URZĄDZENIA DO SMAŻENIA PĄCZKÓW
Smażalniki są to urządzenia służące do smażenia ciast (np.
pączków, faworków) w rozgrzanym od 160-180˚ C tłuszczu.
Zazwyczaj urządzenia te mają kształt wanny i są wykonane ze
stali nierdzewnej. Wielkość i wydajność tych urządzeń jest
zróżnicowana, począwszy od małych, starszego typu,
umożliwiających smażenie kilku pączków do wysoko wydajnych
urządzeń o działaniu ciągłym. Zasada działania wszystkich typów
smażalników jest taka sama. Do nagrzanego tłuszczu (smalcu lub
specjalnych tłuszczów smażalniczych) zanurza się uformowane
ciasto w odpowiednich sitach lub na siatce ruchomej (ciągłe
smażenie). Tłuszcz jest podgrzewany grzałkami elektrycznymi
sterowanymi termostatem, tak aby nie osiągnął temperatury
dymienia. Smażalniki są wyposażone w instalacje umożliwiającą
spuszczanie zużytego tłuszczu i ułatwiającą czyszczenie wanny z
powstałego osadu. Większe smażalniki są wyposażone w filtry
oleju