Środkami słodzącymi określa się te substancje, które dodawane są
do żywności w celu nadania jej specyficznego słodkiego smaku.
Substancje te podzielić można na dwie podstawowe grupy:
· Środki słodzące pochodzenia naturalnego
· Środki słodzące pochodzenia syntetycznego
Syntetyczne środki słodzące – są to substancje podobne lub
identyczne do naturalnych pod względem cech smakowych.
Substancje te uzyskiwane są poprzez łączenie różnych związków
chemicznych nie zaliczanych do grupy węglowodanów, lecz
posiadających podobne cechy z wyłączeniem wartości energetycznej.
Do tej grupy zalicza się min.:
Sorbitol – otrzymywany na drodze redukcji glukozy posiadający
obniżoną wartość energetyczną i smak dwukrotnie słodszy od
sacharozy.
Mannitol – uzyskany z redukcji mannozy rzadziej fruktozy, posiada
podobne cechy jak sorbitol.
Aspartam – jest całkowicie syntetycznym związkiem słodzącym
cechujący się do 200 razy słodszym smakiem od sacharozy.
Stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w
przemyśle spożywczym ze względu na ich potencjalną szkodliwość.
Środki te wykorzystuje się głównie w produkcji żywności specjalnego
przeznaczenia lub w produkcji żywności dla osób dużego ryzyka takich
jak:
Dietetycy – osoby o zapotrzebowaniu na żywność nisko energetyczną
lub diabetycy – osoby nie przyswajające określonych substancji
Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol