surowce i materiały

 

charakterystyka owoców

 

Ogólna charakterystyka owoców

Owocem nazywamy część rośliny powstałą w zalążni po zapłodnieniu zalążków, owoce dzieli się na:
• Soczyste
• Suche

Owoce suche-maja owocnię suchą i twardą, owoce suche dzielimy na
• Pękające np.: orzechy arachidowe, mak
• Niepękające np.: orzechy włoskie, migdały.

Owoce soczyste-posiadają owocnię rozrośniętą z nagromadzonymi substancjami zapasowymi, owoce te posiadają owocnie soczystą np.: owoce jagodowe lub posiadają tylko zewnętrzną część owocni soczystą wewnętrzną zaś twardą np.: owoce pestkowe
W ciastkarstwie jako owoce rozumie się powszechnie owoce soczyste. Owoce suche zalicza się natomiast do grupy surowców –nasiona oleiste

Owoce soczyste ze względu na budowę i pochodzenie dzielimy na:
• Ziarnkowe np.: jabłka, gruszki, pigwy
• Pestkowe np.: śliwki, wiśnie, morele, czereśnie, brzoskwinie
• Jagodowe np.: truskawki, agrest, poziomki, jagody, maliny
• Cytrusowe np.: pomarańcze, cytryny, grejfuty, mandarynki
• Południowe np.: rodzynki, daktyle, figi, ananasy

Budowa i klasyfikacja owoców
• Owoce ziarnkowe składają się ze skórki, miąższu, gniazda nasiennego w którego komorach znajdują się nasiona
• Owoce pestkowe posiadają soczystą zewnętrzną część owoca, wewnętrzną natomiast zdrewniałą w postaci pestki wewnątrz pestki znajduje się nasienie
• Owoce jagodowe posiadają jednolity miękisz otaczający nasiona
Owoce cytrusowe oraz południowe klasyfikowane są ze względu na pochodzenie oraz właściwości organoleptyczne


 

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol