Wyposażenie myjni sprzętu produkcyjnego
Myjnie są urządzeniami i wyposażeniem ciastkarni rzemieślniczych
i przemysłowych. W małych i dużych ciastkarniach myjnie służą do
mycia sprzętu używanego podczas produkcji, i narzędzi
potrzebnych do wstępnego i końcowego obrabiania surowców
produkcji piekarsko – ciastkarskiej.
Zlewy służą do mycia naczyń do produkcji oraz do dbania o
higienę w czasie pracy. Zlew zazwyczaj przytwierdzony jest do
ściany pod kranem mający otwór, od którego odchodzi rura
odprowadzająca do ścieków wylewane płyny.
Utrzymywanie w czystości pomieszczeń produkcyjnych, szczególnie
tam gdzie następuje bezpośredni kontakt produktu z otoczeniem,
wymaga częstego mycia.
Mycie maszyn i urządzeń wymaga dużego nakładu pracy. Ponadto
przy miejscowym myciu mechanicznym zużywa się duże ilości
środków myjących. Dlatego też zastosowano system mycia w obiegu
zamkniętym, w którym znacznie zmniejszono zużycie wody, pary
wodnej oraz środków chemicznych. Ograniczono także w bardzo
dużym stopniu udział pracy ręcznej.
Przykładem takiego rozwiązania jest system CIP. Polega on na
tym, że w procesie technologicznym włącza się automatyczny układ
mycia w obiegu zamkniętym, którego podstawową część stanowi
stacja mycia, mająca odpowiedni program, składająca się ze
zbiorników wody, roztworów myjących i dezynfekujących, pomp,
zaworów i przewodów, zakończonych urządzeniami rozpylającymi.
Podczas trwania procesu technologicznego, przy przepływie
surowca przez maszyny i urządzenia, układ CIP jest całkowicie
odcięty od linii produkcyjnych.
Dopiero po zakończeniu czynności technologicznych, opróżnieniu
maszyn i urządzeń z produktu oraz odcięciu ich od zbiorników
zasilających, rozpoczyna się mycie w obiegu zamkniętym. Zaczyna
się ono myciem wstępnym. Które powoduje usunięcie resztek
produktu z mytych powierzchni. Czynnik myjący, zawierający wiele
zanieczyszczeń, usuwa się z układu.
Po wstępnym myciu następuje właściwe mycie z użyciem środków
myjących, np. detergentów. Zużyty roztwór jest przekazywany do
stacji mycia, do zbiornika mycia wstępnego. Mycie kończy się
płukaniem czystą wodą, którą przekazuje się do zbiornika mycia
wstępnego.
W systemie mycia i dezynfekcji CIP charakterystyczne jest to, że
w zakładzie przemysłowym jest tylko jedna stacja centralna lub
stacja centralna z kilkoma, wspomagającymi ją stacjami
działowymi.
Mycie linii produkcyjnym systemem CIP składa się zwykle z trzech
obiegów:
- Obieg I jest dostosowany do mycia maszyn i urządzeń,
stosowanych do magazynowania i obróbki surowca,
- Obieg II jest dostosowany do mycia aparatury, w której jest
wytwarzany gotowy produkt,
- W obiegu III są myte maszyny i urządzenia, stosowane podczas
dozowania, pakowania i magazynowania gotowego produktu.
Stacja mycia składa się z wielu zbiorników, w których znajdują
się różne środki myjące. Środki te, po wykorzystaniu, zawraca
się do tych samych zbiorników. Odpowiednie stężenie środków
myjących utrzymuje się przez ich uzupełnienie. Woda z płukań
międzyoperacyjnych jest wykorzystywana do płukania wstępnego. Po
płukaniu wstępnym woda silnie zanieczyszczona jest kierowana
bezpośrednio do ścieków.
Mycie z wielokrotnym zużyciem roztworów jest wykorzystywane
głównie do powierzchni niezbyt zabrudzonych. Wymaga ono
stosowania odpowiedniego programu i ścisłego jego kontrolowania.
Istotny wpływ na efekt mycia ma stopień zużycia środków
myjących.
Mycie systemem CIP trwa kilkadziesiąt minut. Stosunkowo długo
trwa mycie wymienników ciepła Czas mycia zależy od:
- Rodzaju środka myjącego,
- Temperatury środka myjącego,
- Szybkości przepływu,
- Rodzaju usuwanego zanieczyszczenia
Stosowanie systemu CIP zależy od rodzaju przerabianego surowca i
urządzeń potrzebnych do jego przetwarzania:
- Przy przetwarzaniu produktów płynnych, praktycznie cała linia
technologiczna może być myta z zastosowaniem systemu CIP,
- Przy przetwarzaniu produktów o konsystencji stałej tylko część
urządzeń może być włączona do stacji mycia.
Dlatego też w praktyce przemysłowej są stosowane wszystkie
systemy mycia:
- Mycie ręczne, mycie mechaniczne lokalne i mycie w obiegu
zamkniętym.
Środki myjące w przemyśle spożywczym są to substancje, stosowane
do usuwania
zanieczyszczeń w procesie mycia różnych powierzchni:
- Kontaktujących się z żywnością ( powierzchnie maszyn,
wymienników ciepła pasteryzatorów, przewodów, zbiorników),
- Przenośników,
- Podłóg i ścian pomieszczeń produkcyjnych,
- Opakowań szklanych butelki, słoje, metalowych puszek oraz
tworzyw sztucznych.