Organizacja działu socjalnego
1.Zgodnie z nowymi przepisami ,dział socjalny zakładu powinien
być zorganizowany w następujący sposób:
a) szatnia tzw.brudna
b) umywalnia z natryskami
c) szatnia tzw.czysta
d) pokój przerw
e) toalety
2.Ogólne ustalenia dotyczące organizacji działu socjalnego:
a) pomieszczenia szatni dla personelu oraz toalety i umywalnie
powinny być oddzielne dla mężczyzn i kobiet.
b) pokój śniadań nazwany także pokojem przerw powinien być
wyposażony w sprzęty
i wyposażenia konieczne do przygotowywania i spożywania prostych
posiłków
c) umywalnie powinny być wyposażone w umywalki oraz prysznice z
zimną i ciepłą wodą,w umywalniach powinny znajdować się środki
czystości ,konieczne do zachowania higieny osobistej pracownika.
d) toalety powinny składać się z dwóch osobnych pomieszczeń: w
jednym pomieszczeniu powinny być umywalki i wieszaki na ubrania
robocze,natomiast w drugim pomieszczeniu WC.
3.Obowiązkowa droga pracownika przychodzącego zewnątrz do
zakładu.
Pracownik przychodzący do zakładu jest traktowany jako
potencjalne zródło zakażeń. Pracownik przychodzący z zewnątrz
może na swym ubraniu i ciele przenosić zanieczyszczenia oraz
drobnoustroje.
Pracownik wchodząc na zakład powinien bezpośrednio udać się do
działu socjalnego do szatni "brudnej". W szatni brudnej
pracownik pozostawia w szafkach wszystkie okryciach w których
przyszedł na zakład .Po wyjściu z szatni brudnej pracownik udaje
się do umywalni gdzie powinien dokładnie się umyć i osuszyć.
Po wyjściu z umywalni pracownik udaje się do szatni czystej.
W szatni czystej pracownik przebiera się w świeżo wyprane lub
jedno razowe ubranie robocze (fartuch,przepaska,czepek ochronny
na głowę.
Z szatni czystej pracownik w ubraniu roboczym może udać się na
hale produkcyjną.
Po zakończonej pracy, opuszczając zakład, pracownik z działu
produkcyjnego udaje się do szatni czystej, gdzie pozostawia
ubrania robocze, które przekazywane są do prania.Następnie udaje
się do umywalni i szatni"brudnej"gdzie przebiera się w ubrania w
których przyszedł do pracy i opuszcza zakład.
4.Rola jaką pełni dział socjalny w zachowaniu higieny produkcji.
Zgodnie z ustaleniami systemu HACCP pracownik uznawany jest za
jeden z krytycznych "punktów kontroli"i może być zródłem
zakażenia produkcji. Rolą działu socjalnego zgodnie z
ustaleniami HACCP jest oddzieleniem działu produkcyjnego od
zagrożeń przedostającymi się z zewnątrz zakładu.Na terenie
szatni brudnej i umywalni powinny pozostać wszelkie
zanieczyszczenia wprowadzone na zakład zewnątrz przez
pracownika.
Inną funkcją działu socjalnego jest zapewnienie odpowiednich
warunków BHP(bezpieczenstwa i higieny pracy), m.in zapewnienie
pracownikowi miejsca w których pracownik może spędzać przerwy i
spożywać posiłki, miejscem takim jest pokój przerw. Zgodnie z
zasadami BHP pracownikowi nie wolno spędzać przerw ani spożywać
posiłków na terenie działu produkcyjnego.
Zgodnie z zasadami sanitarnymi toalety dla personelu powinny
posiadać umywalki z ciepłą i zimną wodą oraz miejsce gdzie
należy pozostawić ubrania robocze.