technologia ciastkarska

 

masy ticino

 

Produkcja masy ticino
 
Masa ticino - jest to masa posiadająca  idealnie biały kolor, stosowana do pokrywania tortów,  można z niej również rzeźbić figurki i inne dekoracje.

Przykładowe proporcje składników masy ticino :

80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płnie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Proces sporządzenia masy:


1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę (można
nad palnikiem, byle się nie zagotowała)

2. Dodajemy cukier puder (trochę) i mieszamy

3. Masę przenosimy na blat, dosypujemy stopniowo resztę cukru i wyrabiamy rękami. W trakcie dodajemy barwniki spożywcze. Przed nałożeniem na tort – wałkujemy.


Uwagi do produkcji:

- żelatynę należy rozpuścić do ostatniej grudki inaczej masa będzie miała ciemne kropki.

- jezeli masa jest zbyt luźna i przykleja się do dłoni, należy podsypywać ją cukrem pudrem i dodać ciut rozpuszczonej w wodzie żelatyny.

- gdy masa przykleja się do wałka – podsypujemy cukrem pudrem zarówno blat jak i wałek.

Masa jest bardzo wdzięcznym tworzywem, można z niej lepić kwiatki, motylki, kulki, kokardki – co tylko wyobraźnia podsuwa – takie dekoracje schną szybko, twardnieją solidnie na drugi dzień, i można je przechować na pamiatkę. Gdyby ktoś chciał mieć efekt błyszczącego tortu lub samych figurek – należy posmarować je roztrzepanym białkiem kurzym.
 

Almanach cukierniczo - piekarski
materiały dydaktyczne dla ucznia i nauczyciela
projekt i opracowanie: Szymon Konkol