technologia ciastkarska

 

masy dragantowe

 

Produkcja masy dragantowej
 
Masa dragantowa -  jest to masa zastępująca masę marcepanową , ponieważ jest bardziej wytrzymała . Masę dragantową stosuje się do formowania różnego rodzaju dekoracji i wystawek cukierniczych.

Przykładowe proporcje składników masy dragantowej:

żelatyna - 0,04kg
woda-0.20kg
cukier puder-2.50
mąka ziemniaczana-4-łyżki
kwasek cytrynowy

 

Proces sporządzenia masy:


1. żelatynę wymieszać z wodą

2. podgrzać w kąpieli wodnej

3. wlać do 80% części cukru pudru wymieszanego z mąką ziemniaczaną

4. mieszając stopniowo dodawać cukier aż do odpowiedniej konsystencji

5. dodać kwasek cytrynowy


Uwagi do produkcji: masa jest szybkoschnąca i twardniejąca, co wymusza bezpośrednio po jej wytworzeniu przeznaczenie jej do formowania.


 

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol