujemy
również Zespołowi Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju za roczną
gościnę pracowni technologicznej MAMZ oraz osobom prywatnym i
nauczycielom, którzy aktywnie uczestniczyli w pracach MAMZ i
wspierali swych oraz "adoptowanych" uczniów.
5 x 5 - czyli piątkowe
maratony piekarskie w MAMZ 04/05.2013
Na
przełomie kwietnia i maja, przez kolejnych pięć piątków odbywał
się cykl pięciogodzinnych warsztatów szkoleniowe Małej Akademii
Mistrzostwa Zawodowego - roboczo nazwany "Maratonem 5x5".
W piątkowych popołudniach z MAMZ uczestniczyli uczniowie klasy 2
ZSZ z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju praktykujący w
zawodzie piekarz. Podczas kolejnych spotkań młodzi piekarze
realizowali program szkoleń, który wpierw sami określili.
Zajęcia poprzedzony były burzą mózgów podczas której każdy miał
możliwość zaproponowania własnego tematu szkolenia. Młodzież
kierowała się głównie wyborem takich technik i technologii,
których nie miała dotychczas możliwości poznać podczas zajęć
praktycznych w zakładach gdzie pobiera praktyczną naukę zawodu.
W godzinach popołudniowych, przez kolejnych pięć piątków, przez
pięć godzin uczniowie nauczyli się produkować wyroby
półcukiernicze, wyroby półgastronomiczne i pizzę, chleby formowe
z ziołami i chleby orkiszowe, chały zdobne, babki drożdżowe. Nauka tak rozległego
asortymentu była możliwa wyłącznie dzięki wsparciu firmy SAVPOL,
która jak zawsze szczodrze wyposażyła podopiecznych MAMZ w
konieczne surowce i półprodukty. Być może, ten majowy "Maraton 5
x 5" zapoczątkuje zupełnie nową formę działalności Akademii i
już wkrótce będziemy mieli okazję uczestniczyć w kolejnych
"długodystansowych" szkoleniach?
Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników
Sweet TARG- Katowice 04 - 06.03.2012
W pierwszych dniach marca, w Katowicach odbyły się jedne z
największych i najbardziej prestiżowych targów cukierniczych,
piekarskich i lodziarskich SweetTARG. W ciągu trzech dni od 3 do 5
marca Katowice stały się branżową stolicą polski. Dla środowiska
branżowego SweetTarg to miejsce gdzie koniecznie trzeba zaistnieć.
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego podejęła się organizacji
imprez towarzyszących IV Śląskim Targom Cukiernictwa,
Piekarnictwa i Lodziarstwa "SweetTARG", które odbyły się w
dniach 3 - 5 marca 2013 roku w Katowicach. Podczas trwania
targów zorganizowano II Zespołowe Mistrzostwa Młodych
Cukierników i Piekarzy oraz Konfrontacje Mistrzów. Pierwszy
dzień targowy był sposobnością do uczestnictwa w nadzwyczajnym
wydarzeniu jakim były prezentacje technologiczne przeprowadzane
przez przedstawicieli wiodących na polskim rynku firm
produkcyjnych, handlowych oraz wybitnych rzemieślników. Konkurs
„II Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy” miał
miejsce w dniach 4 - 5 marca 2013 czyli podczas drugiego i
trzeciego dnia Targów.
...więcej
Lekcja z Mistrzem "Pieczywo gatunkowe" -
Jastrzębie - Zdrój 18.01.2013
18.01.2013
w pracowni Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego, w Jastrzębiu –
Zdroju gościł Aleksander Granieczny, technolog firmy Baker.
Podczas sześciogodzinnego szkolenia grupa 25 uczniów zapoznana
została z metodami produkcji pieczywa gatunkowego. Z bogatej
oferty firmy wybrano dwa gatunki ciast chlebowych i bułkowych:
pełnoziarnisty orkisz oraz ciasto z aromatycznym czosnkiem
niedźwiedzim. Uczestnictwo w szkoleniu pozwoliło młodym adeptom
piekarskiego rzemiosła wzbogacić swe doświadczenie zawodowe a
sekretne receptury ujawnione przez Mistrza Aleksandra być może
już wkrótce zagoszczą w okolicznych piekarniach uatrakcyjniając
ich ofertę – czego koneserom wytrawnego pieczywa serdecznie
życzymy. Uczestnicy szkolenia otrzymali od organizatorów darmowe
próbki mieszanek ciast, dzięki czemu młodzież będzie miała
sposobność samodzielnie wykonać własne wypieki i
poeksperymentować z tymi nowymi surowcami. Większość kursantów
to uczniowie klas pierwszych, dla których zajęcia te były
pierwszą sposobnością do sprawdzenia swych umiejętności w
zakresie prowadzenia ciast, formowania wyrobów, prowadzenia
rozrostu i wypieku. Duże zainteresowanie i wspaniała atmosfera
towarzysząca warsztatom oraz doskonała organizacja skłaniają do
kontynuacji współpracy pomiędzy MAMZ a firmą Baker. Obie strony
mają nadzieję że te pierwsze warsztaty zapoczątkują kolejne
cykliczne spotkania technologiczne z młodymi adeptami
piekarskiego i cukierniczego fachu.
"Warsztaty chlebem pachnące" - reportaż. Autor
materiału video: Łukasz Parylak
JasNet.pl
Lekcja z Mistrzem "Karmelowe fascynacje" -
Jastrzębie - Zdrój 13.12.2012
W
Zespole Szkół Zawodowych w Jastrzębiu - Zdroju odbyła się
kolejna edycja cyklu szkoleń w ramach projektu "Lekcja z
Mistrzem". Beneficjentami szkolenia byla czterdziestoosobowa
grupa uczniów z trzech szkół pobierających naukę w zawodach
cukiernika, piekarza i kucharza. Tematyką zajęć były technologie
i techniki wykonania dekoracji cukierniczych na bazie mas
karmelowych. Prezentacje prowadziła Angelika Gamon - uczennica
klasy 3 praktykująca w
zakładzie cukierniczo - piekarskim Budny. Młoda mistrzyni
oczarowała uczestników swym urokiem, talentem cukierniczym oraz
wysokim poziomem opanowania trudnej sztuki karmelarstwa. Zajęcia
składały się z instruktarzu połączonego z pokazem oraz ćwiczeń
indywidualnych. każdy z uczestników szkolenia miał możliwość
spróbowania swych sił w samodzielnym wykonaniu dekoracji
karmelowych. przeprowadzenie zajęć było możliwe dzięki wsparciu
firmy Savpol, która ufundowała surowce
oraz Cukierni Wysłucha, której właściciel udostępnił lampę
karmelarską i sprzęt konieczny do przeprowadzenia tego
szkolenia.
"Lekcja z Mistrzem w MAMZ" - reportaż. Autor
materiału video: Łukasz Parylak
JasNet.pl
To
juz trzecia edycja tej cyklicznej imprezy będącej cyklem szkoleń
technologicznych poświęconych technikom produkcji wyrobów z ciast
piernikowych. 22.11 odbył się etap szkoleniowy warsztatów. Warsztaty
przeprowadzone przy współpracy z firmami Eco Trade i Savpol
tradycyjnie już poprowadził Daniel Waliszewski. W szkoleniu wzięło
udział siedem dwuosobowych zespołów uczniów kształcących sie w
zawodach cukiernika, piekarza oraz kucharza. Uczestnicy zapoznani
zostali z przebiegiem procesu wytwarzania ciasta piernikowego oraz
metodami formowania wyrobów tego asortymentu. Zadaniem każdego
zespołu było wykonanie instalacji przestrzennej w postaci
piernikowego domku. Kolejnymi etapami trwających
tydzień warsztatów były: ćwiczenia praktyczne mające na celu wyćwiczenie
nabytych podczas szkolenia umiejętności, zaprojektowanie i
przećwiczenie pracy konkursowej a następnie udział w finale
warsztatów, podczas którego adepci musieli wykazać się poziomem w
jakim nabyli nowe kompetencje w ramach tego zadania zawodowego.
Finał warsztatów miał postać konkursu, podczas którego
zostły wyłonione i nagrodzone najlepsze team'y młodych piernikarzy.
Ostatecznie najwyzej oceniona została praca zespołu reprezentującego
OHP w Rybniku.
"Wielkie pierniczenie w MAMZ" - reportaż. Autor
materiału video: Łukasz Parylak
JasNet.pl
Przedszkolaki na start! Czyli słodziaki małe i
duże... - warsztaty MAMZ 18.10.2012
Podczas
warsztatów zorganizowanych przez MAMZ czterolatki wypiekały
ciasteczka drożdżowe. W warsztatach wzięło udział 18
przedszkolaków, które poznawały arkana sztuki cukierniczej pod
opieką uczniów klas 1 ZSZ z Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzębiu -
Zdroju, Zespołu Szkół Zawodowych z Jastrzębia - Zdroju oraz OHP
w Rybniku . Kilkugodzinne zajęcia praktyczne poprowadził mistrz
Piotr Burzawa, który bez problemów odnalazł się w trudnej roli
nauczyciela przedszkolaków. Wyzwanie było poważne gdyż zarówno
dla czterolatków jak i starszej młodzieży był to pierwszy
kontakt z wyrabianiem i formowaniem ciasta drożdżowego. Zarówno
przedszkolaki jak i uczniowie klas pierwszych w zawodzie
cukiernik i piekarz świetnie się bawili i dużo się nauczyli.
Przeprowadzenie tych niecodziennych warsztatów było możliwe
dzięki udostępnieniu przez firmę Savpol surowców
koniecznych do przygotowania wypieków. Po zakończeniu warsztatów
odbyła się prezentacja nowego urządzenia - Receptora
przekazanego MAMZ przez firmę Al Solution. Prezes firmy
Pan Tomasz Kostek zapoznał młodzież z zasadami obsługi tego
specjalistycznego sprzętu i możliwościami jakie daje
zastosowanie Receptora w produkcji cukierniczej i piekarskiej.
Zajęcia z przedszkolakami były sposobnością do inauguracji
nowego sezonu działań Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Rok
szkolny 2012/ 2013 to już trzeci sezon funkcjonowania tej
nieformalnej inicjatywy edukacyjnej skupiającej swe działania na
kształceniu i promocji młodych kadr w branży.
"Przedszkolaki na start!" - reportaż. Autor
materiału video: Łukasz Parylak
JasNet.pl
Team OHP z Rybnika gospodarzem strefy pizzy na
targach Polagra w Poznaniu
- 10.10.2012
Dzięki
uprzejmości czasopisma „Mistrz branży” oraz współpracy z Małą
Akademią Mistrzostwa Zawodowego podopieczni hufca w Rybniku byli
współorganizatorami „Strefy Pizzy” na targach Polagra w
Poznaniu. To właśnie pizza królowała na stoisku „Mistrza
branży”. Sebastian, Krzysztof i Łukasz pod okiem mistrza Piotra
Burzawy prezentowali zwiedzającym targi „wariacje z pizzy” z
zastosowaniem oryginalnej włoskiej receptury przygotowywania
ciasta do tej potrawy. Końcowy efekt pracy uczestników wzbudził
zachwyt smakowy wśród degustujących. Oprócz pokazów młodzież
miała okazję zwiedzić wszystkie ekspozycje Międzynarodowych
Targów Wyrobów Spożywczych „Polagra-Food” oraz IV Targów
Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. Tekst i zdjęcia:
Radosław Bała
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego
uruchomiła nową pracownię cukierniczo - piekarską - 10.10.2012
W
gościnnym Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju od dzisiaj
działa nowa pracownia szkoleniowa MAMZ. Dzięki udostępnieniu
przez prezesa firmy SAVPOL siedmiu stanowisk roboczych
zmodernizowano starą pracownię szkolną na potrzeby
profesjonalnych szkoleń dla młodych kard cukierników i piekarzy.
Koszt zakupu stanowisk roboczych znacznie przekroczył 10000 zł a
to nie pierwsza inwestycja SAVPOLU w działalność MAMZ. W Roku
ubiegłym firma ta zafundowała adeptom Akademii profesjonalne
maszyny produkcyjne w postaci pieca piekarskiego i mieszarki do
ciast i mas. SAVPOL zabezpiecza również surowce na potrzeby
szkoleń Akademii Bez takiego wsparcia inicjatywa jaką jest MAMZ
nie mogła by zaistnieć w realiach obecnego systemu edukacji.
Z
początkiem roku szkolnego ruszył nowy projekt pod kryptonimem
New Model School, którego celem jest rozbudowa Almanachu
Cukierniczo Piekarskiego w formie wolnych, niekomercyjnych
zasobów sieciowych oraz oprogramowania edukacyjnego na
stacjonarne i mobilne urządzenia IT Projekt NMS
adresowany jest do uczniów branży cukierniczej i piekarskiej.
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Jastrzębiu -
Zdroju, Zespołu Szkół nr 9 w Jastrzębiu - Zdroju oraz Zespołu
Szkół nr 1 w Żorach od początku nowego roku szkolnego mają
możliwość korzystania podczas zajęć z najnowocześniejszego
sprzętu IT, który w połączeniu ze specjalistycznym
oprogramowaniem edukacyjnym ma im pomóc w zdobywaniu wiedzy
teoretycznej z zakresu techniki i technologii produkcji
cukierniczej i piekarskiej. Dzięki multimedialnemu podręcznikowi
młodzież, za pośrednictwem sieci Internet, ma stały dostęp do
bieżąco aktualizowanych opracowań kolejnych tematów i działów
programu nauczania. Multimedialny „Almanach
cukierniczo-piekarski” to pierwszy e-podręcznik kierowany do
uczniów ZSZ, a zarazem platforma e-learningowa i serwis
branżowy. Realizacja tego tego nowego projektu pod nazwą
New Model School jest możliwa dzięki współpracy Małej
Akademii Mistrzostwa Zawodowego i firmy AI Solution,
której specjalnością jest konstruowanie specjalistycznego
oprogramowania dla przemysły (w tym dla produkcji cukierniczej i
piekarskiej). AI Solution jest konstruktorem i
producentem m.in.. Receptora, urządzenia zarządzającego
recepturami i procesami technologicznymi w zakładach
cukierniczych i piekarskich.
MAMZ reprezentantem Polski na Europejskim
Kongresie Nauczycieli i Edukatorów 27-29l09.2012
Jednym
z celów międzynarodowego kongresu było przedstawienie dobrych
praktyk w edukacji i przedsiębiorczości. Podczas
trwającego trzy dni cyklu prelekcji, paneli i debat 90 osób z
ponad 40 krajów europy i świata przedstawiało stosowane przez
nich dobre praktyki oraz pracowało nad wspólną strategią rozwoju
nauczania przedsiębiorczości i wskazywania młodym ludziom dróg
rozwoju osobistego. Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego,
którą reprezentowała Zuzanna Bernacka - Jaroszewicz wzbudzała
bardzo duże zainteresowanie. Poza założeniami samego projektu
słuchacze zwrócili uwagę na formy działania. Ze szczególnym
zdziwieniem przyjmowany był fakt, że MAMZ działa dzięki tzw.
ludziom dobrej woli, tj. że nikt na tym projekcie nie zarabia.
Wśród uczestników pojawiły się głosy próby wprowadzenia podobnej
inicjatywy, lub przyjęcia do już istniejących projektów
niektórych założeń Akademii, co z pewnością daje dużą
satysfakcję zaangażowanych w nią osób.
Tekst i zdjęcia: Zuzanna Bernacka - Jaroszewicz