wyposażenie techniczne

 

wyposażenie smażalni


URZĄDZENIA DO SMAŻENIA PĄCZKÓW



Smażalniki są to urządzenia służące do smażenia ciast (np. pączków, faworków) w rozgrzanym od 160-180˚ C tłuszczu. Zazwyczaj urządzenia te mają kształt wanny i są wykonane ze stali nierdzewnej. Wielkość i wydajność tych urządzeń jest zróżnicowana, począwszy od małych, starszego typu, umożliwiających smażenie kilku pączków do wysoko wydajnych urządzeń o działaniu ciągłym. Zasada działania wszystkich typów smażalników jest taka sama. Do nagrzanego tłuszczu (smalcu lub specjalnych tłuszczów smażalniczych) zanurza się uformowane ciasto w odpowiednich sitach lub na siatce ruchomej (ciągłe smażenie). Tłuszcz jest podgrzewany grzałkami elektrycznymi sterowanymi termostatem, tak aby nie osiągnął temperatury dymienia. Smażalniki są wyposażone w instalacje umożliwiającą spuszczanie zużytego tłuszczu i ułatwiającą czyszczenie wanny z powstałego osadu. Większe smażalniki są wyposażone w filtry oleju

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol