Tłuszcze zwierzęce
Tłuszcze zwierzęce - są to produkty
naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i
morskich.
Są zaliczane do grupy tłuszczów nasyconych, są uzyskiwane z
tkanki tłuszczowej zwierząt i z mleka.
U zwierząt tłuszcz występuje w postaci tkanki tłuszczowej
podskórnej i jest gromadzony jako materiał energetyczny,
zapasowy.
Przykłady tłuszczów zwierzęcych:
masło - otrzymywane z mleka
smalec
słonina
łój
tran
Masło – jest to tłuszcz
jadalny w postaci zestalonej, otrzymywany z mleka krowiego, a
właściwie ze śmietany. Nazwa masło jest zastrzeżona dla
produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej
minimalnej zawartości tłuszczu (co najmniej 80% dla masła
chłodniczego i extra, 72% dla masła śmietankowego). Masło
wyrabia się w urządzeniach zwanych maselnicami.
Smalec - jest to
tłuszcz zwierzęcy wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej.
Głównym składnikiem smalcu (ponad 99%) są tłuszcze. Smalec jest
tradycyjnym tłuszczem stosowanym do smażenia np. paczkow.
Słonina - jest to
podskórna tkanka tłuszczowa pozyskana z grzbietu tylnej części
tułowia i boków świni. Słonina jest pozyskiwana w postaci płatów
lub kawałków. Słonina jest surowcem stosowanym do produkcji
smalcu.
Łój - jest uzyskiwany
głównie z bydła, rzadziej z owiec. Jest stosowany do wyrobu
niektórych margaryn, oraz do wyrobu ciast francuskich.
Tran – jest to ciekły
tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryby dorsza
atlantyckiego. Często "tranem" określa się ciekłe tłuszcze z
innych gatunków ryb. Jednak w ścisłym znaczeniu określenie tran
zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku
ryb dorszowatych.