składniki chemiczne

 

dodatki do żywności

 

Charakterystyka dodatków do żywności



1) Dodatkami do żywności określane są substancje wprowadzone do żywności w procesie technologicznym , dodatki te w zależności od ich woli grupuje się:

- dodatki wzbogacające żywność

- kształtujące określające cechy organoleptyczne

- ułatwiające przebieg procesów technologicznych

- utrwalające żywność ( konserwanty )



dodatki wzbogacające żywność:

a) podczas procesów technologiczno spożywczych zachodzą różne zmiany ilościowe , jakościowe , zmieniają się właściwości wyrobu oraz skład chemiczny . Aby uzupełnić utracone podczas produkcji składniki odżywcze takie jak witaminy , sole minera , węglowodany , substancje te są wprowadzane w postaci dodatków wzbogacających oprócz funkcji wyrównania strat , dodatki wzbogacające wprowadzane są do wyrobu w celu upodobnienia go do wyrobu naturalnego np. witaminy dobrane do margaryny w celu upodobnienia składu chemicznego do masła .

Do substancji wzbogacających zalicza się witaminy , glukozę, preparaty białkowe syrop skrobiowy i inne.



dodatki kształtujące i określające cechy organoleptyczne :


Cechy organoleptyczne (sensoryczne) są jedną z bardzo ważnych cech, którą kieruje się konsument przy wyborze określonego produktu. Podczas procesów produkcyjnych następują często niepożądane zmiany w artykułach spożywczych (np. zmiana koloru, konsystencja, smak, zapach, aromat). Aby produkt spełniał oczekiwania odbiorcy konieczne jest poprawienie jego walorów organoleptycznych:

- upodobnienie do żywności do produktu naturalnego

- uatrakcyjnienie koloryzacji wyrobu

- nadanie wyrobu cech smakowych

Osiągnąć to można poprzez stosowanie:

· Barwników

· Środków słodzących

· Przypraw smakowych i aromatów

· Substancji zapachowych i smakowych

· Substancji wzmacniających smak

· Kwasów spożywczych

· Soli


substancje ułatwiające procesy technologiczne;


Inną grupą dodatków kształtujących cechy organoleptyczne są substancje ułatwiające przebieg procesów technologicznych i wpływające na fakturę, teksturę i konsystencję wyrobów spożywczych.

Do tej grupy zalicza się:

· Środki spulchniające

· Środki spieniające

· Środki żelujące

· Stabilizatory masy


substancje utrwalające :

sterylizacja żywności przez wyniszczenie obcej mikroflory lub stonowanie środowiska nie dogodnego dla rozwoju drobnoustrojów w celu max . przedłużenia okresu przydatności do spożycia . Do substancji utrwalających zalicza się również substancje spowolniające procesy utleniania .

do substancji tych zalicza się ; chemiczne konserwanty głównie kwasy i przeciwutleniacze takie jak witaminy


 


 

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol