Produkcja masy ticino
Masa ticino - jest to masa posiadająca idealnie biały kolor,
stosowana do pokrywania tortów, można z niej również rzeźbić
figurki i inne dekoracje.
Przykładowe proporcje składników masy ticino :
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płnie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
Proces sporządzenia masy:
1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu
dodajemy glukozę (można
nad palnikiem, byle się nie zagotowała)
2. Dodajemy cukier puder (trochę) i mieszamy
3. Masę przenosimy na blat, dosypujemy stopniowo resztę cukru i
wyrabiamy rękami. W trakcie dodajemy barwniki spożywcze. Przed
nałożeniem na tort – wałkujemy.
Uwagi do produkcji:
- żelatynę należy rozpuścić do ostatniej grudki inaczej masa będzie
miała ciemne kropki.
- jezeli masa jest zbyt luźna i przykleja się do dłoni, należy
podsypywać ją cukrem pudrem i dodać ciut rozpuszczonej w wodzie
żelatyny.
- gdy masa przykleja się do wałka – podsypujemy cukrem pudrem
zarówno blat jak i wałek.
Masa jest bardzo wdzięcznym tworzywem, można z niej lepić kwiatki,
motylki, kulki, kokardki – co tylko wyobraźnia podsuwa – takie
dekoracje schną szybko, twardnieją solidnie na drugi dzień, i można
je przechować na pamiatkę. Gdyby ktoś chciał mieć efekt błyszczącego
tortu lub samych figurek – należy posmarować je roztrzepanym
białkiem kurzym.