Produkcja masy dragantowej
Masa dragantowa - jest to masa zastępująca masę marcepanową ,
ponieważ jest bardziej wytrzymała . Masę dragantową stosuje się do
formowania różnego rodzaju dekoracji i wystawek cukierniczych.
Przykładowe proporcje składników masy dragantowej:
żelatyna - 0,04kg
woda-0.20kg
cukier puder-2.50
mąka ziemniaczana-4-łyżki
kwasek cytrynowy
Proces sporządzenia masy:
1. żelatynę wymieszać z wodą
2. podgrzać w kąpieli wodnej
3. wlać do 80% części cukru pudru wymieszanego z mąką
ziemniaczaną
4. mieszając stopniowo dodawać cukier aż do odpowiedniej
konsystencji
5. dodać kwasek cytrynowy
Uwagi do produkcji: masa jest szybkoschnąca i twardniejąca, co
wymusza bezpośrednio po jej wytworzeniu przeznaczenie jej do
formowania.