Rola witamin w organizmie człowieka i objawy niedoboru
Witamina „A”
Retinol i Karoten
Jest wrażliwa na tlen i światło, traci swe właściwości podczas
jełczenia tłuszczu oraz oddziaływania ciepła i suszenia.
Warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry, błon śluzowych, pobudza
procesy wzrostu, wpływa na procesy widzenia.
Ślepota zmierzchowa, upośledzone widzenie barw, suchość skóry,
wysuszenie błon śluzowych spojówki oka, rozmiękczenie rogówki i
ronienie gałki ocznej.
Witamina „D”
Kalcyferol
Substancja mało wrażliwa na czynniki zewnętrzne, odporna na
działanie temperatury i światła.
Warunkuje prawidłową gospodarkę przemiany składników mineralnych,
głównie gospodarkę wapniem i fosforem, wpływa na mineralizację
kośćca.
Rozmiękczenie kości, podatność na złamania, krzywica.
Witamina „E”
Tokoferol
Łatwo ulega utlenieniu, wrażliwa na działanie tlenu i promieni
ultrafioletowych, rozkłada się podczas jełczenia tłuszczów.
Reguluje prawidłowy przebieg procesów rozwojowych i czynności
rozrodczych, zapobiega starzeniu się, wpływa na funkcjonowanie
tkanki mięśniowej.
Zaburzenia płodności, zmiany tkanki mięśniowej oraz układu
nerwowego.
Witamina „K”
Filochinon
Wrażliwa na rozpuszczalniki oraz promieniowanie ultrafioletowe
Substancja niezbędna w procesach krzepnięcia krwi, zapobiega
procesom utleniania w organizmie.
Zaburzenia krzepliwości krwi, zmniejszenie wytrzymałości ścianek
krwionośnych, wewnętrzne i zewnętrzne krwotoki.
Witamina „B2”
Ryboflamina
Wrażliwa na rozpuszczalniki i światło, występuje w dużych ilościach
w drożdżach, rybach, nabiale, mące, nasionach oleistych, warzywach
strączkowych.
Warunkuje prawidłowy przebieg utleniania i przemiany materii,
wspomaga system odpornościowy.
Zapalenia kącików ust, nadmierne zaczerwienienie warg i języka,
wrastanie naczyń krwionośnych do rogówki oka.
Witamina „B6”
Pirodyksyna
Zawarta jest w drożdżach, piwie, suszonych warzywach, produktach
zbożowych, warzywach świeżych, jest wrażliwa na związki alkaiczne
oraz promienie ultrafioletowe, łatwo ulega utlenianiu.
Bierze udział w przemianie białkowej oraz procesach krwiotwórczych.
Zapalenie skóry, stany zapalne jamy ustnej, kącików ust, spojówek,
zmiany w szpiku kostnym.
Witamina „B12”
Kobalamina
Zawarta jest w mięsie, mleku, rybach, jest wrażliwa na tlen, łatwo
ulega utlenianiu..
Warunkuje prawidłowy rozwój erytrocydów, jest czynnikiem
wzmacniającym i krwiotwórczym.
Niedokrwistość, zmiany patologiczne układu nerwowego
Witamina „H”
Biotyna
Zawarta jest w wątrobie, drożdżach, żółtkach jaj, nasionach
strączkowych, kalafiorze, mleku, szpinaku, jest mało wrażliwa na
działanie czynników zewnętrznych
Jest czynnikiem wzrostu, bierze udział w przemianach białkowych.
Łuszczenie się naskórka, zmiany łojotropowe skóry.
Witamina „PP”
Niacyna
Zawarta jest w przetworach zbożowych, drożdżach piwnych i
piekarskich, wątrobie oraz mięsie, jest mało wrażliwa na czynniki
zewnętrzne.
Jest składnikiem enzymów.
Neurastenia (podatność na nerwicę, wrażliwość, osłabienie, spadek
apetytu.
Witamina "C" Kwas askorbinowy
Owoce i warzywa
Jest czynnikiem odpornościowym
Szybka męczliwość, infekcje