Magazyn– jest to specjalny budynek lub wydzielone pomieszczenie
przeznaczone do gromadzenia i czasowego przechowywania zapasu
towarów. W zależności od rodzaju przechowywanych towarów
wyróżnia się magazyny artykułów spożywczych i artykułów
przemysłowych typu uniwersalnego lub specjalnego np. magazyn
soli, mąki artykułów sypkich itp.
Pomieszczenie magazynowe powinno być wyposażone w instalację
elektryczną i wodno-kanalizacyjną. Ponadto każdy magazyn
powinien mieć urządzenia wentylacyjne. Wentylacja i
przewietrzenie zapobiegają gromadzeniu się pyłu, powstawaniu
wilgoci i gromadzeniu się niekorzystnych dla przechowywanych
towarów „obcych” zapachów.
Magazyn powinien być wyposażony również w przyrządy pomiarowe do
określania wilgotności względnej powietrza i jego temperatury.
PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE MAGAZYNOWE
WÓZKI MAGAZYNOWE
Wózki magazynowe służą do przewozu mąki i innych surowców ze
środków transportowych do magazynów, jak również z magazynów do
pomieszczeń produkcyjnych, używa się w ciastkarniach najczęściej
pionowych wózków dwukołowych, pionowych wózków podnoszących,
poziomych wózków zwykłych i podnoszących.
PALETY
Palety służą do położenia surowców, aby nie leżały bezpośrednio
na ziemi, oraz pomagają w łatwiejszym transporcie. Palety
przeważnie są zrobione z drewnianych desek. Do piekarni
przemysłowych dostarcza się duże ilości surowców w różnych
opakowaniach. Przyjmowanie i rozmieszczanie w magazynach jest
uciążliwe. Dlatego dąży się do uproszczenia czynności
wykonywanych ręcznie i usprawniania. Duże ułatwienie stanowi
tzw. paletyzacja, konteneryzacja. Ułożenie wielu pojedynczych
sztuk towaru umożliwia operowanie całymi jednostkami
ładunkowymi. Mieszczą się one na odpowiedniej konstrukcji zwanej
paletą. Przenoszenie palety z ładunkiem, odbywa się za pomocą
wózków widłowych.
REGAŁY I SZAFY
Regał – mebel wchodzący w skład segmentu lub osobno stojący,
składający się z wielu półek metalowych lub drewnianych oraz
ścianki tylnej i dwóch bocznych, przeznaczony zwykle do
umieszczania na nim produktów gotowych lub sprzętu drobnego.
Szafa – mebel skrzyniowy posiadający wewnątrz wieszaki na
ubrania robocze lub na fartuchy, oraz półki służące do
przechowywania różnych przedmiotów, zamykane drzwiami.
SPRZĘT KONTROLNO POMIAROWY
Wagi są to urządzenia służące do warzenia surowców, półproduktów
i wyrobów gotowych stosuje się następujące rodzaje wag.
Do odważania ciasta, jak również do ważenia surowców w
niewielkich ilościach najodpowiedniejsze są wagi odważnikowe 5 –
10 kilogramowe.
Do sprawdzania ciężaru ciastek, półproduktów oraz dokładnego
ważenia niektórych surowców jak wanilina, przyprawy korzenne,
amoniak itp. stosuje się wagi uchylne.
Do ważenia większej ilości surowców i półproduktów w toku
produkcji (np. kocioł z ciastem) używa się wag pomostowych o
nośności 250 – 1000kg.
Ważenie surowców w magazynie np. worki z mąką, cukrem i makiem
odbywa się na wagach dziesiętnych 200 kilogramowych.
Higrometr – jest to przyrząd służący do wyznaczania wilgotności
powietrza; do pomiaru wilgotności względnej powietrza
powszechnie używa się higrometru włosowego ( wykorzystanie
zdolności włosa ludzkiego do zmiany długości w zależności od
zmiany wilgotności względnej).
Psychrometr – przyrząd służący do pomiaru wilgotności powietrza,
składający się z dwóch termometrów rtęciowych: suchego i
zwilżonego (zbiornik z rtęcią jest owinięty mokrym batystem); po
odczytaniu wskazań obu termometrów, termometr tablicy
psychrometrycznej wyznacza się wilgotność powietrza.
Termometr – przyrząd do mierzenia temperatury: działania
termometru polegają na zmianie właściwości fizycznych elementu
temperatury – tzw. ciała termometrycznego (np. obojętność
cieczy, rtęci, oporu drutu metalowego) pod wpływem zmian
temperatury w zetknięciu w zetknięciu z badanym układem
fizycznym.