surowce i materiały

 

warzywa

 

Podstawy klasyfikacji warzyw

Warzywa klasyfikowane są ze wzg. na bardzo wiele kryteriów, do których zaliczyć można podział bazarni czy, cechy podobieństwa, budowie i skład chemiczny w technologii i towaroznawstwie żywności przyjmuje się podział warzyw uwzględniający zarówno cechy botaniczne jak i przydatność technologiczną . W handlu stosuje się zazwyczaj podział na warzywa szklarniowe , gruntowe , leśne i inne grupy klasyfikacji jako wczesne i późne.

W technologii żywności stosuje się wyróżnienie na 10 podstawowych grup warzyw:

• warzywa liściowe np. sałata , szpinak , szczaw
• cebulowe np. cebula , czosnek , por
• kapusta - kapusta , brokuł
• rzepakowe - brukiew , rzodkiew , rzepak
• korzeniowe - marchew , pietruszka , seler
• psiankowe - pomidor , papryka , ziemniak
• dyniaste - dynia , melon , ogórek
• wieloletnie ( klasyfikowane ze względu na warunki )
• warzywa różne ( kukurydza , koper i niektóre warzywa przyprawowe )

Częścią przydatną technologicznie warzyw mogą być różne części roślin takie jak, liście, łodyga, kwiatostan, korzenie, zgrubienia pędów podziemnych (bulwy) lub w przypadku roślin przyprawowych nasiona, dna kwiatowe, kora itp.


W produkcji piekarsko ciastkarskiej warzywa stosowane są głównie w postaci przetworów np. kandyzu, lub jako składnik przypraw do ciast i mas.

 

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol