Ogólna charakterystyka roślin używkowych
Do podstawowych gatunków roślin używkowych stosowanych Polsce do produkcji żywności i innych artykułów zaliczanych do używek zalicza się głównie chmiel, kawa, kakao, herbata.
Chmiel
- jest podstawowym surowcem stosowanym do produkcji piwa oraz znajduje wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków, chmiel jest uprawiany w Polsce , do celów przetwórczych wykorzystuje się szyszki .
Kakao
- zaliczane jest do roślin używkowych i przyprawowych , kakao uprawiane jest
w krajach tropikalnych . Częścią przydatną technologicznie są ziarna kakao które przerabiane są na tzw. proszek kakaowy oraz półprodukty przerobu to jest kuch kakaowy i produkt uboczny tłuszcz kakaowy .
Kawa
- jest owocem krzewu kawowego uprawianego w Brazylii , Kolumbii , Arabii , owoce kawy przypominają kształtami i kolorem owoce wiśni , częścią przydatną technologicznie są znajdujące się wewnątrz owocu 2 ziarna . Ziarna przetwarza się poprzez prażenie i poddaje przemiałowi . Związkami czynnymi w kawie są kofeina , substancje smakowo
zapachowe oraz barwniki . Kofeina jest substancją silnie pobudzającą , działa na układ nerwowy pobudzając prace serca i nerek co wywołuje zwiększone spalanie substancji odżywczych w organizmie i wywołuje efekt odchudzania.
Herbata
- uzyskiwana jest z przerobu liści krzewów herbacianych uprawianych głównie w Chinach i Indiach . Najwyżej cenionym surowcem do produkcji herbat są młode liście krzewów . W zależności od krzewów i metod przetwórstwa wyróżnia się herbatę ,czarną , czerwoną , zieloną , herbata zawiera kofeinę której odmiana zawarta w
herbacie nosi nazwę teiny . Teina ma działanie takie jak kofeina przy zwiększonym stężeniu powoduje wzmożone reakcje organizmu .