składniki chemiczne

 

rola witamin w żywieniu człowieka

 

Rola witamin w organizmie człowieka i objawy niedoboru



Witamina „A”

Retinol i Karoten
Jest wrażliwa na tlen i światło, traci swe właściwości podczas jełczenia tłuszczu oraz oddziaływania ciepła i suszenia.
Warunkuje prawidłowy stan nabłonków skóry, błon śluzowych, pobudza procesy wzrostu, wpływa na procesy widzenia.
Ślepota zmierzchowa, upośledzone widzenie barw, suchość skóry, wysuszenie błon śluzowych spojówki oka, rozmiękczenie rogówki i ronienie gałki ocznej.

Witamina „D”

Kalcyferol
Substancja mało wrażliwa na czynniki zewnętrzne, odporna na działanie temperatury i światła.
Warunkuje prawidłową gospodarkę przemiany składników mineralnych, głównie gospodarkę wapniem i fosforem, wpływa na mineralizację kośćca.


Rozmiękczenie kości, podatność na złamania, krzywica.



Witamina „E”

Tokoferol
Łatwo ulega utlenieniu, wrażliwa na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych, rozkłada się podczas jełczenia tłuszczów.


Reguluje prawidłowy przebieg procesów rozwojowych i czynności rozrodczych, zapobiega starzeniu się, wpływa na funkcjonowanie tkanki mięśniowej.


Zaburzenia płodności, zmiany tkanki mięśniowej oraz układu nerwowego.




Witamina „K”

Filochinon
Wrażliwa na rozpuszczalniki oraz promieniowanie ultrafioletowe
Substancja niezbędna w procesach krzepnięcia krwi, zapobiega procesom utleniania w organizmie.
Zaburzenia krzepliwości krwi, zmniejszenie wytrzymałości ścianek krwionośnych, wewnętrzne i zewnętrzne krwotoki.

Witamina „B2”

Ryboflamina
Wrażliwa na rozpuszczalniki i światło, występuje w dużych ilościach w drożdżach, rybach, nabiale, mące, nasionach oleistych, warzywach strączkowych.


Warunkuje prawidłowy przebieg utleniania i przemiany materii, wspomaga system odpornościowy.
Zapalenia kącików ust, nadmierne zaczerwienienie warg i języka, wrastanie naczyń krwionośnych do rogówki oka.

Witamina „B6”

Pirodyksyna
Zawarta jest w drożdżach, piwie, suszonych warzywach, produktach zbożowych, warzywach świeżych, jest wrażliwa na związki alkaiczne oraz promienie ultrafioletowe, łatwo ulega utlenianiu.
Bierze udział w przemianie białkowej oraz procesach krwiotwórczych.
Zapalenie skóry, stany zapalne jamy ustnej, kącików ust, spojówek, zmiany w szpiku kostnym.

Witamina „B12”

Kobalamina
Zawarta jest w mięsie, mleku, rybach, jest wrażliwa na tlen, łatwo ulega utlenianiu..
Warunkuje prawidłowy rozwój erytrocydów, jest czynnikiem wzmacniającym i krwiotwórczym.
Niedokrwistość, zmiany patologiczne układu nerwowego

Witamina „H”

Biotyna
Zawarta jest w wątrobie, drożdżach, żółtkach jaj, nasionach strączkowych, kalafiorze, mleku, szpinaku, jest mało wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych
Jest czynnikiem wzrostu, bierze udział w przemianach białkowych.
Łuszczenie się naskórka, zmiany łojotropowe skóry.

Witamina „PP”

Niacyna
Zawarta jest w przetworach zbożowych, drożdżach piwnych i piekarskich, wątrobie oraz mięsie, jest mało wrażliwa na czynniki zewnętrzne.
Jest składnikiem enzymów.
Neurastenia (podatność na nerwicę, wrażliwość, osłabienie, spadek apetytu.

Witamina "C" Kwas askorbinowy
Owoce i warzywa
Jest czynnikiem odpornościowym
Szybka męczliwość, infekcje

 


 

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol