Podział i rola składników pokarmowych żywności.
Człowiek jest organizmem zaliczanym do grupy cudzożywnych
oznacza to, że aby spełnić swe funkcje życiowe musi otrzymywać
pokarm z zewnątrz.
Rola, jaką spełnia pokarm
- Zaopatruje organizm w składniki potrzebne do budowy i odbudowy
komórek i tkanek nowych oraz zastępowania i odbudowy komórek
uszkodzonych.
- Pożywienie dostarcza składników koniecznych do wytwarzania
energii potrzebnej dla zachowania funkcji fizjologicznych
człowieka oraz aktywności jednostki i innych czynników
warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne.
- Dostarcza składników potrzebnych do podtrzymywania procesów
regulujących zachodzące w organizmie przemian biochemicznych.
Produkty spożywcze dostarczające podstawowe składniki pokarmowe:
BUDULCOWE
Mięso
Jaja
Ryby (białka)
Drób
Mleko
Nasiona roślin strączkowych
ENERGETYCZNE (węglowodany)
Mąka
Kasza
Pieczywo
Cukier buraczany
Ziemniaki
Miód
Ciastka
Słodycze
ENERGETYCZNE (tłuszcze)
Smalec
Łój wołowy
Margaryna
Masło
Tran
REGULUJĄCE (witaminy)
Świeże owoce
Świeże warzywa
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka zależy w dużej
mierze od ilościowego i jakościowego składu pożywienia.
Zubożenia tego składu mogą powodować głód jakościowy lub
ilościowy.